Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η σφαγή των αθώων

του Χαμίντ Νταμπάσι *


Σκίτσο του Hadi Heidari για την επίθεση
στη Βηρυττό και το Παρίσι, τον Νοέμβριο
Μέσα σε λίγες ώρες, υποστηρικτές του ISIS/ISIL ανέλαβαν την ευθύνη μέσω ενός λογαριασμού Twitter. «Η ομάδα υποστηρικτών του ISIL ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες» διαβάζουμε στις ειδήσεις. «Έχουμε έρθει για σφαγή».


Αυτός είναι ένας ψηφιακός πόλεμος στην πράξη, με πραγματικά θύματα, τρόμο που παραλύει, και εικονική ανάληψη ευθύνης.

Κάθε χαζοβιόλης με ένα λογαριασμό Twitter μπορεί να τιτιβίσει «Γαμ… το Βέλγιο. Το Βέλγιο ήθελε να βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα απολαύστε αυτό που έχουν σπείρει τα χέρια σας».


Συστηματική βία

Ακριβώς τα ίδια tweets με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν από καλά χρηματοδοτούμενους, δεξιούς, ισλαμοφοβικούς μηχανισμούς προπαγάνδας για να καταγγείλουν το Ισλάμ, να στιγματίζουν τους μουσουλμάνους, και να ρίξουν περαιτέρω λάδι στην φωτιά του ξενοφοβικού μίσους με καλύτερο παράδειγμα αυτό των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τεντ Κρουζ.

Ως εκ τούτου, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και επιδεινώνεται. Δολοφόνοι εγκληματίες διαπράττουν πράξεις συστηματικής βίας που στοχεύουν αθώους ανθρώπους, και οι αδερφές ψυχές τους μεταξύ των πρωτόγονων ναζιστών ισλαμόφοβων παίρνουν τη σκυτάλη για να διαιωνίσουν τον κύκλο της βίας. Αθώοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, τη Βηρυτό, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, την Βαγδάτη, το Σαν Μπερναρντίνο και σε όλο τον κόσμο, παγιδεύονται σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Χρειάζεται να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Η σφαγή των αθώων στις Βρυξέλλες είναι η επέκταση της σφαγής των αθώων στον ισλαμικό κόσμο, όχι απάντηση ή εκδίκηση για αυτήν.

Όταν οι εγκληματίες κακοποιοί μαζεύονται γύρω από τις σημαίες του ISIL και διαπράττουν αγριότητες σε όλο τον κόσμο, τις παρουσιάσουν ως πράξεις εκδίκησης εναντίον «της δυτικής επιθετικότητας». Δεν πρόκειται, όμως, για πράξεις εκδίκησης και αντιποίνων. Είναι ταυτόσημες πράξεις δολοφονικής βίας που στοχεύουν επίσης αθώους σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Η δολοφονική παρέα που αυτοαποκαλείται ISIL είναι το ελαττωματικό προϊόν, η διαβολική προέκταση και η αποκρουστική σκιά αυτού ακριβώς του πράγματος που ισχυρίζεται ότι πολεμάει.

ISIS και ισλαμοφοβία

Οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του να λένε ότι είναι αθώοι και ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις πράξεις βίας. Φυσικά δεν έχουν. Είναι σαν να λένε ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν υπάρχει καμία λογική σύνδεση μεταξύ του εγκλήματος και της δήλωσης αθωότητας. Ακόμη και η δήλωση ότι αυτό δεν είναι το Ισλάμ, ή το Ισλάμ είναι ειρηνικό, ή ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι ειρηνικοί, συνιστά μια αποδοχή συλλογικής ενοχής.

Οι κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πρέπει, επίσης, να σταματήσουν να υπερασπίζονται τους μουσουλμάνους εναντίον αυτών των κατηγοριών σαν να έχουν οι κατασκευασμένες αυτές κατηγορίες κάποια νομιμότητα. Όσο οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και οι πιο καλοπροαίρετοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αθωώνουν τους μουσουλμάνους, τόσο ο φαύλος αυτός κύκλος θα διαιωνίζεται.

Αυτή είναι μια παγίδα, ένα εννοιολογικό τέχνασμα, ένα αναλυτικό ψεύδος και μια λογική πλάνη: κατασκευάζεται από δύο πανομοιότυπους βάρβαρους πολεμοκάπηλους (το ISIL και τους ισλαμόφοβους) για να κερδίσουν οι ίδιοι ανύπαρκτη νομιμοποίηση.

Το ISIL δεν είναι απάντηση στον μιλιταρισμό των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Είναι ένα λογισμικό των μηχανημάτων του θανάτου και της καταστροφής. Το ISIL δεν δημιουργήθηκε από την CIA ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, όπως οι γελοίες θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζονται. Το ISIL είναι η λογική προέκταση των μιλιταρισμού των ΗΠΑ, όχι η συνωμοτική εφεύρεσή του.

Τα θύματα των επεμβάσεων, της κατοχής, των βομβαρδισμών, των χτυπημάτων με drones και των θανατηφόρων οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε., είναι πανομοιότυπα με τα θύματα των επιθέσεων του ISIL από το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, ως τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Μάλι.

Είμαστε όλοι -Γάλλοι ή Άραβες, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι, Βέλγοι ή Τούρκοι- πανομοιότυπα θύματα μίας και μόνο επιθετικής ιδεολογίας που μας σημαδεύει και μας σκοτώνει με την ίδια αρρωστημένη επιμονή. Καθώς θρηνούμε τα θύματα οποιασδήποτε πράξης του φαύλου κύκλου βίας στις Βρυξέλλες ή στη Βηρυτό, στο Παρίσι ή στο Χαλέπι, στο Σαν Μπερναντίνο ή στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να παραμείνουμε ακλόνητοι και να μην πέσουμε θύματα της κουτοπόνηρης νοητικής παγίδας του φαύλου κύκλου της βίας που έχει φτιαχτεί για να διαιωνίζει τον εαυτό της μεταξύ «τρομοκρατίας» και «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας».

«Τρομοκρατία» και «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι το ένα αντεστραμμένο είδωλο του άλλου.

Δεν έχουμε καμιά σχέση με καμία από τις δύο βάρβαρες ιδεολογίες. Εμείς -μουσουλμάνοι, χριστιανοί, εβραίοι, ειδωλολάτρες, Ευρωπαίοι, Άραβες, οι πολίτες των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε τόπου- είμαστε θύματά τους.

* Ο Hamit Dabashi διδάσκει ιρανικές σπουδές και συγκριτική λογοτεχνία στο ColumbiaUniversity.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο aljazeera, στις 22.3.2016.

ενθέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου