Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κι όμως η Ευρώπη αλλάζει @ 50 βήματα στην Ισπανία & δεξιά παλινόρθωση στη Βραζιλία

Ε.Ε. διαμορφώθηκε από πάρα πολλούς κανόνες, που τους έβαλαν οικονομολόγοι, που γενικά ενδιαφέρονται μόνο για τις θεωρίες και όχι για τα γεγονότα, και δόθηκαν να εφαρμοστούν από δικηγόρους".

Αυτά έλεγε ένας κορυφαίος αναλυτής πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο όπου εξηγούσε γιατί η Ευρωζώνη βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση και γιατί δυσκολεύεται όλα αυτά τα χρόνια να προσαρμοστεί με γενναίες αποφάσεις στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι την κρίσιμη περίοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να διαχειριστούν την αμηχανία τους και όχι το πρόβλημα.

Ευτυχώς όμως όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τόσο με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit όσο και τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους που θα επικυρωθούν στις 24 Μαΐου, δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη κάτι αλλάζει.

Η Ε.Ε από το καλοκαίρι και μετά, σιγά - σιγά, έχει αποκτήσει πολλά κέντρα εκφοράς της δημόσιας πολιτικής τοποθέτησης με εμφανή πλέον τον απογαλακτισμό των Βρυξελλών από απλό εκφωνητή του λόγου του Βερολίνου και άλλων κέντρων.

Από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλής του Eurogroup έως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον επίτροπο επί των Οικονομικών όλο και πιο συχνά κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας τοποθετούνται δημοσίως εκφράζοντας θέσεις που πριν από λίγο χρονικό διάστημα θα έμοιαζαν αδιανόητες.

Το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες για αλλαγή κατεύθυνσης και δημιουργία ενός νέου οράματος στην Ευρώπη, το ακούν όλο και περισσότεροι ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι κορυφαίοι παίκτες της Ευρωζώνης παροτρύνουν δημόσια αυτούς που διατηρούν τις τελευταίες επιφυλάξεις τους να προχωρήσουν γενναία και να επικυρώσουν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου την οριστική αλλαγή σελίδας.

ρθε η ώρα η Ελλάδα και οι Έλληνες να ανασάνουν" έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ο Πιερ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι σημείο καμπής όχι για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη. Και ευτυχώς τώρα το καταλαβαίνουν. Αν το επικυρώσουν και τις επόμενες ημέρες, θα μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη αλλάζει.

η Αυγή

*** * ***

To Podemos και η Ενωμένη Αριστερά παρουσίασαν το κοινό προεκλογικό τους πρόγραμμα με τη φιλόδοξη πρόκληση: «Αλλάζουμε την Ισπανία: 50 βήματα για να κυβερνήσουμε μαζί».

Στοχεύοντας στην ανατροπή της λιτότητας διαμέσου της αύξησης των δημοσίων δαπανών και κυρίως στην Υγεία και την Παιδεία, τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τη δημοκρατική αναγέννηση της Ισπανίας με άξονα την αναγνώριση των δικαιωμάτων των λαών της σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Ανάμεσα στα «50 βήματα» περιλαμβάνεται η κατάργηση των κατασχέσεων και εξώσεων πρώτης κατοικίας, η δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας, το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και η πρόταση προς το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Καταλωνίας En Comù Podem για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή μη της Καταλωνίας, ενώ τα δύο κόμματα διατηρούν τα ιδιαίτερα προγράμματά τους.

Η αύξηση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία θα χρηματοδοτηθεί με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αυτούς που δεν πλήρωσαν ακόμη για την κρίση, τόνισε ο Νάτσο Άλβαρεθ, ο γραμματέας Οικονομίας του Podemos, που στοιχηματίζει στην αύξηση των εσόδων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ το έτος για να διατηρηθεί το δημόσιο έλλειμμα στα σημερινά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία οι δαπάνες στην Υγεία και την Παιδεία να φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κλυδωνίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις που αμφισβητούν την ηγεσία του Σάντσεθ και εν μέρει την άρνησή του να σχηματίζει κοινά ψηφοδέλτια με την Αριστερά για να υπάρξει μια δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα με το 28,5% των ψήφων είχε πάρει το 60% των εδρών.

Ο σοσιαλιστής προέδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Πουίγκ προσπάθησε να κλείσει την τελευταία στιγμή μια συμφωνία για κοινή κάθοδο με το τοπικό Compromis στη Γερουσία, δεδομένου ότι στη Βαλένθια κυβερνά χάρη στη συνεργασία του με το ενωτικό ψηφοδέλτιο. «Το 'όχι' είναι 'όχι'» ήταν η απάντηση της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ τόσο στις Βαλεαρίδες Νήσους όσο και στην Αραγονία, όπου οι Σοσιαλιστές ελέγχουν τις τοπικές κυβερνήσεις χάρη στη συμμαχία τους με το Podemos, έγιναν προσπάθειες για κοινή κάθοδο στη Γερουσία, που αποτράπηκε από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η Δεξιά εξαπέλυσε μια αντικομμουνιστική εκστρατεία εναντίον του Podemos, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή Ραφαέλ Ερνάνδο να επιμένει ότι «ο κομμουνισμός απέτυχε, όπως φάνηκε και στην Ελλάδα», όπου ο Αλέξης Τσίπρας «μείωσε κατά 20% τις συντάξεις και υιοθέτησε μια σειρά μαρξιστικών και λενινιστικών μέτρων που μοιάζουν με αυτά που θέλει να εφαρμόσει ο Ιγκλέσιας, όπως στη Βόρεια Κορέα, τη Κίνα, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα και την Κούβα».

Αργύρης Παναγόπουλος

*** * ***

Τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βραζιλίας από το Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) έθεσε ουσιαστικά χθες η Γερουσία της χώρας αποπέμποντας την Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία. Ήταν μια κίνηση αναμενόμενη, που η ίδια η Ρούσεφ χαρακτήρισε πραξικοπηματική καταγγέλλοντας τον βιασμό της λαϊκής βούλησης με στόχο να κατεδαφιστούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών.

"Η δημοκρατία είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η μάχη για την προάσπισή της δεν σταματά ποτέ" σημείωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά της και υποσχέθηκε να πολεμήσει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ακυρώσει με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Κατήγγειλε την "εντατική εκστρατεία υπονόμευσης της κυβέρνησής της" και υπογράμμισε πως δεν δωροδοκήθηκε ποτέ ούτε διέπραξε κάποιο αδίκημα που να δικαιολογεί την παραπομπή της, ενώ αναγνώρισε ότι διέπραξε "λάθη".

Έπειτα από συνεδρίαση 20 ωρών, η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε με 55 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά την παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη. Έπειτα από τρεις μήνες -κι ενώ θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο γεγονός της χρονιάς στη Βραζιλία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, που αρχίζουν στις 5 Αυγούστου- η Γερουσία θα συνεδριάσει και πάλι για να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία. Εφόσον υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων, η αποπομπή της Ρούσεφ θα γίνει οριστική.

Την προεδρία θα αναλάβει τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Τέμερ, ηγέτης του κεντρώου PMDB, που εγκατέλειψε πριν από λίγες εβδομάδες τον κυβερνητικό συνασπισμό για να συμμαχίσει με τη δεξιά αντιπολίτευση. Ο Τέμερ έχει ήδη προαναγγείλει την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που δεν θα διστάσει να επιβάλει τις "αναγκαίες θυσίες" στον λαό της Βραζιλίας προκειμένου η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βραζιλιάνικου Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών θα ανατεθεί στον νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο Ιλάν Γκόλντφαν, που κατείχε το ίδιο πόστο επί διακυβέρνησης Ενρίκε Καρντόσο. Για υπουργός Οικονομίας προορίζεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ενρίκε Μεϊρέλες, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας της Βοστώνης.

Ίσως αυτό να εξηγεί εν μέρει την τοποθέτηση του Λευκού Οίκου, που έσπευσε να εκφράσει την "εμπιστοσύνη του στους ώριμους και ανθεκτικούς δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας", δήλωση που ακούγεται μάλλον ειρωνική αν αναλογιστεί κανείς ότι έξι στους δέκα από τους γερουσιαστές που απέπεμψαν τη Ρούσεφ βρίσκονται σήμερα και οι ίδιοι αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Μοιάζει άλλωστε αρκετά παράδοξο η Ρούσεφ να αποπέμπεται επειδή, όπως και πολλοί προκάτοχοί της, "μαγείρεψε" τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης της χώρας και πολλοί επιχειρηματικές εμπλέκονται στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της κρατικής πετρελαϊκής Petrobras, το μεγαλύτερο δηλαδή σκάνδαλο διαφθοράς που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία.

Μιχάλης Τρίκκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου