Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ολόκληρο το video-σοκ: Τούρκοι εναντίον Τούρκου στην Αγορά της Σμύρνης



Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε τον Τουρκαλά -κατά το "Ελληναράς"- που κυνηγά ένα προσφυγόπουλο, το προλαβαίνει, το σηκώνει με τα δυο χέρια του ψηλά και με δύναμη το πετάει στο έδαφος -σκηνή που μόνο στο κατς βλέπουμε.

Το video που κάνει το γύρο του διαδικτύου, έκανε και το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ μέχρι το σημείο που ένας άνδρας κυνηγάει τον Τουρκαλά, του βάζει τις φωνές και τον (ψιλο)κοπανάει με ένα νερομπούκαλο.

Ως εδώ όλα καλά και δικαιολογημένα η είδηση ήταν "Τούρκος χτυπάει προσφυγόπουλο", αλλά γιατί το video κόπηκε εκεί, όπως και η είδηση -και μάλιστα για ελάχιστα δευτερόλεπτα;

Γιατί αυτό που ακολουθεί δεν δείχνει μόνο τον άνδρα με το νερομπούκαλο, αλλά ότι σχεδόν όλος ο κόσμος που βρισκόταν στην αγορά -στα λίγα δευτερόλεπτα που κατέγραψε η κάμερα- αντιδρά εναντίον του Τουρκαλά που με τόση βαναυσότητα χτύπησε το προσφυγόπουλο.

Αποτέλεσμα της μαζικής συλλογικής αντίδρασης ήταν να συληφθεί ο Τουρκαλάς και να δοθεί εντολή από τις αρχές να βρεθεί το φοβισμένο προσφυγόπουλο που είχε εξαφανισθεί.

Το αποτέλεσμα της συλλογικής αντίδρασης ήταν που τα ΜΜΕ έστειλαν στα αζήτητα, ακριβώς για να υποβαθμίσουν τη σημασία της.

Όμως -πέραν τούτου- είναι πολύ βολικό να εστιάζουν στον "κακό Τούρκο" που βιαιοπραγεί σε ένα απροστάτευτο προσφυγόπουλο και ταυτόχρονα να αναδεικνύεται ο πράγματι καλός Έλληνας που την ίδια ώρα φιλοξενεί στο σπίτι του 18μελή οικογένεια προσφύγων.

Κι αυτό είναι που τονώνει την εθνική υπερηφάνεια του Έλληνα προκειμένου να ξεχάσει ότι, όπως στη Τουρκία υπάρχουν οι Γκρίζοι Λύκοι, αντίστοιχα και στην Ελλάδα υπάρχει η αυθεντικά χρυσαβγίτικη -και κυρίως η μη χρυσαβγίτικη, αλλά- ακροδεξιά μισανθρωπική ρητορεία και πρακτική.

Αυτό είναι που εξυπηρετεί όσους τα ελληνικά ΜΜΕ υπηρετούν, γι αυτό και χτίζουν πάνω σε σενάρια του στυλ "Τούρκοι χωροφύλακες κάνουν κουμάντο στα ελληνικά νησιά", αποσιωπώντας ότι ταυτόχρονα Έλληνες παρατηρητές (και όχι χωροφύλακες) κάνουν αντίστοιχη δουλειά στα τουρκικά παράλια.

Και κυρίως...

Τώρα είναι που θυμήθηκαν τη φτώχεια και τα βάσανα του ελληνικού λαού, τώρα είναι που η ζωή του θα επιδεινωθεί λόγω προσφυγικού, τώρα είναι που ωρύονται στα λασπόνερα της Ειδομένης, τώρα είναι που τα Κέντρα Φιλοξενίας τα ανακαλύπτουν μόνο όταν καίγονται ή όταν γίνεται καβγάς ανάμεσα σε 30 προσφυγόπουλα για 10 κρουασσάν που μοιράζονται σε άσχετο χώρο αλλά με παρούσες τις κάμερες των ΜΜΕ, τώρα είναι η ευκαιρία για να αποκρύψουν τα δικά τους ανομήματα, τις δικές τους πομπές...

Τώρα είναι που φταίνε οι ξένοι, φταίει γενικά και αόριστα η Ευρώπη...

Γιατί τώρα είναι που θέλουν να κρύψουν κάτω από το χαλί τον πόλεμο ανάμεσα στη δημοκρατική Ευρώπη του διαφωτισμού και του ανθρωπισμού και στην Ευρώπη-φρούριο του φασισμού και των πολέμων.

Στην Ελλάδα -είναι ολοφάνερο πια- νικάει η πρώτη Ευρώπη, τα δε μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τους άλλους λαούς της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου