Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τελικά η ιδιωτική «πρωτοβουλία» κοστίζει κάτι παραπάνω ...αλλά μην το πείτε στον Κυριάκο

του Πέτρου Κατσάκου

Με μια είδηση από αυτές που συνήθως περνούν στα ψιλά της καθημερινής ειδησεογραφίας θα ασχοληθούμε σήμερα.

Μια είδηση που καλό θα είναι να μην φτάσει στα αυτιά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του χαλάσει η διάθεση.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στον τοπικό Τύπο της Καλαμάτας για την πρωτοβουλία της διοίκησης του εκεί Νομαρχιακού Νοσοκομείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 97 του Ν. 4368/2016, σύμφωνα με το οποίο τα δημόσια νοσοκομεία δύνανται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απευθείας με το προσωπικό των συνεργείων καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης χωρίς την εμπλοκή των εργολαβικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για το θέμα, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές θα λαμβάνουν τις αποδοχές που λαμβάνει ένας μόνιμος υπάλληλος στην αντίστοιχη θέση και με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας. Γεγονός που σημαίνει ότι θα δίδονται όλα τα επιδόματα (ανθυγιεινό, οικογενειακό κ.λπ.) συν τις προσαυξήσεις σε αργίες κ.λπ.

Τι έκανε λοιπόν ο διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας Γεώργιος Μπέζος;

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, έδωσε σταθερή εργασία σε 70 οικογένειες της τοπικής κοινωνίας εξοικονομώντας παράλληλα περίπου 250.000 ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Πολλά τα χρήματα για να τα χαρίζεις σε φίλους εργολάβους μόνο και μόνο για να ικανοποιείς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του νεοφιλελευθερισμού, με τον διοικητή του νοσοκομείου να κάνει λόγο για «μια σημαντικότατη αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου μας, τη δυνατότητα που μας δίνει το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 97 του παράλληλου προγράμματος, να συνάπτουμε δηλαδή ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στις υπηρεσίες outsoursing απευθείας με τους εργαζόμενους και όχι με τους εργολάβους.

Το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους συνεργάτες μου μελετήσαμε σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα. Το να επιδιώκεις καθημερινά μέσα από τον τρόπο που ασκείς διοίκηση το μέγιστο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό όφελος δεν είναι κάτι που έγκειται έτσι απλά στη διακριτική σου ευχέρεια. Αποτελεί συνειδητή επιλογή και καθήκον μας, όπως επιβάλλει το πλαίσιο αρχών μας και ο σεβασμός μας και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη».

Μια αντίστοιχη είδηση έρχεται και από την Πάτρα, καθώς και η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» έβαλε τέλος στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού προκηρύσσοντας ανάλογο διαγωνισμό για την άμεση πρόσληψη 40 καθαριστριών ορισμένου χρόνου. Ήδη υπάρχει η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων στις εφημερίδες και σύμφωνα με τη διοίκηση «αφορά αυστηρά αυτούς που έχουν δουλέψει και έχουν εμπειρία καθαρισμού στο κτήριο αυτό, αλλά και από άλλα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση».

Και ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων υλοποιώντας τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας καταφέρνουν να εξοικονομούν χρήματα εις βάρος των αντικρατικών αντιλήψεων, σύμφωνα με καταγγελίες, στα υπόγεια του Αττικού Νοσοκομείου βρέθηκαν συσκευασμένα επαγγελματικά πλυντήρια και πάνω από 2.000 κλινοσκεπάσματα. Τα πλυντήρια είναι ικανά να πλύνουν πάνω από 2.000 σεντόνια την ώρα, ενώ επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Το ίδιο και τα κλινοσκεπάσματα.

Κι όμως, τα κλινοσκεπάσματα του νοσοκομείου δίνονταν από την προηγούμενη διοίκηση για πλύσιμο σε ιδιωτικό καθαριστήριο με κόστος 840.000 ευρώ τον χρόνο.

Κάπως έτσι δούλευε το σύστημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη δημόσια υγεία και κάπως έτσι έμπαιναν μέσα τα νοσοκομεία στα χρόνια του Λοβέρδου, του Γεωργιάδη και του Βορίδη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου