Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Εναλλακτικός τουρισμός διαμέσου συνεταιρισμών

της Χριστίνας Πάντζου

Στο Δουβλίνο μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα
στο Dublin Food Coop...
Εδώ και δύο χρόνια άρχισε να λειτουργεί το φιλόδοξο σχέδιο της Cooproute, της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Συνεταιριστικής Κουλτούρας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της CECOP (Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών στον τομέα της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών), συγχρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση ενός ευρωπαϊκού εναλλακτικού τουρισμού.

Ενός τουρισμού, δηλαδή, που επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια περιοχή μέσα από συνεταιρισμούς οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και της βιομηχανικής και γενικότερα της παραγωγικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Η πρόταση έγινε το 2013 επιδιώκοντας, πέρα από την ανάπτυξη ενός τουρισμού συνεταιριστικής κουλτούρας, να συμβάλει συγχρόνως στην οικονομική αναγέννηση πολλών κοινοτήτων και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε πληγείσες από την κρίση ή παρακμάζουσες αγροτικές περιοχές, προωθώντας τοπικές οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται συνεργατικά από τους κατοίκους.

Λίγους μήνες αργότερα εγκαινιάστηκε η Cooproute σαν ένα είδος οδικού χάρτη για κοινωνικά ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που μπορούν να σχεδιάζουν τα επόμενα ταξίδια τους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης ή και να ανακαλύπτουν την ίδια τους τη χώρα μέσα από επισκέψεις σε συνεταιρισμούς που τους φέρνουν σε επαφή με τοπικά προϊόντα και παραδόσεις και τους μυούν σε αρχές του συνεργατισμού όπως η αλληλοβοήθεια, η κοινωνική ευθύνη, η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Οι προορισμοί που αποτελούν αυτή τη διαδρομή και περιλαμβάνονται σε διαδραστικό χάρτη στον ιστότοπο της οργάνωσης είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Στην Καταλονία μπορείς να κάνεις μια στάση στο Βαλμπόνα ντε λες Μόνχες για να δοκιμάσεις τα κρασιά και τα λάδια του συνεταιρισμού L’ Olivera, που απασχολεί άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στο Δουβλίνο μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα στο Dublin Food Coop απολαμβάνοντας γεύματα παρασκευασμένα εξ ολοκλήρου από τοπικές βιολογικές καλλιέργειες.

Στην Αρντές της νότιας Γαλλίας μπορείς να γνωρίσεις τον συνεταιρισμό Ardelaine, που κατάφερε να μειώσει τη φυγή των νέων από την περιοχή αναβιώνοντας την παλιά παράδοση της εριουργίας και δημιουργώντας παράλληλα ένα μουσείο της ιστορίας και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία του μαλλιού.

Στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το συνεταιριστικό καφενείο Buna σε ξεναγεί στις αρχές του δίκαιου εμπορίου ενώ απολαμβάνεις την ποιότητα της μεγάλης γκάμας των προϊόντων του.

Ενα ταξίδι στην Αγγλία μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Λάνκασαϊρ και το Μουσείο Rochdale Pioneers, που θεωρείται ο τόπος γένεσης του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος: σε αυτό το κτίριο, το 1844 ο πρώτος συνεργατικός καταναλωτικός συνεταιρισμός εγκαινίασε κατάστημα που πουλούσε τρόφιμα ελεγχόμενης ποιότητας και σε δίκαιες τιμές.

Και στην Ελλάδα;

Παρά τη μακραίωνη ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος, τα πάμπολλα και καινοτόμα σύγχρονα εγχειρήματα στη χώρα αλλά και την τεράστια τοπική παραγωγή και πολιτιστική της παράδοση, ανάμεσα στους 82 προορισμούς της Cooproute δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας ελληνικός.

Ελλειψη ενημέρωσης, επικοινωνίας, εκπροσώπησης, δικτύωσης, προώθησης από αρμόδιες αρχές;

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι απουσίας της Ελλάδας από την αρχική φάση του προγράμματος που έληξε πέρσι τον Φεβρουάριο, ελληνικοί συνεταιρισμοί είναι καλοδεχούμενοι να υποβάλουν αίτηση στη δεύτερη φάση του, που προωθείται από συνεταιρισμούς της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος τους μέσα από το Σχέδιο Δράσης 2016 είναι να δώσουν συνέχεια στο πρόγραμμα, προωθώντας την Cooproute σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας την αποδοχή νέων πιθανών προορισμών, διερευνώντας την πιθανότητα δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης αυτής της διαδρομής μακροπρόθεσμα και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Cooproute να μπορέσει να αναγνωριστεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή.

Σε αυτήν την πορεία, όπως εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η συντονίστρια του προγράμματος, Ελίζα Τεράζι, «κάθε προορισμός που εκπληρώνει τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων μπορεί να ζητήσει την ένταξή του στην Cooproute.

Και προορισμοί από την Ελλάδα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι».

Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων: Cooproute

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου