Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

8 καυτοί φάκελοι με... ονοματεπώνυμο @ Πράσινα και Γαλάζια βαρίδια

Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, "φωτογραφικές" τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης είναι ορισμένοι από τους τίτλους των φακέλων που κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός εν όψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και την απόδοση δικαιοσύνης.
Αποφασισμένη η κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και να σπάσει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής με τη Δικαιοσύνη
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περιγράψει πλήρως τη δομή και τη λειτουργία του συστήματος εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στη χώρα προς ίδιον πολιτικό και οικονομικό όφελος, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να καλέσει την αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν ευθαρσώς αν προσφέρουν πολιτική κάλυψη στα πεπραγμένα των προκατόχων τους ή θα συμπράξουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και τη θωράκιση του κράτους δικαίου.

*** * ***
Πράσινα και γαλάζια βαρίδια...

Η πολιτική δράση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι παράλληλη με την περίοδο της φαυλότητας, τη χειρότερη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον δικομματισμό, ο οποίος την οδήγησε στη χρεοκοπία. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις και οι ισχυρισμοί του κ. Σηφουνάκη για τις σχέσεις με τον υπό δικαστική έρευνα επιχειρηματία Βγενόπουλο δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.

Η συμμετοχή του κόμματος στο οποίο κατάφερε τελικά να γίνει αρχηγός σηματοδότησε την ομηρεία αυτού του πολιτικά διακριτού χώρου από τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά και την παραχώρηση όλων σχεδόν των πολιτικών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησής τους στα ευρωπαϊκά ιερατεία. Ορκιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή πως δεν πρόκειται να κουρευτούν τα ομόλογα των μικρών αποταμιευτών, αλλά δεν βρήκε λόγους για μια συγγνώμη ή μια δικαιολογία όταν αυτά κουρεύτηκαν σχεδόν γουλί.

Όταν άρχισε η έρευνα ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στη στήριξη της Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη με 100 εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα τού (υπό χρεοκοπία) Ελληνικού Δημοσίου, στις 14 Ιουλίου 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος νομοθέτησε την παραγραφή του αδικήματος της παράνομης χρηματοδότησης. Κανένα πρόβλημα.

Βενιζέλος και Σαμαράς δεν είναι απλώς μόνο δύο πρωταγωνιστικά πρόσωπα ή κάποιες εξαιρέσεις. Είναι η αντιπροσώπευση όλης αυτής της πολιτικής περιόδου του ελληνικού κατήφορου. Έδειξαν πολλές φορές την άκρατη βουλιμία τους για την εξουσία και τον απολυταρχισμό. Το έργο που έχει απομείνει στον Βενιζέλο μαζί με τον συνέταιρό του Σαμαρά είναι να σαμποτάρει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο οποιαδήποτε προσέγγιση της παράταξής του με έναν εν δυνάμει πολιτικό σύμμαχο όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρήσει τις προοπτικές για νέα συγκυβέρνηση Δεξιάς και ΠΑΣΟΚ.

Βενιζέλος και Σαμαράς υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους. Δεν έλαβαν τα μηνύματα των καιρών από τις τολμηρές αποφάσεις του ελληνικού λαού. Το πρόσφατο μήνυμα από τον Σηφουνάκη δεν είναι το τελευταίο. Το ευρωπαϊκό ιερατείο των Σοσιαλδημοκρατών δεν έχει μιλήσει ακόμη. Αν μάλιστα η Φώφη συνεχίσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα φοβούμενη ή απειλούμενη από τον τέως αρχηγό και όσα γνωρίζει για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις δεν θα αφορούν μόνο πρόσωπα.

Ασφαλώς υπάρχει ανάγκη ανασυνθέσεων στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μόνο που αυτοί που θα κληθούν να τις κάνουν πράξη πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν. Και με τόσα βαρίδια μέσα στο σώμα τους αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτοί όμως θα αποφασίσουν.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου