Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Επιμένει να ποντάρει στο... μαύρο η Ν.Δ.

του Μπάμπη Αγρολάμπου

Σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν αποκλείει παράταση των διαπραγματεύσεων και του νέου κύκλου αβεβαιότητας.

Οι εαρινές εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που χαρακτηρίστηκαν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη «δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής», χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκο, «επιβεβαίωση της κυβερνητικής αποτυχίας».

Οι προβλέψεις της Ε.Ε. έδωσαν λαβή στη Ν.Δ. για νέα επίθεση στην κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

O πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, προγραμματίζει συσκέψεις με τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος αύριο προκειμένου να εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση της οικονομίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, «μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της κυβέρνησης επέστρεψαν και επιχειρούν πάλι εξαπάτηση».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. τονίζει ότι η Ε.Ε. πριν από έναν χρόνο προέβλεπε για το 2016:
● Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3%. 
● Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα προβλέπει -24,7%. 
● Μείωση του δημόσιου χρέους στο 173,5% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του ΑΕΠ.
Η οικονομία

Οι εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε. δείχνουν σύμφωνα με τη Ν.Δ. ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά» και καλεί τους κυβερνητικούς παράγοντες «να σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Ελληνες».

Η κυρίαρχη εκτίμηση στη Ν.Δ. είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσον αφορά όμως την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την αξιολόγηση, στη Ν.Δ. αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη έχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση. Στην περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. θεωρούν ότι η οικονομία θα δοκιμαστεί επικίνδυνα λόγω της αβεβαιότητας.

Ο μηχανισμός της Ν.Δ. είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται πρόγραμμα κομματικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια, με εξορμήσεις των κορυφαίων στελεχών και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να ενισχύει την εικόνα του στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα κινείται μεθοδικά στην Ε.Ε. Σε άρθρο του, το Politico Europe επαινεί τον Κυρ. Μητσοτάκη και προβλέπει ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου