Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Προχωρά με βελτιώσεις η ανάπλαση του Αθλητικού Κέντρου Βούλας

του Γιώργου Λαουτάρη


Την απόρριψη των ενστάσεων που κατέθεσαν οι περίοικοι και παράλληλα την υιοθέτηση κάποιων βελτιωτικών μέτρων στην ανακατασκευή του Αθλητικού Κέντρου Βούλας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Δήμου απάντησαν σημείο προς σημείο στις δύο ενστάσεις που κατέθεσαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο δύο ομάδες κατοίκων της περιοχής που διαφωνούν με την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Βούλας στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο που στεγάζει τις ομάδες Πρωτέας, Άρης και Θέτιδα.


Εκπρόσωποι των ενιστάμενων πήραν μάλιστα το λόγο στη διαδικασία, ζητώντας να απορριφθεί στο σύνολό του το έργο και η δημοτική αρχή να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πάντως ήρθε με μια τρόπον τινά συμβιβαστική πρόταση, καθώς όπως είπε έγινε δεκτό ένα μέρος των αντιρρήσεων και συγκεκριμένα “τα δύο πέμπτα των ενστάσεων”.

Αναλυτικά, η νέα πρόταση κατεβάζει την αύξηση του συντελεστή δόμησης και
κάλυψης από το 0,2 στο 0,15, χαμηλώνει το μέγιστο ύψος του νέου στεγάστρου από τα 9 μέτρα της αρχικής πρότασης στα 7,5 μέτρα, ενώ παράλληλα μετατρέπει σε κοινόχρηστο χώρο τμήμα που στην αρχική πρόταση ήταν γήπεδο.

Απαντώντας στα παράπονα των περιοίκων για τη φωτορύπανση από τους προβολείς του γηπέδου ποδοσφαίρου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είπε ότι θα προβλεφθεί κονδύλι 120.000 ευρώ για την αλλαγή του φωτισμού, καθώς οι πυλώνες θα μεταφερθούν στο Αθλητικό Κέντρο της Βουλιαγμένης ενώ τα νέα φωτιστικά συστήματα θα τοποθετηθούν επί στεγάστρου και με διαφορετικό προσανατολισμό.

Οι κάτοικοι πάντως επέμειναν στις θέσεις τους

Ο δικηγόρος Νικήτας Φορτσάκης, εκπροσωπώντας την πρώτη ομάδα ενιστάμενων είπε ότι το σχέδιο της δημοτικής αρχής θα έχει “σοβαρές επιπτώσεις στη διαβίωση των πολιτών”, ενώ η δημιουργία ενός μεγάλου γηπέδου “θα διαταράξει την ηρεμία και γαλήνη των κατοίκων φέρνοντας αισθητική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση”.

Ο Δημήτρης Καρούσης από τη μεριά του έκανε λόγο για “τέσσερα αγκάθια” στην εφαρμογή κάθε πρότασης για ανάπλαση των γηπέδων: Τη φωτορύπανση, την κατάληψη όλων των θέσεων στάθμευσης από τους επισκέπτες των γηπέδων, την κοπή των αιωνόβιων δέντρων και την πτώση της αξίας των ακινήτων. Ο κάτοικος πρότεινε μεταξύ άλλων ο Δήμος να διαγραμμίσει θέσεις κατοίκων για τις οδούς Λυκούργου και Περικλέους.

Αντίθετη η αντιπολίτευση

Την αντίθεσή της στις θέσεις της δημοτικής αρχής εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο Σπύρος Πανάς, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε “άθλια και αφόρητη” τη σημερινή κατάσταση του Αθλητικού Κέντρου Βούλας, όμως πρότεινε “νέα διαμόρφωση χωρίς αύξηση του συντελεστή δόμησης”, ενώ απέρριψε ως ασύμβατα με τον χαρακτήρα της περιοχής τα σχέδια για νέο κλειστό γυμναστήριο. “Κι εγώ δέχτηκα πιέσεις από τους συλλόγους να προχωρήσω σε αυτού του τύπου τις ανακατασκευές αλλά είπα όχι”, τόνισε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης που ανέλυσε μια πρόταση με ήπιες ανακατασκευές των κτιριακών υποδομών, από ξύλο και με κεραμοσκεπή και άλλες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.


“Θα πρέπει να μείνει μέχρι το σημερινό σημείο το Αθλητικό Κέντρο Βούλας, είναι μια ήδη μπουκωμένη γειτονιά”, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι τέτοιες αλλαγές πρέπει να έχουν και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Ο Σπύρος Πανάς ακόμη πρότεινε τα οικόπεδα της οδού Δερβανακίων ως κατάλληλα για την ανέγερση κλειστού γηπέδου μπάσκετ, όπως ορίζει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βούλας.

Ο Δημήτρης Δαβάκης έκανε λόγο για ένα “υδροκεφαλικό - φαραωνικό κατασκεύασμα” μιλώντας για τα σχέδια της δημοτικής αρχής και χαρακτήρισε άστοχο τον διαχωρισμό των κατοίκων και των φορέων σε στρατόπεδα για τον αθλητισμό. Έριξε τα βέλη του στον δήμαρχο, κατηγορώντας τον
για “πονηρή και δόλια μεθόδευση” ως προς την πρόταση που διαμόρφωσε.

“Θέλω το Αθλητικό Κέντρο αλλά και τη νομιμότητα, τη συνύπαρξη με τους κατοίκους”, είπε ο επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών. Τάχθηκε υπέρ του να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές των γηπέδων, για να εξασφαλίσουν την άδεια τέλεσης αγώνων, υπέρ της ανακατασκευής των γραφείων και των αποδυτηρίων αλλά κατά των υπόλοιπων προτάσεων.

Ο Θάνος Ματόπουλος, από τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, τάχθηκε υπέρ της θέσης να συνεχίσει τη λειτουργία του το Αθλητικό Κέντρο Βούλας όμως τόνισε ότι πρέπει να δίνεται περισσότερο για ελεύθερη χρήση στους πολίτες και όχι να παραχωρείται κατ’ αποκλειστικότητα στους συλλόγους. Ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις, όμως πρότεινε επίσης να βρεθεί νέος χώρος στέγασης αθλητικών δραστηριοτήτων.


Η ψηφοφορία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα δίχασε όπως φαίνεται την παράταξη του Σπύρου Πανά. “Κατά” της πρότασης της δημοτικής αρχής ψήφισαν ο Σπύρος Πανάς, ο Διονύσης Κοντονής και ο Δημήτρης Μπελετσιώτης, η Μαρία Σίνα επέλεξε το “παρούσα”, ενώ ο Παρασκευάς Δρόσος και ο Λευτέρης Αργυρουδάκης ψήφισαν “υπέρ”.

Από τις άλλες παρατάξεις, ο μεν Δημήτρης Δαβάκης είπε “κατά”, ο δε Θάνος Ματόπουλος είπε “παρών”.

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 30 Απριλίου 2016

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου