Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Απολογισμός έργου δημοτικής αρχής Γλυφάδας: «18 μήνες νέας δημοτικής αρχής - 18 αλλαγές στην πόλη μας»

Απολογισμό πεπραγμένων έκανε η δημοτική αρχή του Δήμου Γλυφάδας το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα
τα πεπραγμένα για το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου ξεκινώντας ανέφερε:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε στον Δήμο Γλυφάδας μία συστηματική και μεθοδική δουλειά με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, τη συνέχιση του αυστηρού περιορισμού προσλήψεων και τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται με αίσθηση καθήκοντος στην αποστολή της.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και έχουν μπει οι βάσεις για ακόμα περισσότερα. Η δημοτική αρχή, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές, συνεργάζονται καθημερινά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου στη σύλληψή του και απαιτητικού στην εκτέλεσή του προγράμματος.

Ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής δεν είναι μονάχα μια θεσμική υποχρέωση, που προβλέπεται στο νόμο (ά. 217 ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων», Φ.Ε.Κ. Α’ 114/08.06.2006). Είναι μια υποχρέωση πολιτική και ηθική, στην οποία πιστεύουμε βαθιά και στην οποία ανταποκρινόμαστε με συνέπεια. Στο παρόν έντυπο σταχυολογούνται οι σπουδαιότερες παρεμβάσεις και αλλαγές που έχουν γίνει στη Γλυφάδα μας τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμος σε όλους. Με αυτόν τον τρόπο δημότες θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε στοιχείο της δράσης της δημοτικής αρχής από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά προς όφελος των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου».

Ενισχύσαμε την οικονομική θέση του Δήμου

Βελτιώσαμε τα οικονομικά του Δήμου, «νοικοκυρεύοντας» τα του οίκου μας. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, σωστό προγραμματισμό και χρηστή διοίκηση αυξήσαμε τα έσοδα και εξορθολογίσαμε τις δαπάνες, υλοποιώντας παράλληλα ένα σημαντικό σε έκταση και ποιότητα έργο. Το 2015 –μία χρονιά κατά την οποία η οικονομία παρουσίασε κάμψη και το τραπεζικό σύστημα κινήθηκε στα όρια της κατάρρευσης- τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν. Την ίδια στιγμή αναζητήσαμε και ανακαλύψαμε «αχρείαστες» δαπάνες και τις περικόψαμε. Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την οργάνωση και διαχείριση αποθηκευτικών χώρων, για την διαχείριση των υλικών της καθαριότητας και των τεχνικών συνεργείων προκαλεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Για πρώτη φορά το 2015 οι συνδέσεις του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ απαλλάχθηκαν από το τέλος αποχέτευσης, που επιβάρυνε άνευ λόγου το δημοτικό ταμείο. Με συνετή διαχείριση των οικονομικών και με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, καταφέραμε και αυξήσαμε κατακόρυφα τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου στα 23,7 εκατομμύρια μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο. Τα οφέλη από αυτή τη σημαντική εξοικονόμηση θα επανεπενδυθούν στην πόλη με τον προγραμματισμό εκτέλεσης νέων σημαντικών έργων.

Δημιουργήσαμε δωρεάν δημοτική συγκοινωνία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται πλέον η νέα δημοτική συγκοινωνία, που απέκτησε για πρώτη φορά ο Δήμος Γλυφάδας, μετά από πολύμηνη προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα των δημοτών και των κατοίκων της πόλης και περιορίζεται σημαντικά η συγκοινωνιακή της υποβάθμιση. Με πέντε μεσαίου μεγέθους λεωφορεία, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκτελούνται καθημερινά, από τις 6 π.μ. ως τις 6 μ.μ., δύο κυκλικά δρομολόγια, που καλύπτουν ολόκληρη σχεδόν την πόλη.

Χωροθετήσαμε το νέο δημοτικό κοιμητήριο

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια την κοινωνία της Γλυφάδας, βαίνει οριστικά προς επίλυση. Με νομοθετική ρύθμιση παραχωρήθηκε έκταση 42 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο για την πόλη μας. Παραχωρήθηκαν επίσης περίπου 7,2 στρέμματα συνολικά για την κατασκευή δρόμου.
Το κοιμητήριο θα κατασκευαστεί εντός των ορίων των εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα, όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ). Ο Δήμος Γλυφάδας έχει ήδη συντάξει τις απαιτούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και πλέον το έργο βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ασκούμε ενεργό κοινωνική πολιτική

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, εφαρμόζοντας μια στοχευμένη και υπεύθυνη κοινωνική πολιτική μέσα σε καιρούς δύσκολους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας αναβαθμίστηκαν και ενισχύθηκαν. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων εκτεταμένη διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες, δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε ανασφάλιστες γυναίκες, δωρεάν προληπτικός υπερηχογραφικός έλεγχος κοιλιακής αορτής και εμβολιασμοί ανασφάλιστων παιδιών. Ο Δήμος Γλυφάδας, εδώ και ένα χρόνο, εκδίδει τα βιβλιάρια ανασφάλιστων πολιτών για τους μόνιμα διαμένοντες στην πόλη, βοηθώντας έτσι τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να εξοικονομήσουν σημαντικό χρόνο και να γλιτώσουν από μετακινήσεις και ταλαιπωρία. Ήδη σήμερα οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων πληρώνονται από το Δήμο Γλυφάδας, ενώ οι καινούριες αιτήσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από τις υπηρεσίες μας και όχι από το Δήμο Καλλιθέας, όπως γινόταν ως το 2014. Το φθινόπωρο του 2014 έγινε για πρώτη φορά συγκομιδή ελιάς από τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους στη Γλυφάδα, δράση που επαναλήφθηκε το 2015 για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών και μαθητών. Το λάδι συσκευάσθηκε και διανεμήθηκε στις φτωχές και άπορες οικογένειες του Δήμου Γλυφάδας μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ οι μαθητές διδάχθηκαν την αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ενισχύουμε τους παιδικούς σταθμούς

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των παιδικών σταθμών. Μεριμνήσαμε για την απασχόληση νέων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας έδινε το ΕΣΠΑ και αυξήσαμε το δυναμικό των σταθμών σε παιδαγωγικό προσωπικό με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και την ομαλή ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Παράλληλα, δημιουργούμε εντός του έτους τρεις καινούριους παιδικούς σταθμούς με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας και την φιλοξενία περισσότερων νηπίων και βρεφών.

Αναβαθμίζουμε το δημόσιο χώρο στην πόλη μας

Βελτιώνουμε την εικόνα των πλατειών της πόλης. Ανακατασκευάζουμε τα πεζοδρόμια, συντηρούμε τις δημοτικές οδούς, τοποθετούμε φωτισμό εκεί που δεν υπάρχει και τον αναβαθμίζουμε ενεργειακά. Η δημοτική μας αρχή προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης όλων των παιδικών χαρών της πόλης, για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά μας και να παίζουν με ασφάλεια. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε αρκετούς χώρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Πλατεία Μακεδονίας, την Πλατεία Εσπερίδων και την Πλατεία Αρκάδων Ηρώων. Για πρώτη φορά προχωρήσαμε στην πιστοποίηση από επίσημο αναγνωρισμένο από το κράτος φορέα πιστοποίησης των χώρων όλων των παιδικών χαρών που ανακαινίστηκαν. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες στις υπόλοιπες πλατείες και παιδικές χαρές και την πιστοποίηση αυτών.

Απαλλάξαμε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες από δημοτικά τέλη

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από πέρυσι μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας για την κατάργηση των δημοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει την πλήρη απαλλαγή πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία από τα δημοτικά τέλη (Καθαριότητας-Φωτισμού, Δημοτικού φόρου, Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά οι ευπαθείς ομάδες και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου υπέρ αυτών. Από την ενέργεια αυτή έχουν επωφεληθεί πάνω από 1.000 δημότες Γλυφάδας.

Εξυπηρετήσαμε 5.000 αιτήματα, απλά και γρήγορα μέσα από το FixMyCity και τον πενταψήφιο αριθμό 15464

Μια σύγχρονη, καινοτόμο και πρωτοποριακή πλατφόρμα για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές δημιούργησε ο Δήμος Γλυφάδας, περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή εξυπηρέτησης των δημοτών. Η εφαρμογή (application) «Γλυφάδα - Fix My City», δηλαδή «Διορθώνω την Πόλη μου», είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους, τόσο μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, όσο και μέσω υπολογιστή (glyfada.fixmycity.today). Πρόκειται για μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης του πολίτη, στην εποχή της κυριαρχίας του διαδικτύου και των φορητών συσκευών. Μέσω αυτής της εύχρηστης εφαρμογής, κάθε δημότης ή κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δηλώσει μία βλάβη που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. Για παράδειγμα: καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Παράλληλα, ο Δήμος δημιούργησε και τον πενταψήφιο αριθμό 15464, στον οποίο κάθε δημότης μπορεί να καλεί και να εξυπηρετείται άμεσα σχετικά με κάποια βλάβη σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου.

Βελτιώνουμε την καθαριότητα με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, στην συντήρηση του υπάρχοντα στόλου και τη σύνταξη τοπικού σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων

Προμηθευτήκαμε νέα πιεστικά μηχανήματα -καθώς και άλλα χρήσιμα εργαλεία και μηχανήματα-, ώστε να καθαρίζουμε τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης μας ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας και επισκευάζουμε τον υφιστάμενο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, για να απολαμβάνουμε όλοι μια πόλη πιο καθαρή, πιο φιλική, πιο λειτουργική. Προμηθευτήκαμε 1.000 νέους πράσινους κάδους και τοποθετήσαμε επτά νέους υπόγειους με τριπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» πράσινους, ενώ προγραμματίζουμε την τοποθέτηση και άλλων. Παράλληλα, μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων πραγματοποιεί ο Δήμος μας. Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες κατέγραψαν όλα τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της Γλυφάδας. Αφού τηρηθούν οι όροι που προβλέπει το καταστατικό καθαριότητας του Δήμου απομακρύνονται. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μια σημαντική εστία μόλυνσης για την πόλη, ενώ απελευθερώνονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης σε ένα Δήμο με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Συντάξαμε τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο είναι απαραίτητο για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας συλλογής, εκμετάλλευσης, επεξεργασίας και απομάκρυνσης των απορριμμάτων από την πόλη μας.

Ενισχύσαμε το κίνημα εθελοντισμού στην πόλη μας

Σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας, στηρίζουμε με κάθε πρόσφορο μέσο το εθελοντικό κίνημα που αναπτύσσεται στη Γλυφάδα. Οι δενδροφυτεύσεις στον Υμηττό, η συγκομιδή ελιάς από δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, η αιμοδοσία στο Παλιό Δημαρχείο και μια σειρά ακόμα από δράσεις πραγματοποιήθηκαν χάρη στη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, τους οποίους υποστηρίζουμε ενεργά. Η περιφρούρηση του Υμηττού από την εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης του Δήμου μας έχει ως συνέπεια την σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους δημότες. Τέλος, δημιουργήσαμε ειδικό μητρώο εθελοντών.

Εξασφαλίσαμε κοινοτικά κονδύλια για έργα πνοής στην πόλη

Το συνολικό ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από κοινοτικά κονδύλια εξασφάλισε ο Δήμος Γλυφάδας για την πραγματοποίηση ενός πολύ σημαντικού και πολυδιάστατου έργου για την πόλη, το οποίο θα την αναβαθμίσει και θα έχει πολλαπλές ωφέλειες για τους δημότες και για τον εμπορικό κόσμο. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ενεργειακή, λειτουργική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση και αξιοποίηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Γλυφάδας, σε συνδυασμό με συμπληρωματική εφαρμογή δράσεων συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης.

Εντάξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας έργα ύψους 11 εκατ. ευρώ

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, δρομολογούμε κομβικά έργα για την πόλη μας:
– Κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων
– Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην Τερψιθέα
– Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων
– Κατασκευή τριών πεζογεφυρών σε κεντρικούς οδικούς άξονες
– Εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας στις μαρίνες της Γλυφάδας
– Ανάπλαση παιδικών χαρών
– Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
– Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης δημοτών
– Κατασκευή και τοποθέτηση υποδομών για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ (ανεξάρτητη διαβίωση)
Μέρος των ανωτέρω έργων θα πραγματοποιηθεί με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Προχωρήσαμε σε ευρεία ανάπλαση της παραλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο στάδιο των παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας, με το μείζον έργο του καθαρισμού και της αναβάθμισης και των πέντε ακτών. Ειδικότερα, καθαρίστηκαν οι παραλίες και οι γύρω χώροι και ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των απορριμμάτων. Αποψιλώθηκε ο περιβάλλων χώρος και έγινε συντήρηση του πρασίνου. Τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων. Εγκαταστάθηκαν ντουζιέρες, αποδυτήρια και χημικές τουαλέτες. Απομακρύνθηκαν πέτρες, μπάζα και ογκώδη αντικείμενα. Τοποθετήθηκαν μοντέρνα παγκάκια. Ενισχύθηκε ο φωτισμός. Φυτεύτηκαν δεκάδες κουκουναριές, που δημιουργούν ένα σκιερό περιβάλλον. Τοποθετήθηκαν ομπρέλες σε όλο το μήκος της παραλίας. Εγκαταστάθηκε μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη φιλοξενία των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Το έργο θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις για μια καθαρή, λειτουργική και σύγχρονη παραλία.

Ακυρώσαμε στην πράξη μια σειρά από αυθαιρεσίες - προχωρήσαμε σε κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών

Προχωρήσαμε στο γκρέμισμα του αυθαίρετου κτίσματος του εστιατορίου «Χρυσή Ακτή», σεβόμενοι την ανάγκη για τήρηση της νομιμότητας και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής. Πριν από την κατεδάφιση, προηγήθηκε η αφαίρεση αμιάντου που κάλυπτε περίπου 300 τ.μ. στην οροφή του κτίσματος και ενείχε μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα με συνεχείς ελέγχους εμποδίσαμε την ανεξέλεγκτη εμφάνιση πλήθους παράνομων κεραιών, παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και άλλων κατασκευών, η οποία δημιουργούσε στην πόλη μια αίσθηση αναρχίας, ενώ εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία. Ελέγχουμε αυστηρά τις προϋποθέσεις χορήγησης πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και δεν διστάζουμε να απορρίψουμε αιτήσεις που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, αποτρέποντας την εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία, χώρους συνάθροισης παιδιών και αθλητικούς χώρους. Κατεδαφίσαμε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ελέγχουμε το δημόσιο χώρο και επιβάλουμε πρόστιμα για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.

Ανάγουμε τον αθλητισμό σε προτεραιότητα

Αναβαθμίζουμε τον αθλητισμό της πόλης μας με πολλές στοχευμένες παρεμβάσεις. Διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Προσλάβαμε νέους γυμναστές επιδιώκοντας την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, που συνδύαζε τον αθλητισμό με καλλιτεχνικής φύσεως δρώμενα. Παράλληλα προχωρήσαμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης μας. Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο κύκλο των εργασιών αναβάθμισης στο δημοτικό κολυμβητήριο της Γλυφάδας, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Μάκης Λιούγκας», ώστε να αποκτήσει -για πρώτη φορά- υγειονομική άδεια και άδεια λειτουργίας και να είναι ασφαλές και λειτουργικό για όλους όσους κάνουν χρήση των εγκαταστάσεών του. Στον πρώτο κύκλο, με πρωτοβουλία και μετά από συστηματική προσπάθεια της δημοτικής αρχής, δημιουργήθηκαν έξοδοι κινδύνου, τοποθετήθηκαν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, ενώ μπήκαν πυράντοχες πόρτες στο λεβητοστάσιο. Παράλληλα, ξεκίνησε η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, το οποίο σύντομα θα λειτουργεί μόνο με φυσικό αέριο και με αντλίες θερμότητας, με διπλό όφελος: την εξοικονόμηση δαπανών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Στην πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο, έγινε μεταξύ άλλων συντήρηση στην πλειοψηφία των σχολείων, που περιλάμβανε ενίσχυση του φωτισμού με αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων με ενεργειακούς (LED), αποκατάσταση ζημιών και φθορών, ανακαίνιση χώρων υγιεινής, ανακατασκευή γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ, φύτευση νέων δέντρων και κλάδεμα παλιών, συντήρηση πρασίνου. Στη δεύτερη φάση, που είναι σε εξέλιξη, βάφονται τα σχολεία και παράλληλα αποκαθίστανται οι όποιες φθορές. Το έργο αυτό μάλιστα πραγματοποιείται με σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι εσωτερικοί ελαιοχρωματισμοί κόστισαν 2,67 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το προηγούμενο έτος το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 11,5 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Πολιτισμός στη Γλυφάδα

Δίνουμε έμφαση στη διοργάνωση και φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη μας. Διοργανώσαμε μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας στη συγκέντρωση εσόδων και στη συλλογή τροφίμων και χρειωδών αντικειμένων για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Διοργανώσαμε θερινό σινεμά και προβάλαμε δωρεάν στις γειτονιές της Γλυφάδας ταινίες από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο. Επίσης, φιλοξενήσαμε θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Αξιοποιήσαμε τον δημόσιο χώρο μεταφέροντας σε πολλές περιπτώσεις την καλλιτεχνική δημιουργία στις γειτονιές. Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες συμμετείχαν σε ξεχωριστές συναυλίες στη Γλυφάδα, που «αγκάλιασε» το κοινό.

Δημιουργήσαμε νέα δημοτική βιβλιοθήκη

Η νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Διασχολικό κέντρο του Δήμου Γλυφάδας, διαθέτει αναγνωστήριο 20 θέσεων, 14.000 τόμους βιβλίων και 35 τίτλους περιοδικών και είναι δανειστική. Τέλος, στην παραλία της Γλυφάδας τοποθετήσαμε δημοτική δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη, αυτόνομη ενεργειακά, αξιοποιώντας εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στην οροφή της για να φωτίζεται, με οθόνη αφής με χρηστικές πληροφορίες για την ανταλλαγή βιβλίων.

Απολογισμός ανά Τομέα Ευθύνης

Ολοκληρώνοντας τον συνολικό απολογισμό ο δήμαρχος, το λόγο έπαιρναν οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι για να εκθέσουν τα πεπραγμένα ανά τομέα ευθύνης πιο αναλυτικά, με αριθμητικά παραδείγματα, αναφορές συγκεκριμένες, φωτογραφίες και παραδείγματα. Δημόσια τοποθετήθηκαν και απέδωσαν λογαριασμό για τους τομείς:
– Καθαριότητας και ανακύκλωσης
– Καθημερινότητας
– Διοικητικού και εσόδων
– Υποδομών & αστικής ανάπτυξης
– Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης
– Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού
– Αθλητισμού – ΚΑΠΠΑ
– Πολιτισμού – ΚΑΠΠΑ
– Παιδικών Σταθμών – ΚΑΠΠΑ
– ΚΑΠΗ – ΚΑΠΠΑ
– Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ
– Δημοτικών Μαρινών
– Δημοτικής Συγκοινωνίας και Συγκοινωνιακών Παρεμβάσεων
– Δημοτικής Αστυνομίας
– Δράσεων και Πρωτοβουλιών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
– Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Δήμου Γλυφάδας.

Παλμός της Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου