Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Τυλιγμένη στα Panama Papers @ "Δώστε το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου σε δρόμο"

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα στοιχεία από τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα για τις off shore του Παναμά, όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι φορολογικές αρχές και οι δημοσιογράφοι άρχισαν έναν αγώνα
δρόμου για να δουν με πλήρη διαφάνεια πόσοι από αυτούς βρίσκονται στις λίστες, πώς και με ποιον τρόπο απέκρυπταν εισοδήματα από τη χώρα τους.

Το ίδιο είχαν κάνει πολλές χώρες στο παρελθόν και σε άλλες αντίστοιχες -αν και πολλαπλώς υποδεέστερες από άποψης όγκου πληροφοριών- περιπτώσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα Lux Leaks και η λίστα Μπόργιανς.

Κανένας λογικός δεν επικεντρώθηκε στο ποιος τα έβγαλε. Κανένας πατριώτης δεν έστησε συνωμοσιολογικές θεωρίες. Κανένας δεν έστρεψε τα βέλη του στους δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν.

Γιατί δεν χρειάζεται σοφία, απλά κοινή λογική. Και η κοινη λογική λέει ότι το το συμφέρον της κοινωνίας είναι να κοιτάζεις το δάσος και όχι το δέντρο.

Αυτά... αλλού! Γιατί στην Ελλάδα η Ν.Δ. και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενα από τα συνήθη media, προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους λογική. Αυτή που τους συμφέρει.

Έτσι στις αποκάλυψεις των WikiLeaks, σύμφωνα με το πρώην "μέτωπο της λογικής" (για να θυμηθούμε το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και τη γνωστή περίοδο του "υπόγραψε ό,τι σου δώσουν"), το θέμα δεν είναι αν το ΔΝΤ οδηγεί τη χώρα μας στο προμελετημένο έγκλημα της χρεοκοπίας, αλλά ποιος το διέρρευσε, με μακροσκελέστατες περιγραφές και θεωρίες ότι η κυβέρνηση έκανε τη διαρροή.

Και ύστερα ήρθαν τα Panama Papers. Ένα παγκόσμιο θέμα που κλονίζει ηγέτες, κυβερνήσεις και χώρες, το οποίο δυστυχώς αυτή η ισχυρή μερίδα του ελληνικού Τύπου δεν μπορεί να το χαρεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν.

Γιατί μέσα υπάρχουν και ελληνικά ονόματα, και μάλιστα το πρώτο όνομα που φιγουράρει στη λίστα του ICIJ είναι αυτό του Σταύρου Παπασταύρου.

Άλλα media επέλεξα την σιωπή (για το ελληνικό σκέλος) και άλλα προτίμησαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.

Απλά επειδή είναι τόσο μεγάλο και διεθνές το θέμα και δεν μπορούν να το ελέγξουν, δεν μπορούν να κάνουν αυτό που έκαναν με τα WikiLeaks. Αλλιώς θα έβγαζε ανακοίνωση η Ν.Δ. ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία κατά της Ν.Δ. και θα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τη διαρροή των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων για να πλήξει τον Μητσοτάκη.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ο Κ. Μητσοτάκης και το μέτωπο του "Ρίξτε την κυβέρνηση" είναι ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και ακούει την εκκωφαντική σιωπή τους στα θέματα διαφάνειας.

Αν συνεχίσει έτσι η Ν.Δ. στα θέματα διαφάνειας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιβεβαιώσει το απόφθεγμα: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

*** * ***
Ο Άδωνις αποθεώνει τον Παπασταύρου: "Δώστε το όνομά του σε δρόμο"!

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο υπερασπίστηκε, αλλά έφτασε στο σημείο να αποθεώσει τον συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά και εμπλεκόμενο και στα Panamaleaks, Σταύρο Παπασταύρου.

«Αν οι Έλληνες δεν ήταν διαχρονικά αχάριστοι, θα είχαν δώσει το όνομα του Παπασταύρου σε δρόμο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Χαρακτήρισε δε τον Στ. Παπασταύρου ως έναν «από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές απέναντι στη τρόικα», κάνοντας λόγο «για πολύτιμες υπηρεσίες» που προσέφερε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Απέδωσε, μάλιστα, την εμπλοκή του στα στα Panamaleaks ως αναγνώριση των «πολύ μεγάλων του ικανοτήτων» και στο γεγονός ότι είναι «τοπ δικηγόρος».

Ακούστε το σχετικό ηχητικό από το left.gr:


*** * ***
"Σε ελληνικό ή σε δρόμο του Παναμά να δοθεί το όνομα του Σ. Παπασταύρου;"

Για ποιες ακριβώς ικανότητες του Σταύρου Παπασταύρου θα πρέπει να δοθεί το όνομα του σε δρόμο όπως προτείνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, αναρωτιέται το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση του:

Το εγκώμιο του Σταύρου Παπασταύρου φρόντισε να πλέξει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. Αφού εξήρε τις υψηλού επιπέδου ικανότητες του στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Αδ. Γεωργιάδης δεν δυσκολεύτηκε να κατηγορήσει τον ελληνικό λαό ως "αχάριστο" επειδή δεν έχει προχωρήσει στην ονοματοθεσία δρόμου με το όνομα του.

Εκφράζουμε την «αλληλεγγύη» μας στον Αδ. Γεωργιάδη και στο δίκαιο αίτημα του. Ωστόσο, θα θέλαμε να διευκρινίσει αν αρκεί η ονοματοθεσία ενός ελληνικού δρόμου με το όνομα "Στ. Παπασταύρου" ή αν θα πρέπει να απευθύνει το αίτημα του στον Παναμά και τις Παρθένες Νήσους, ως ελάχιστο φόρο τιμής !

Επίσης, ζητάμε από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να διευκρινίσει σε ποιες ακριβώς ικανότητες του Στ. Παπασταύρου αναφέρεται, οι οποίες μάλιστα είχαν "στριμώξει", όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, τον Πολ Τόμσεν, την περίοδο που ο σταρ των λιστών Λαγκάρντ και Παναμά είχε τη θέση του επικεφαλής στην ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα.

Συμμερίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την θέση του Αδ. Γεωργιάδη; Θα εξακολουθήσει ο νέος επικεφαλής της ΝΔ να καλύπτει τον εκλεκτό του κ.Σαμαρά;

*** * ***
"Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!"

"Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία": αυτό απαντά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" υπό τον τίτλο "Καραμάνος , Παππάς, και Τσίπρας Ο.Ε" που... ανακαλύπτει παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

"Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη. Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!" σημειώνει το γραφείο Τύπου.

"Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!" σχολιάζει με νόημα.

"ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9)", αναφέρει ακόμα.

"ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας" καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

η Αυγή

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου