Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Σαν σταρ του σινεμά



Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 1ο δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης φώτισε αστραπιαία από τη μια τη σήψη σε ολόκληρο τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό, από την άλλη την αδυναμία του εκπαιδευτικού κόσμου να αντιτάξει σε επιθέσεις χειραγώγησης μια αυθεντικά συλλογική-συμπαγή αντιπρόταση.


Για τη δημοτική διοίκηση κρατάω μικρό καλάθι προσδοκιών κι έχω ξεχωριστή ερμηνεία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν το καλοσκεφτείς, με μια απλή κίνηση και φροντίζοντας απλώς να καλύψει τα τυπικά-διοικητικά νώτα του, ο διευθυντής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας έδρασε όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι παλιοί συνδικαλιστές και πολιτικοί: ενημέρωσε μία μέρα πριν τον Σύλλογο του σχολείου και φρόντισε να πάρει άδεια από τη διεύθυνση.



«Ούτε γάτα ούτε ζημιά» θα μπορούσε κανείς να πει. Οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αν κρίνουν σκόπιμη μια τέτοια επίσκεψη και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης να τη σχεδιάσουν έτσι, ώστε να έχει το νόημα μιας πολιτικής κριτικής και συζήτησης μεταξύ ενηλίκων για τα μεγάλα θέματα της Παιδείας.

Αντ’ αυτού όμως αποδείχτηκε πως ένας Σύλλογος Διδασκόντων δε διαθέτει εξ ορισμού τα απαραίτητα ανακλαστικά και με δεδομένη τη χρονική πίεση τελικά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την τρικλοποδιά του διευθυντή του.

Θα μου πεις πως μια επίσκεψη πολιτικού σ’ έναν εργασιακό χώρο επιτρέπεται, καμία αντίρρηση. Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου Αργυρούπολης, αλλά έσκασε σαν σταρ του σινεμά και σουλατσάρισε σε προαύλια και αίθουσες διδασκαλίας, όπου συνομίλησε, φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε με παιδιά!!!

Το σχολείο παρέλυσε για μιάμιση ώρα, διακόπηκαν τα μαθήματα, οι κάμερες μπούκαραν παντού και κατέγραψαν παιδικά πρόσωπα, ενώ στο φινάλε η συζήτηση που προέκυψε στον επίλογο της φιέστας, από τα λίγα που γνωρίζω, λίγο έλειψε να θυμίζει ανταλλαγή συνταγών σε παιδικό πάρτι.

Το συμβάν βρίθει συμβολισμών και συμπερασμάτων και κανένα από αυτά κατά την ταπεινή μου γνώμη δε μας κολακεύει σαν κοινωνία:
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργυρούπολης-Αλίμου-Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης» ενώ γνώριζε, δεν κατάφερε να οριοθετήσει την επίσκεψη, έτσι ώστε να αποτρέψει την κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών του σχολείου και αν μη τι άλλο να σώσει τα προσχήματα. Είναι δε άξια απορίας τουλάχιστον η σιγή του απέναντι σε έναν καθαρόαιμο πολιτικό εκπρόσωπο των μνημονίων που εμφανίζεται ως σωτήρας των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου, το οποίο καταπόντιζε όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ας θυμηθούμε τις 2.000 χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών σε μία νύχτα και ας σκεφτούμε αν αυτή η σιωπή τού ταιριάζει. Σημειωτέον ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ενώ η πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ. πρόσκειται στο ΚΚΕ!
  • Η Δημοτική Αρχή, που τόσο κόπτεται να τηρεί το νόμο και την τάξη, βρέθηκε να χαριεντίζεται με τον Κ. Μητσοτάκη μπροστά στα παιδιά και να αδιαφορεί παντελώς για την έκθεσή τους στα κανάλια και τα media! Με ξεπερνάει και αδυνατώ έστω να το συλλάβω, καθώς αν μη τι άλλο όλοι μαζί οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ενωμένης Πόλης θα έπρεπε να διαθέτουν καλύτερο δείκτη συλλογικής ευφυΐας. Γιατί άλλο να χαίρονται που βρήκαν τους ομοϊδεάτες και παλιούς τους φίλους κι άλλο να μοιράζουν αστραφτερά χαμόγελα δίπλα τους εν μέσω του σχολικού προαυλίου!
  • Αλλά το χειρότερο συμπέρασμα, αγαπημένη μου φίλη, είμαστε εμείς. Όλες και όλοι εμείς, που σιωπούμε ή το πολύ πολύ γκρινιάζουμε ιδιωτικά και μετά «από δω παν κι άλλοι».
Σου αφήνω τη συνέχεια του άρθρου με την ελπίδα να συμπληρώσεις τη σύνταξη ενός εναλλακτικού σχεδίου πολιτικής επίσκεψης σε σχολείο. Σε παρακαλώ να θυμηθείς να πεις στον κάθε Κυριάκο να έρχεται στα σχολεία μας μόνο αν επιθυμεί τη συζήτηση με μας, τους δασκάλους. Χωρίς κάμερες κι από την πίσω πόρτα, δηλαδή ήσυχα. Αλλιώς να πηγαίνει αλλού!!!

sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου