Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Λευκός καπνός @ Κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

Από το χθεσινό Eurogroup βγήκε λευκός καπνός για όλα. Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, που θα διασφαλίσει τη ρευστότητα.

Για τη διαμόρφωση του προληπτικού μηχανισμού στη βάση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή χωρίς την -αντισυνταγματική και αντιπαραγωγική- νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια.

Με το πρώτο, το βραχυπρόθεσμο στάδιο, να ξεκινάει άμεσα και να δίνει μια ανάσα στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία. Και με τα άλλα δύο στάδια να έχουν πέσει για πρώτη φορά επίσημα στο τραπέζι.

Ήταν "η πρώτη πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος που έγινε σε Eurogroup", όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σ
υνεπώς, αυτό το Eurogroup, που ξεκίνησε με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και με προαναγγελίες σύγκρουσης από τον γερμανικό Τύπο -στο στιλ "Παρίσι και Βερολίνο μαλώνουν για την Ελλάδα"- έληξε "πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο", όπως τόνισε όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Κάζιμιρ, που δεν μας έχει συνηθίσει σε καλά λόγια.

Κ
ι έμοιαζε απολύτως γνήσια η ανακούφιση και η αισιοδοξία στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών όταν έλεγε ότι "τελειώνει ο φαύλος κύκλος" της ύφεσης. Αυτή την αισιοδοξία χρειάζεται, άλλωστε, η ελληνική οικονομία για να γυρίσει αργά αλλά σταθερά σελίδα. Αυτή την αισιοδοξία χρειάζονται και οι Έλληνες πολίτες, που προσδοκούν επιτέλους λίγη... κανονικότητα, χωρίς το καθημερινό θρίλερ για το αν και πότε κλείνει η αξιολόγηση.

Ο
μόνος αστερίσκος στις παραπάνω καλές ειδήσεις είναι ότι... το όνομα του Πάπα δεν εκφωνήθηκε αμέσως μετά τον λευκό καπνό. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Με τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιοι αστερίσκοι μας έχουν μάθει να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Π
λην όμως, από τις δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του θησαυροφύλακα του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ήταν εμφανές ότι ήταν πεπεισμένοι πως δεν πρόκειται να στραβώσει κάτι μέχρι τότε. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε μετά την έκτακτη μάζωξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πως παραμένει βέβαιος ότι "θα πετύχουμε μια λύση μέσα στον Μάιο". Οπότε ας περιμένουμε με βάσιμη αισιοδοξία μέχρι τότε.

η Αυγή

*** * ***


«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις».

Με τη φράση αυτή άρχισε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ειδήσεις είναι καλές όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο χθεσινό Eurogroup , προσέθεσε, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Μια αλλαγή η οποία συντελείται εδώ και καιρό και έχει να κάνει με την διεθνή θέση της χώρας.

Με την ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και με τους συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά βρίσκει ισχυρή υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν πια κατανοήσει ότι δικαιούται επιτέλους να γυρίσει σελίδα. Να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού και μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι. Και βλέπει επιτέλους στο φως της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και προσέθεσε ότι τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση, αλλά για σκληρή δουλειά.

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τη παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, σημείωσε και ζήτησε «όλοι μας, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το καθεστώς της επιτροπείας. Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι πλέον από την καθημερινή και εντατική διαπραγμάτευση».

Αυτή η αλλαγή στάσης, τόνισε ο πρωθυπουργός αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν ήταν θείο δώρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών μας προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών αλλά και των πολιτικών μας παρεμβάσεων, σε όλα τα επίπεδα, στις συνόδους κορυφής, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Για πρώτη φορά η χώρα έχει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο οδικός χάρτης προβλέπει σαφή βήματα, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την 24η Μαΐου και θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Τσίπρας, δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.

Σήμερα είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι αλλά δε πετάμε στα σύννεφα, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αυτή η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία είναι και η πιο απαιτητική. Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε τροχιά απογείωσης, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση στο "κατεστημένο"

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο «εγχώριο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο που για μια ακόμη φορά από τον Γενάρη του ‘15, έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση, με αφορμή την πιο δύσκολη αξιολόγηση», για να προσθέσει ότι «έπαιξαν και έχασαν»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ -σημείωσε- κάποιοι προσπαθούν με ψεύδη, συκοφαντίες, κινδυνολογία και διαρκή καταστροφολογία, να δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια.

Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, είπε ο πρωθυπουργός, «γιατί εκτός από την ελπίδα του ελληνικού λαού που χθες αναγεννήθηκε, υπάρχει και η ελπίδα της διαπλοκής, που χθες πέθανε οριστικά».

Έπαιξαν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα έχασαν, είπε ο κ. Τσίπρας, «διότι στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, προσέφεραν κακές υπηρεσίες πάνω από όλα στην ίδια τη χώρα. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας τις θέσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου