Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Παιδείας ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου (video)

«Tο προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα πανεθνικό στόχο. Το τονίζω. Πανεθνικό στόχο.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Προφανώς διότι η κυβέρνηση θέλει το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος να το συζητήσει και να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις γύρω από τις λύσεις που θα δοθούν».

Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Να σας πω και άλλη μια διάσταση που μου είπαν διάφοροι φίλοι που ασχολούνται με το πρόβλημα. Περίπου, λέει, 5 εκατομμύρια Έλληνες, προσέξτε, 5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν δώσει τουλάχιστον από ένα κουτί γάλα για τους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες.

Αυτό δείχνει πραγματικά ότι δεν είναι στα λόγια, δεν είναι σε επίπεδο πολιτικής διακήρυξης, αλλά βιώνεται από την κοινωνία ως εθνικός στόχος η περίθαλψη, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση στους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται εδώ -τους πρόσφυγες- κυνηγημένοι από τον πόλεμο και από τα υπόλοιπα δεινά.

(...) Οι Έλληνες ξέρουν. Έχει πόνο η προσφυγιά μέσα της και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που τίθενται από το προσφυγικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Ν. Φίλης ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο σε σχολεία όλης της χώρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού.

"Στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού, στα σχολεία όλης της χώρας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις (project) για το προσφυγικό ζήτημα και τη δημοκρατική, αλληλέγγυα συμπεριφορά των πολιτών.

Το ελληνικό σχολείο, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν διαχειριστεί με ανθρωπιά, διδακτική επάρκεια και επιτυχία τα προβλήματα των νέων μεταναστών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν η βασική δύναμη αντιρατσιστικής διαπαιδαγώγησης και απόκρουσης κηρυγμάτων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.

Σήμερα, σε άλλες συνθήκες, είμαστε βέβαιοι ότι θα πρωτοστατήσουν ώστε το σχολείο, με τις ιδιαίτερες κατά περίπτωση δομές του, να ξαναγίνει μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις".

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το υπουργείο προσπάθησε με τις προσλήψεις να βελτιώσει τη σχέση διδασκόντων/διδασκόμενων

«Μετά από 6 χρόνια μηδενικών προσλήψεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και τη δραματική υποστελέχωση των Ιδρυμάτων, η ηγεσία του ΥΠΕΘ εξασφάλισε τις πρώτες 500 θέσεις οι οποίες έχουν ήδη πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2017» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το φθινόπωρο περίπου του 2016 θα κατανεμηθούν στα ΑΕΙ άλλες 500 θέσεις. Το ΥΠΕΘ προσπάθησε να κατανείμει τις θέσεις στα ΑΕΙ με κριτήριο, όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους -πράγμα αδύνατο- αλλά τη σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων» δήλωσε, ενώ αναφερόμενη εμμέσως στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των προέδρων των ΤΕΙ για τις προσλήψεις, ανέφερε πως «η πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα Ιδρύματα. Ενδεικτικό αυτής της πολιτικής είναι η συνεχής παρουσία των Υπουργών σε Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ, κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν».

Ερωτηθείσα από την Αυγή σχετικά με τη στάση της απέναντι στην επικείμενη εξ αναβολής δίκη (10 Μαρτίου) για τους 12 φοιτητές που διώκονται για τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νόμο 4009, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι, όπως και ως πανεπιστημιακός στήριζε τους φοιτητές, έτσι τους στηρίζει και τώρα.

«Και ως πανεπιστημιακός και από τη θέση που είμαι -γιατί δεν έχω χάσει την ιδιότητα του πανεπιστημιακού- ισχύει απολύτως αυτή η άποψη. Βεβαίως και δεν θέλω και από αυτή τη θέση που είμαι να εμπλακώ στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης. Είναι άλλο το έργο της δικαιοσύνης. Αυτό όμως που θέλω να πω και από αυτή τη θέση, αλλά και ως πανεπιστημιακός, είναι ότι οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά θεωρώ και για την ηγεσία του Υπουργείου».

Κ. Φωτάκης: 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών στα ΑΕΙ

Εκτενή αναφορά στη στήριξη των προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο έκανε ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης.

"Για το 2016 προβλέπεται η πλήρης κάλυψη της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ερευνητικών φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) κατ' αναλογία με το προσωπικό των ΑΕΙ" τόνισε, συνεχίζοντας πως "για τον σκοπό αυτό, παρά τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν, έγινε για πρώτη φορά αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την Έρευνα, γεγονός που σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό".

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας στο σύνολό τους, δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΓΓΕΤ.

"Για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των ΑΕΙ της χώρας, πολύ σύντομα, θα διατεθούν πόροι ύψους 25εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΕΤ ως συγχρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που επιτελούνται σε αυτά. Με τους πόρους αυτούς, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον μέρους των λειτουργικών τους εξόδων", ανέφερε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη σε video:


η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου