Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Προστασία των ευάλωτων και του περιβάλλοντος

του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου

To Canvas Workshop είναι μία κοινωνική επιχείρηση που ξεκίνησε στη Ρουμανία το 2009 με στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και την αντικατάστασή της από αντίστοιχες πάνινες που επαναχρησιμοποιούνται.

Αυτήν τη στιγμή παράγει πάνω από 20.000 κομμάτια τον χρόνο με πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες της βαλκανικής χώρας έχοντας έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ και κλείνοντας τα τελευταία 2 χρόνια με κέρδη, που επανεπενδύονται για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Ανάμεσα στους 13 εργαζομένους που απασχολεί βρίσκονται άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και με κινητικά προβλήματα.

Πριν από λίγες μέρες συναντήσαμε στο Impact Hub Athens την εκπρόσωπο του εγχειρήματος, Τέα Τσιουλάκου, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο συνάντησης κοινωνικών επιχειρήσεων από διάφορες χώρες με στόχο την εκπαίδευση και την παροχή τεχνογνωσίας.

«Ο λόγος που ιδρύσαμε το Canvas Workshop είναι γιατί εργαζόμουν σε μία περιβαλλοντική ΜΚΟ, αλλά ήθελα να δημιουργηθεί ένας φορέας που να έχει κοινωνικό αντίκτυπο και να στηρίζεται στη δική του χρηματοδότηση. Τα κέρδη από τις πωλήσεις μας πηγαίνουν σε μία ΜΚΟ που έχει περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επίσης, στηρίζουμε τη βιώσιμη οικονομία. Ακούγεται ουτοπικό αλλά στο τρίπτυχο άνθρωπος-πλανήτης-κέρδος θέλουμε να έχουμε και τα τρία και όχι μόνο το κέρδος. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική», μας λέει.

Την εποχή που ξεκίνησε το Canvas Workshop δεν υπήρχαν τέτοιες επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες στη Ρουμανία και στόχος ήταν να επιμορφωθούν οι πολίτες στη χρήση τους έναντι των πλαστικών.

Σήμερα η γραμμή παραγωγής έχει επεκταθεί και εκτός από τις τσάντες φτιάχνουν και διάφορα καλύμματα laptop, θήκες και άλλα προϊόντα, χρησιμοποιώντας απομεινάρια βαμβακερών υφασμάτων από έπιπλα, κουρτίνες κ.λπ. που προσφέρουν διάφορες εταιρείες.

«Μια κοινωνική επιχείρηση χρειάζεται υπομονή. Στην αρχή πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε να επιβιώσει, το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρχει κίνητρο. Πρέπει όποιος ασχοληθεί να ξέρει τι κάνει και γιατί, όχι να το κάνει μόνο για τα χρήματα. Εμείς π.χ. θεωρούμε ότι βοηθάμε να επιβαρυνθεί λιγότερο το περιβάλλον σε μια χώρα που δεν έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στην ανακύκλωση», καταλήγει η Τέα.

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου