Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

"Εντός της εβδομάδας να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων"

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

Την ανάγκη να βρεθούν εντός της εβδομάδας χώροι για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση στη χώρα μας, διεμήνυσε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το υπουργείο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Υγείας, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης), εκπρόσωποι των ΟΤΑ, της Εκκλησίας, του Λιμενικού και του Στρατού.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση και τις ανάγκες στους χώρους φιλοξενίας.

Χαρακτηρίζοντας "πλήρως διαχειρίσιμη" την κατάσταση αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής εξήγγειλε τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής, έχοντας προηγουμένως διαπιστώσει την διάθεση συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

"Η υπόθεση είναι εθνική και θα τη διαχειριστούμε όλοι μαζί", τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας: "Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα από αυτή την ιστορία δεν θα έχει μόνο ευθύνες και βάρη". "Εκπέμπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μήνυμα πολιτισμού και ανθρωπισμού", κατέληξε.

"Αυτές τις 20 μέρες, που μας έκλεψαν με την αντιευρωπαϊκή πολιτική τους, πολύ γρήγορα θα τις κερδίσουμε", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ότι "η κατάσταση θα γίνει διαχειρίσιμη" και ότι "το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς θα υλοποιηθεί". Δεσμευόμενος ότι η "αταξία, η οποία παρατηρείται τώρα, θα διορθωθεί", όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε: "Θα τα καταφέρουμε και αυτό θα φανεί γρήγορα".

Αιρετοί: "Πρέπει να συνδράμουμε όλοι μαζί"

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χρησιμοποίησε αντιπολιτευτικούς τόνους, περιοριζόμενος να ανακοινώσει ότι αύριο, Τετάρτη, το Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου θα συνεδριάσει από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Μουζάλα, για να αποφασιστεί εάν μπορούν να διατεθούν χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός σημείωσε πως "πρέπει να συνδράμουμε όλοι μαζί" "για να μην χαθεί ούτε μια προσφορά από εθελοντές, ΜΚΟ, Εκκλησία". Στηλίτευσε τη στάση των Ευρωπαίων τονίζοντας: "Η χώρα έχει ξοδέψει πάνω από 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει ούτε από τον ΟΗΕ πολλά χρήματα ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". "Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες", σημείωσε εξηγώντας ότι η χώρα βρίσκεται υπό αξιολόγηση και υφίσταται οικονομική ασφυξία. "Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η χώρα μας το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Εάν αυτό γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχε γίνει τουλάχιστον κοινωνική έκρηξη", τόνισε καλώντας την κοινωνία να επιδείξει ψυχραιμία, γιατί "η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί ένα ανθρωπιστικό χρέος της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο της Ευρώπης".

Είχε προηγηθεί σύσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υπό τη Ρ. Δούρου, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν και οικονομικά τους ΟΤΑ β' βαθμού να συμβάλουν στη διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε την αξιοποίηση παλαιού ξενοδοχείου για φιλοξενία διερχόμενων προσφύγων, ενώ πλήθος αιρετών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού καλούν τους πολίτες για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου