Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Αλληλέγγυες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

της Χριστίνας Πάντζου


Η δεύτερη καμπάνια αλληλέγγυων εξαγωγών που τρέχει η Αλληλεγγύη για Όλους σε συνεργασία με τη βελγική οργάνωση Climaxi (κίνηση για το κλίμα και την κοινωνική
δικαιοσύνη) είναι γεγονός.

Αυτή τη φορά η διάθεση περιλαμβάνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαφόρων ειδών ελιές και τα φυσικά σαπούνια της ΒΙΟ.ΜΕ.

Προϊόντα που δύσκολα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη σε δίκαιη τιμή, άριστη ποιότητα, αλλά κυρίως με γνώση προέλευσης για τον καταναλωτή.

Στόχος της καμπάνιας, όπως εξηγεί η Γεωργία Μπεκριδάκη, από την ομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) της Αλληλεγγύης για Ολους, είναι αφενός η ενημέρωση των Βέλγων εργαζομένων και συλλογικοτήτων για την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αφετέρου η έμπρακτη στήριξη εκ μέρους βελγικών σωματείων, συνδικάτων, περιβαλλοντικών ομάδων, αλληλέγγυων συλλογικοτήτων έτσι ώστε να στηριχτούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Οι συνεταιρισμοί που μετέχουν σ’ αυτήν την εκστρατεία εξαγωγών επιλέχτηκαν στη βάση κριτηρίων που αναδεικνύουν τις αξίες και την προστιθέμενη αξία της ΚΑΛΟ, λέει στην «Εφ.Συν.» η Γ. Μπεκριδάκη:

«Τα εγχειρήματα στα οποία θα συνεργαστούμε είναι η ομάδα παραγωγών Greenland από τη Στέρνα Μεσσηνίας και ο κοινωνικός συνεταιρισμός Μοδούσα από τη Γέρα Λέσβου. Η συνεργατική μορφή οργάνωσης, η υψηλή ποιότητα και η ασφάλεια του προϊόντος, η δίκαιη τιμή για τον παραγωγό, ο έλεγχος της διάθεσης και διακίνησης του προϊόντος από τους ίδιους τους παραγωγούς, η σύνδεση με την τοπική κοινωνία και η λειτουργία σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, είναι κάποια από τα βασικά κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων συνεταιρισμών».

Ενδιαφέρον έχει το πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία:

«Αφορμή για την πρώτη πιλοτική καμπάνια που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2015 στο Βέλγιο, με αποστολή 2,5 τόνων προϊόντων από 5 μικρούς συνεταιρισμούς, στάθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το δημοψήφισμα και μετά. Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους της Climaxi, που πήραν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη δράση, “οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους, σε αντίθεση με τους ηγέτες της Ε.Ε. που επέβαλαν ακόμα ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ελληνική κοινωνία”».

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνιμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη εδώ και 4 χρόνια.

Η συμβολή τους είναι καθοριστική στη διάχυση της πληροφορίας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής διάστασης της κρίσης αλλά και στην υλική και ηθική στήριξη όλων των δομών αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί.

Η καμπάνια της Αλληλεγγύης για Ολους ήταν και παραμένει μη κερδοσκοπική:

«Ο οικονομικός στόχος που έχει ήδη επιτευχθεί είναι η καλύτερη δυνατή τιμή για τους παραγωγούς να συναντά μία δίκαιη τιμή για τους υποστηρικτές στο Βέλγιο.

»Το δε πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί πρόκειται να διατεθεί σε δομές αλληλεγγύης στην Ελλάδα που κάνουν δράσεις και για το προσφυγικό καθώς και για τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής υποδομής για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην Αθήνα».

Μια πολλαπλά χρήσιμη πρωτοβουλία, καταλήγει η Γ. Μπεκριδάκη:

«Πέραν του άμεσου πρακτικού αποτελέσματος, γίνεται φανερό πως τα αλληλέγγυα δίκτυα τα οποία υπάρχουν ήδη στην Ευρώπη έχουν διαμορφώσει τους όρους για δημιουργία νέων οικονομικών ροών που με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, διακινούν μόνοι τους την παραγωγή τους, χωρίς μεσάζοντες που διαμορφώνουν τις τιμές και εξαφανίζουν την προέλευση των προϊόντων.

»Είναι εμφανές, λοιπόν, πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες αυτές οι δράσεις, που γίνονται τώρα ως καμπάνια μεταξύ ομάδων, να μονιμοποιηθούν και να αναδυθούν συνεργασίες μεταξύ συνεταιρισμών στις διάφορες χώρες.

»Με αυτόν τον τρόπο, και εδώ θυμόμαστε τον E. Mance, τον λαϊκό εκπαιδευτή για την ΚΑΛΟ στη Βραζιλία, που ήταν μαζί μας το καλοκαίρι, επιτυγχάνουμε κάποια πρώτα ψήγματα “αναδιάρθρωσης της προμηθευτικής αλυσίδας με τρόπο συνεργατικό και με κοινωνική δέσμευση”.

»Την ίδια στιγμή το πλεόνασμα που δημιουργείται σε αυτές τις οργανωμένες αλυσίδες στηρίζει την ανάπτυξη αλληλέγγυας χρηματοδότησης, κατά συνέπεια προωθείται η γένεση νέων πρωτοβουλιών αλληλέγγυας οικονομίας».

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου