Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Στον πόλεμο της καθημερινότητας @ Οι νέες σελίδες...

Στον αγώνα για την ανασύνταξη, την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, που ουσιαστικά αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα της διακυβέρνησής της, ρίχνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. μετά την "απελευθέρωση" δυνάμεων που προσφέρει η προδιαγραφόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους στις 24 Μαΐου.

κληρή και συγκροτημένη δουλειά για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων" ζήτησε από τους υπουργούς ο Αλ. Τσίπρας.

ώρα", σημείωσε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, "είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη δουλειά, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το καθεστώς της επιτροπείας στο οποίο μπήκε η χώρα το 2010 και, ταυτόχρονα, να στρέψουμε την προσοχή μας στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, την καθημερινότητα των πολιτών".

*** * ***
Οι νέες σελίδες...

Με τον κύκλο της αβεβαιότητας να μπαίνει στην τελική φάση, μετά τις καθοριστικές αποφάσεις του Eurogroup που δρομολογούν τη ρύθμιση του χρέους και το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα, ξεκινά ο πραγματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης.

Η μάχη του εσωτερικού μετώπου. Η καθημερινότητα δηλαδή που βιώνουν οι πολίτες μετά από έξι χρόνια βίαιης υποβάθμισης της ζωής τους.

Εδώ είναι που η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με το αριστερό της όραμα, που δεν εξαντλείται στην επούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως επεκτείνεται στο να τροχοδρομήσει τη χώρα σε μια νέα σελίδα.

Από την Υγεία και την Παιδεία έως την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση πρέπει να σηματοδοτήσει με την πολιτική της ότι δεν αρκείται στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά επιδιώκει την επανεκκίνηση της χώρας συνολικά. Δηλαδή θα είναι μια κυβέρνηση που:
  • Θα σέβεται τους πολίτες, θα αναδιανέμει τον πλούτο και θα υπηρετεί όλο τον λαό.
  • Θα καταπολεμήσει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, που είναι η ανεργία, και θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό με υπευθυνότητα.
Όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα και σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η "Αυγή", οι πολίτες απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τους ζητάνε να σταματήσουν να ασχολούνται με τα δικά τους εσωτερικά θέματα και να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Και τα περισσότερα από αυτά για να γίνουν δεν χρειάζονται μόνο θέληση, χρειάζονται και χρήματα.

Ήδη την επομένη του Eurogroup τα spreads έπεσαν, το χρηματιστήριο έκανε πραγματικούς τζίρους και η είδηση ότι εκτός από την δόση θα δοθούν και επιπλέον 2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δημιουργεί ελπίδες άμεσης αναθέρμανσης της οικονομίας. Και η οικονομία, όπως καταλάβαμε όλοι πολύ καλά τα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων της σκληρής λιτότητας, πάνω απ' όλα είναι κλίμα.

Αυτό το κλίμα που ήδη βελτιώνεται έβαλαν στόχο με τις πρώτες τους αντιδράσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μπλοκ της διαπλοκής.

Προκειμένου να καλύψουν την αμηχανία τους, αφού πολλοί από αυτούς πόνταραν σε φιάσκο, τώρα τζογάρουν στην καταστροφή του πρώτου θετικού δείγματος μετά από πολλά χρόνια.

Όμως αυτό που ξεχνούν στην αντιπολίτευση είναι ότι τελικός κριτής δεν είναι τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής, αλλά η ελληνική κοινωνία.

Αν η κυβέρνηση επικεντρωθεί στο πρόγραμμά της με την επιμονή που έδειξε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου