Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Από το 2009 προβληματική η βιωσιμότητα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - Το χρονικό μιας πτώχευσης που δεν μας λένε τα κανάλια

Αποκαλυπτικά είναι τα οικονομικά δεδομένα που προσπαθούν να αποκρύψουν αντιπολίτευση και «παπαγαλάκια» για την περίπτωση της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ που κήρυξε πτώχευση.

«Άλλη μια ελληνική επιχείρηση έκλεισε» οι τίτλοι των καναλιών. Τί όμως ισχύει στην πραγματικότητα;

8/2012 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ καταγράφει σημαντικές ζημίες για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά και οι πωλήσεις σημειώνουν πτώση κατά 18%.

4/2013 Σκάνδαλο με διπλά τιμολόγια στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στα 79,5 εκατομμύρια ευρώ. Πολιτική παρέμβαση από το «αόρατο χέρι της αγοράς» με αποτέλεσμα να πέσει στα «μαλακά» η επιχείρηση. Τελικά η υπόθεση εκδικάστηκε και το πρόστιμο έπεσε κάτω από το 1,5 εκατομμύριαο ευρώ... σε δόσεις.

4/2014 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ μεταφέρει το χρέος στους εργαζόμενους... Η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν τον μισθό τους για την «οικονομική ανάκαμψη» της εταιρίας. Παρακράτησε από τους εργαζόμενους το ¼ του μισθού του Απριλίου, του Ιουλίου και το ½ του Δεκεμβρίου.

4/2015 Εκπονείται και τρίτο πλάνο αναδιάρθρωσης της ΗΕΛΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

4/2016 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ κηρύσσει πτώχευση. Η καραμέλα που χρησιμοποιεί τώρα η διοίκηση, capital control culpa… Βούτυρο στο ψωμί για την ΝΔ, ακόμα ένα ψέμα στους εργαζόμενους.

14/4/2016 Το Υπουργείο Εργασίας συγκάλεσε στις 11 το πρωΐ τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη ενέργεια η εν κρυπτώ πτώχευση της Ηλεκτρονικής

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την απαράδεκτη, όπως λέει, ενέργεια την διοίκησης της Εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους.

«Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.


Σε άλλη περίπτωση οφείλει να εγγυηθεί την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους και να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση πτώχευσης του δικαστηρίου και τον ορισμό σύνδικου» τονίζει η ανακοίνωση του Τμήματος.

«Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να κάνει ότι είναι δυνατό στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της επιχείρησης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, την άμεση εγγραφή τους στο ταμείο ανεργίας και τη στήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο» σημειώνει, και καταλήγει:

«Τέλος καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα:
1. Στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρείας να είναι υπεύθυνοι με την προσωπική τους περιουσία για οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην χρησιμοποιείται η πτώχευση ως όπλο για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. 
2. Στη βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνονται πιθανές συνεργατικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης».
στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου