Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Επίσκεψη στη σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης

Με την επίσκεψη στη σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη, κάνει πρεμιέρα το 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης που διοργανώνει η δημοτική κίνηση Ηλίου-πόλις.

Η αναχώρηση για την εξόρμηση -που οργανώνεται από το σύλλογο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΑΤΤΙΚΗΣ σε συνεργασία με τη δημοτική κίνηση Ηλίου-πόλις και την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και- θα γίνει από το Δημαρχείο Ηλιούπολης, την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 9.30πμ.

Όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ. Αναχώρηση στις 9.30πμ από το Δημαρχείο Ηλιούπολης για την Ν.Πεντέλη.

Το πούλμαν θα μας αφήσει κοντά στην Σπηλιά του Νταβέλη. Από εκεί περπατώντας για ένα τέταρτο περίπου θα φθάσουμε στην Σπηλιά. Θα ακολουθήσει ξενάγηση.

Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του πεντελικού μαρμάρου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών που είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Πεντέλη, των λεγομένων "Αμώμων" απ' όπου και έλαβε το όνομά του.

Στους νεότερους χρόνους κατά τη παράδοση φέρεται να αποτελούσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη απ' όπου και το επικρατέστερο όνομα του σπηλαίου, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.

Στη σημερινή είσοδο της σπηλιάς, στη δεξιά της πλευρά, βρίσκονται, σε κοιλώματα του βράχου, δύο μικρά συνεχόμενα ναΐδρια. Το πρώτο είναι του Αγίου Νικολάου, και το δεύτερο του Αγίου Νικολάου, χρονολογούνται στο 1234 ή 1235 μ.Χ.

Έπειτα θα πεζοπορήσουμε μέχρι τη Παλιά Πεντέλη σε τμήμα της αρχαίας οδού της «λιθαγωγίας». Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντική οδό καθώς μέσω αυτής μεταφέρονταν από το Πεντελικόν όρος (ή Βριλησσόν) στο άστυ οι όγκοι του μαρμάρου με τους οποίους χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης.

Τρία οδοστρώματα υπολογίζεται ότι είχε η αρχαία οδός, αλλά μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί μόνον το ανώτερο. Φέρει μάλιστα τις αρματροχιές, τις δύο αύλακες δηλαδή για τους τροχούς των οχημάτων, με τη μία εξ αυτών να διακρίνεται με σαφήνεια παράλληλα προς το βόρειο ανάλημμα της οδού. Στις δύο πλευρές της σώζονται οι αναλημματικοί τοίχοι που συγκρατούσαν τα οδοστρώματα από συμπιεσμένο χώμα που περιλαμβάνει όστρακα αγγείων και κατά τόπους μικρούς αργούς λίθους.

Η ύπαρξη της οδού της λιθαγωγίας ήταν βεβαίως γνωστή, όχι όμως και η πορεία της, η οποία απλώς εικαζόταν με βάση γεωμορφολογικές και αρχαιολογικές παρατηρήσεις. Ωστόσο, πρόταση για την πορεία της αρχαίας οδού της λιθαγωγίας έχει κάνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ κ. Μανόλης Κορρές στο βιβλίο του «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα». Και πράγματι, ο εντοπισμός της οδού βρίσκεται ακριβώς στην πορεία που έχει χαράξει, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τα σχετικά σχεδιαγράμματα.

Η πορεία είναι εύκολη κατηφορική περίπου 1 και μισή ώρα.

Η εξόρμηση οργανώνεται από το σύλλογο ΠΕΡΙ.ΠΟΛΟ.Ο ΑΤΤΙΚΗΣ σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και την Δημοτική Κίνηση Ηλίου- Πόλις.


Δηλώσεις συμμετοχής:
  • Σούλα Τσιρταβή 693-7372843
  • Δημήτρης Καλαντίδης 6945405825
  • Ευαγγελία Παρασκευά 6977692592
  • Αρχηγός πορείας: Γιώργος Παπαγεωργίου 6932215512
Τιμή συμμετοχής: 7 ευρώ

Ηλίου-πόλις

Εδώ το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου