Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τα τρία εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Δραματικές οι εξελίξεις για το μέλλον της βιομηχανίας
και των τευτλοπαραγωγών
Τις παραιτήσεις τους φέρονται να υπέβαλαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τα τρία εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου, και συγκεκριμένα οι Γιώργος Λάντζας, Κρίτωνας Τσικλιάς και Πέτρος Γιεμιντζής.

Τα τέσσερα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν παραιτηθεί (σσ: είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες και η παραίτηση του αντιπροέδρου Δημήτρη Γιαννακίδη) αναμένεται να αντικατασταθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται πως τα εναπομείναντα -μη εκτελεστικά- μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχουν δυνατότητα να συνεδριάσουν, αλλά όχι να υπογράψουν έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη η πιστώτρια τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του stokokkino.gr, η πρόταση που έχει καταθέσει η τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων της, τα οποία είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει τα εξής:

Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να αποφέρει η πώληση των 2 εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και κάποιων άλλων μη παραγωγικών ακινήτων που κατέχει η εταιρία και που θα μεταφερθούν στην Πειραιώς και θα πουληθούν προκειμένου να μειωθούν τα χρέη. (Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο για την πώληση των δύο αυτών θυγατρικών θα γίνει διεθνής διαγωνισμός). Άλλα 50 εκατομμύρια θα είναι το ύψος ενός νέου ομολογιακού δανείου που θα συναφθεί με την Πειραιώς με ορίζοντα δεκαετίας και εφόσον αποπληρωθεί το δάνειο αυτό, τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα διαγραφούν.

Εφόσον το σχέδιο αυτό της Πειραιώς λάβει την έγκριση του ΔΣ της ΕΒΖ και στη συνέχεια της γενικής συνέλευσης, θα δοθούν άμεσα τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 12, που θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης της τράπεζας Πειραιώς προς τη βιομηχανία. Τα 5 αυτά εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, στους οποίους οφείλονται 8 εκατομμύρια ευρώ για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι. Τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια της χρηματοδότησης της τράπεζας προς την ΕΒΖ θα δοθούν σταδιακά.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση της Πειραιώς παρουσίασε την Παρασκευή σε εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «με την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και της εταιρείας».

στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου