Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας - έμπρακτα στη μαρίνα της Καλλιθέας

Ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού στη θάλασσα κάνει εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθεί.

Πέρα από την αισθητική ρύπανση, τα πλαστικά αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα ζώα της θάλασσας.

Χελώνες, ψάρια και φώκιες μπορεί να περάσουν τις πλαστικές σακούλες για μέδουσες, να προσπαθήσουν να τις φάνε και να πνιγούν. Επιπλέοντα απορρίμματα προσελκύουν τα ψαροπούλια, που επίσης τα περνάνε για τροφή και πνίγονται. Απορρίμματα που κάθονται στο βυθό καταστρέφουν τα φύκια, και διαταράσσουν την τοπική ισορροπία. Τα πλαστικά απορρίμματα διαλύονται αργά αργά σε μικροσκοπικές ίνες πλαστικών, οι οποίες μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο πιάτο μας.

Το 1997, ένας ιστιοπλόος ανακάλυψε στα ανοικτά της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα νησί από επιπλέοντα σκουπίδια, μεγαλύτερο σε έκταση από την πολιτεία του Τέξας. Από τότε μέχρι σήμερα το νησί των σκουπιδιών όλο και μεγαλώνει, αφού δεν υπάρχει τρόπος να μαζευτούν τόσα σκουπίδια.

Η μοναδική λύση στο θέμα των σκουπιδιών είναι η πρόληψη.

Αποφεύγουμε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, μειώνουμε την κατανάλωση πλαστικών, επαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα όπου μπορούμε, ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κλάδους, πετάμε τα απορρίμματά μας στους κάδους σκουπιδιών.

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα σκουπίδια μας στην ακτή. Τα σκουπίδια που αφήνουμε στην παραλία, τα παρασύρει το κύμα στη θάλασσα και μετά δεν υπάρχει τρόπος να μαζευτούν.

Ο Σύλλογος Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, στα πλαίσια της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά μας, θα οργανώσει μια δράση καθαρισμού στην μαρίνα της Καλλιθέας, την Κυριακή 22 Μαΐου 11:00 - 14:00.

Μαζί με τα παιδιά μας θα συλλέξουμε τα επιπλέοντα απορρίμματα, θα τα διαχωρίσουμε, θα τα καταγράψουμε και θα φροντίσουμε για την απόρριψή τους.

Η δράση μας εντάσσεται στην εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού ακτών της Helmepa και στηρίζεται από τον Δήμο Καλλιθέας.

ourschoolbythesea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου