Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή Συνέλευση Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Το έγκλημα στη Χερσόνησο της Βουλιαγμένης δεν θα περάσει

Η Ανοιχτή Συνέλευση φορέων και πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στη συνάντηση της 7 Μαρτίου αποφάσισε τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα ασχοληθούν με τα ιστορικά μνημεία
του δήμου με στόχο την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, όπως και τη διάδοση της τοπικής ιστορίας στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

Οι ομάδες θα είναι τρείς και θα ασχοληθούν μια με τα ιστορικά μνημεία της Βάρης, μια με τα μνημεία της Βούλας και μια με τα μνημεία της Βουλιαγμένης. Στις ομάδες μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα κάθε πολίτης.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο και το έργο των ομάδων όπως και για τις ημέρες και ώρες συναντήσεων μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Μιμίκα Θεοδωρίδου 6982209948.

Επίσης κατέληξε στο κείμενο προκήρυξης και τις πρώτες κινητοποιήσεις εναντίον της εκποίησης και της καταστροφής των ιστορικών μνημείων και του δάσους της Βουλιαγμένης.

Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης με τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων:

Φίλες και φίλοι

την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενώ όλοι γιορτάζαμε περιμένοντας το νέο χρόνο, το ΤΑΪΠΕΔ και η εταιρεία Jermyn Street Real Estate υπέγραψαν για δεύτερη φορά μια αντισυνταγματική συμφωνία για την εκποίηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, (την πρώτη παρόμοια συμφωνία είχε απορρίψει το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί την έκρινε καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.)

Συγκεκριμένα στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων, περιλαμβάνονται περιοχές απολύτου προστασίας, πλούσιο δασικό οικοσύστημα και αρχαιολογικοί χώροι. Σε αυτή τη μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας περιοχή σχεδιάζουν να χτίσουν καταστρέφοντας το δάσος και τις παραλίες, 15 πολυτελείς βίλες (resort) 1000τμ η κάθε μία, εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο, όπως και ελικοδρόμιο, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών, γήπεδα γκολφ και τένις, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Αυτά τα φαραωνικά έργα απέρριψε με την 28/2015 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ”το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία”. Και αυτή η συνταγματική δέσμευση ισχύει και για τη νέα καταστροφική συμφωνία που προσπαθεί μάταια κυβέρνηση και ΤΑΪΠΕΔ να επιβάλλει.

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι συλλογικότητες και οι πολίτες από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά και από άλλες περιοχές που για χρόνια αγωνιζόμαστε εναντίον της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας μας και εν προκειμένω για την αποτροπή της εκποίησης των ιστορικών μνημείων και του δάσους της Βουλιαγμένης δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά, για τα οποία τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε. Οι πολίτες και οι φορείς δε θα επιτρέψουμε να γίνουν τα ιστορικά μνημεία και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας βορά στην καταστροφική βουλιμία των κερδοσκόπων.

Θα προσφύγουμε και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πραγματοποιήσουμε καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, όχι μόνο στην Αττική και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα σε συντονισμό με άλλους φορείς και κινήματα θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Γιατί γνωρίζουμε ότι αν πραγματοποιηθούν όσα προβλέπονται και στη νέα συμφωνία, το δάσος θα καταστραφεί, τα μνημεία της ιστορίας θα απαξιωθούν, ενώ παράλληλα η πρόσβαση στη χερσόνησο θα είναι απαγορευμένη στους πολίτες με το πρόσχημα της προστασίας των VIP προσώπων που θα αγοράσουν τις βίλες

Για τους λόγους αυτούς συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
  • Να ακυρωθεί κάθε η διαδικασία εκποίησης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, διότι συνιστά περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και νομικό σκάνδαλο. 
  • Να απεμπλακεί η χερσόνησος της Βουλιαγμένης από το ΤΑΪΠΕΔ.
  • Να κηρυχθεί ολόκληρη η χερσόνησος περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο που θα προσφέρει ήπια αναψυχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, σε αρμονική συνύπαρξη με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, 
Και σας καλούμε:

-Την Κυριακή 20 Μαρτίου με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα δασών (21/3), σε ξενάγηση διαμαρτυρίας στα ιστορικά μνημεία και στο δάσος της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

Συνάντηση Κυριακή 20/3, στις 10.30 το πρωϊ στη διασταύρωση Λητούς και Καβουρίου, στο Καβούρι, κοντά στον πυροσβεστικό σταθμό.

-Την Τετάρτη 13 Απριλίου πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της εκποίησης της χερσονήσου από τον Αστέρα μέχρι το δημαρχείο. Συγκέντρωση έξω από την πλάζ του Αστέρα 6.30μμ.

Θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική αποτροπή του εγκλήματος που σχεδιάζεται από το ΤΑΪΠΕΔ σε βάρος του δάσους και των ιστορικών μνημείων της Βουλιαγμένης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Πληροφορίες: 6934239530-6932432916-6977990887

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου