Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ευρωπαϊκή κινητικότητα για τους συνεταιρισμούς νέων

του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί στις 18 και 19 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων Συνεταιριστών.

Αυτή θα είναι η τρίτη του συνάντηση που θα γίνει στο πλαίσιο της γενικής
συνέλευσης της Cooperatives Europe, οργάνωσης εκπροσώπησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία μετέχουν 83 οργανώσεις από 32 χώρες, χωρίς όμως ελληνική συμμετοχή.

Στόχος της συνάντησης είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων Συνεταιριστών, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, να μετατραπεί σε επίσημη οργάνωση με την έγκριση του καταστατικού της στις Βρυξέλλες ώστε να καταφέρει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης οι νέοι συνεταιριστές από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να εξετάσουν το πώς θα κινηθούν στο επόμενο έτος, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τους άξονες της νέας και πιο αποτελεσματικής προωθούμενης στρατηγικής χρηματοδότησης για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στους εκπεφρασμένους στόχους των νέων συνεταιριστών είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας από ένα σύστημα που βασίζεται στην ατομική συσσώρευση πλούτου και ισχύος σε ένα σύστημα που εξυπηρετεί τη συλλογική ευεξία των ανθρώπων μέσα από την ανακατανομή των πόρων και τη συλλογική ιδιοκτησία.

Θεωρούν ότι η εναλλακτική στο καπιταλιστικό μοντέλο μπορεί να βρεθεί μέσω του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί και διατηρεί θέσεις απασχόλησης σε μια εποχή κατά την οποία περισσότερα από 75 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Βασικές αρχές του Δικτύου είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων με τη συμμετοχή στην οικονομία ατόμων προερχόμενων από όλες τις κοινωνικές ομάδες και των νέων, η προαγωγή των συνεταιριστικών αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο δημοκρατικός τρόπος λήψης αποφάσεων, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο οδηγός «Ready, Steady, Coop!» που εξέδωσε η Cooperatives Europe τον Σεπτέμβριο του 2015 και παρέχει πρακτικές συμβουλές για την έναρξη μιας νέας συνεταιριστικής επιχείρησης.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου