Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ισπανία: Podemos και Ενωμένη Αριστερά μαζί στη νίκη και την αλλαγή

του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Podemos, τα ενωτικά ψηφοδέλτια και η Ενωμένη Αριστερά στοιχηματίζουν να κερδίσουν ενωμένοι τις εκλογές του Ιουνίου μετατρέποντας τις εκλογές σε δημοψήφισμα ανάμεσα στην Αριστερά και τη δεξιά, την αλλαγή ή τη λιτότητα, ενώ 1,61 εκατ. οικογένειες έχουν όλα τα μέλη τους στην ανεργία.

Ο Ερεχόν τρίτος στη λίστα της Μαδρίτης

Η ισπανική βουλή πραγματοποίησε τη Πέμπτη τη τελευταία συνεδρίασή της, πριν από την αναμενόμενη αυτόματη διάλυσή της αργά το βράδυ της 2ας Μαΐου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής προβλέπεται στις 20 Μαΐου.

Η τελευταία συνεδρίαση της βουλής υπήρξε επεισοδιακή εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της από την αντιπαράθεση των κομμάτων και τους καλεσμένους από τις οργανώσεις των θυμάτων της τρομοκρατίας, που φώναξαν συνθήματα εναντίον των βουλευτών.

Ο Ιγκλέσιας απογοήτευσε τη μειοψηφία των τροτσκιστών του Podemos στηρίζοντας εκ νέου τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και δεύτερο στην εσωτερική του ιεραρχία Ινίχο Ερεχόν, εκτιμώντας ότι θα είναι τρίτος στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς στη Μαδρίτη εάν ο ηγέτης της Ενωμένη Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν ζητήσει τη δεύτερη θέση.

«Δεν θα επιτρέψω ένα σενάριο όπου ο Ινίχο δεν θα είναι τρίτος στο ψηφοδέλτιο», τόνισε ο Ιγκλέσιας, καθιστώντας σαφές ότι η Ερεχόν θα είναι εκ νέου υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Podemos, θέση ευθύνης που έχει από την ίδρυση του κόμματος. «Αποτελεί μια από τις βασικές αξίες της οργάνωσής μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Οι δηλώσεις του Ιγκλέσιας υπέρ του Ερεχόν αποτέλεσαν απάντηση τόσο προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να υποβαθμίσει τη συμμετοχή του Ερεχόν στην ηγεσία του Podemos, όσο και προς τους τροτσκιστές που προσπαθούν να διευρύνουν τη παρουσία τους στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος.

Ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με το βασιλιά Φελίπε προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιπαραθέσει τη «μετριοπαθή πτέρυγα» του Ερεχόν με τη «σκληρή πτέρυγα του Ιγκλέσιας και του Μονεδέρο».

H Ενωμένη Αριστερά με το Podemos

Ο Ομοσπονδιακή Προεδρία της Ενωμένης Αριστεράς αποφάσισε τη Τετάρτη μετά από 4ωρη συνεδρίαση και με μεγάλη πλειοψηφία, με 35 υπέρ και 3 αποχές, να ανοίξει διαπραγματεύσεις με το Podemos για να εξεταστεί η προοπτική κοινής καθόδου με το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια διαμέσου της συμμετοχής της ΕΑ που «θα εγγυάται την αμοιβαία αναγνώριση και την αυτονομία και των δύο οργανώσεων», ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα που θα αντιπροσωπεύει την κάθε οργάνωση.

Η Ενωμένη Αριστερά στοχεύει να θέσει τη συμφωνία με το Podemos σε δημοψήφισμα on line από τις 2 έως τις 4 Μαΐου.

Η Ανοικτή Αριστερά του Γιαμαθάρες ήταν αρχικά αντίθετη στην εκλογική συνεργασία της Ενωμένης Αριστεράς με το Podemos, αλλά στο τέλος οι τρεις εκπρόσωποί της απείχαν ζητώντας ανοικτές προκριματικές εκλογές για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων και μια πλουραλιστική επιτροπή για να διαπραγματευτεί με το Podemos. «Η έλλειψη διαφάνειας και πλουραλισμού στις διαπραγματεύσεις με το Podemos υπογραμμίζουν τη κάθετη και όχι οριζόντια συνεργασία που αναζητά η ελίτ που ελέγχει την ΕΑ», τόνισε ο υποψήφιος της Ανοικτής Αριστεράς για τη θέση του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ολίβερ. Η Ανοικτή Αριστερά εκτιμά ότι η συνεργασία με το Podemos θα αποτελέσει το προπομπό της διάλυσης της Ενωμένης Αριστεράς.

Η τάση του γενικού συντονιστή Λάρα, που θα έχει δικό της εναλλακτικό ως προς τον Γκαρθόν υποψήφιο στο 11ο συνέδριο του κόμματος, ψήφισε υπέρ ζητώντας όμως μια διακριτή προεκλογική εκστρατεία από την ΕΑ. Το Podemos και ΕΑ θα πρέπει να καταλήξουν σε μια εκλογική συνεργασία και σε ένα κοινό πρόγραμμα έως τις 13 Μαΐου.

O Σάντσεθ ελέγχει τους σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα προχωρήσει σε εσωτερικές εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου του για τη θέση του πρωθυπουργού, με το Σάντσεθ να μην κινδυνεύει προς το παρόν να εκδιωχθεί από τη πρόεδρο της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Ντίαθ. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν από την 1η έως τις 7 Μαΐου, ενώ εάν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα εκτός του Σάντσεθ θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές εκλογές ή δημοψήφισμα στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Γραμματεία η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος, η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή, θα συνεδριάσει πριν από τη Πρωτομαγιά για να αξιολογήσει τη πολιτική του Σάντσεθ τις τελευταίες εβδομάδες και να ανοίξει τις διαδικασίες για τις πιθανές υποψηφιότητες, η κάθε μια από τις οποίες θα πρέπει να πλαισιώνεται από τουλάχιστον 9.000 υπογραφές μελών ή το 5% των μελών του κόμματος. Οι υποψήφιοι θα έχουν χρόνο από τις 7 έως τις 13 Μαΐου να διεξάγουν την εκστρατεία τους, στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές και στις 15 Μαΐου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή θα ανακηρύξει το κινητή.

Άνοδος ανεργίας

Ο υπουργός Οικονομίας Ντε Κίντος υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από το γεγονός ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοέμβριου, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία αυξήθηκε κατά 11.900 άτομα το Μάρτιο, καταστράφηκαν 64.600 θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα με την ανεργία να αναρριχάται στο 21% ή στα 4.791.400 άτομα, ενώ 1.610.900 οικογένειες δεν έχουν όλα τα μέλη τους στην… ανεργία.

η Αυγή

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου