Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Συνάντηση Σταθάκη με εργαζομένους στην ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγούς

της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικών Βιομηχανία Ζάχαρης και των τευτλοπαραγωγών είχε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός τους παρουσίασε το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε προχθές από το ΔΣ της πιστώτριας τράπεζας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «με την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα Πειραιώς θέτει ως όρο προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων της την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο για την πώληση των δύο αυτών θυγατρικών θα γίνει διεθνής διαγωνισμός.

Επίσης, η τράπεζα χρηματοδοτεί την ΕΒΖ με 12 εκατομμύρια ευρώ: τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ με την έγκριση της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 7 αργότερα.

Η πρόταση της Πειραιώς θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί. Εφόσον εγκριθεί, θα εκταμιευτούν άμεσα 5 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, στους οποίους οφείλονται 8 εκατομμύρια ευρώ για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι.

Από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών γίνεται λόγος για δύσκολο αλλά αναγκαίο στην παρούσα φάση σχέδιο για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος, καθώς όπως αναφέρουν η τράπεζα εμφανίζεται ανένδοτη και δεν υπάρχει άλλη λύση.

Επίσης, ζητούν από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή της ολοκληρωμένης ενίσχυσης των προηγούμενων ετών (2013-2014-2015), «ως ελάχιστο» για το ότι δεν θα καταβληθεί το σύνολο των οφειλόμενων.

Επίσης, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για να υπάρξει φέτος εγγύηση πληρωμών, για να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν με τις καθυστερήσεις αλλά να πληρωθούν από τη ζάχαρη που θα πληρωθεί και όχι να περιμένουν τη χρηματοδότηση της τράπεζας.

Από την πλευρά των εργαζομένων παρότι χαρακτηρίζεται χρήσιμη η σημερινή συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, σημειώνουν πως υπάρχουν ακόμη κρίσιμα αναπάντητα ερωτηματα. Υποστηρίζουν δε πως το εν λόγω σχέδιο "δεν βγάζει πουθενά και γίνεται με άναρχο τρόπο" και πως "η συμφωνία είναι μόνο προς όφελος της τράπεζας".

στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου