Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Παλαιό Φάληρο: Αντιδράσεις στη νέα δαπάνη 220.000€ για την ανάπλαση του χώρου γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο

Το θέμα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού ΦΑλήρου, δεν ήταν άλλο από το αίτημα έγκρισης επιπλέον 220.000 για την ολοκλήρωση
του έργου ανάπλασης των 22 στερεμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου, έργου που ξεπερνά σε κόστος το 1.350.000 ευρώ.

Το έργο με τον τίτλο «Ανάπλαση 22 στρεμμάτων στον Ολυμπιακό Πόλο όμορο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου και των ανοιχτών γηπέδων του περιβάλλοντος χώρου» προϋπολογισμού μελέτης 1.294.451,41€ δημοπρατήθηκε στις 21 Ιουλίου 2015 και ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου η εταιρεία Α.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Β. ΠΑΡΛΑΝΤΖΑΣ Ο.Ε. με έκπτωση 12,10% επί των τιμών του τιμολογίου μελέτης.

Σύμφωνα με την απόφαση 461/06-08-2015 απόφαση της Ο.Ε του Δήμου Π. Φαλήρου επικυρώθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας και στις 23/10/15 υπογράφηκε σύμβαση κατασκευής του έργου συνολικού ποσού 925.016,29 € (χωρίς ΦΠΑ) και 1.137.770,04 € (με ΦΠΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου προέρχεται εξολοκλήρου από πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση έκτασης 22 στρεμμάτων στο Δήμο Π. Φαλήρου, η οποία περιβάλλεται από το κλειστό γυμναστήριο και τα ανοιχτά γήπεδα, η ανάδειξή της και η ενσωμάτωση, στην έκταση αυτή, ήπιων χρήσεων και δραστηριοτήτων.

Απρόβλεπτες εργασίας και… δαπάνες

Το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου είχε να κάνει με την έγκριση 221.714€ για την ολοκλήρωση του έργου, καθότι σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή απαιτούνται εργασίες που δεν προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση, αλλά προέκυψαν κατά την κατασκευή του έργου, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Ποιες είναι αυτές;

Σύμφωνα με το έγγραφο που ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου -και το οποίο δεν είχε φροντίσει η Δημοτική Αρχή να παραδώσει στην Αντιπολίτευση έγκαιρα- κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στο στάδιο των εκσκαφών ανευρέθηκαν:
«1. απορρίμματα αναμεμειγμένα με χαλαρούς χωματισμούς σε μέσο βάθος 0,75 μ περίπου, που καθιστούσαν αδύνατη την υγιή ανάπτυξη των φυτών και των δένδρων ύψους 6.5μ […], η καταλληλόλητα των στρώσεων εδάφους προς φύτευση ήταν αδύνατο να προβλεφθεί πριν τη δημοπράτηση, δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έγιναν παράνομες και αυθαίρετες αποθέσεις απορριμμάτων κατά τις νυκτερινές ώρες, οι οποίες ήταν αδύνατο να ελεγχθούν, αφού η έκταση είναι προσβάσιμη και αφύλακτη. 
2. κρασπεδόρειθρα, τα οποία ήταν θαμμένα και φθαρμένα κάτω από τις προαναφερθείσες αποθέσεις, με συνέπεια να καταστραφούν κατά την εκσκαφή. Επίσης η θέση τους δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί για τους προαναφερθέντες λόγους. 
Για την εξυγίανση του εδάφους, ώστε αυτό να καταστεί ικανό για φυτεύσεις, απαιτείται η εκσκαφή σε βάθος μεγαλύτερο του προϋπολογισμένου, η φόρτωση και η μεταφορά των ακατάλληλων υλικών σε ενδεδειγμένες θέσεις και στη συνέχεια η επαναπλήρωση των επιφανειών με κατάλληλο εδαφικό υλικό. Επίσης απαιτείται η ανακατασκευή των κατεστραμμένων κρασπεδόρειθρων».
Παρέμβαση Μερκουράκη για το έργο - Τι λέει η Δημοτική Αρχή

Ξεκινώντας την παρέμβαση του για το γιγαντιαίο έργο, ο επικεφαλής τη Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ. Μερκουράκης ρώτησε πότε πραγματοποιήθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της έκτασης.

Στην απάντηση του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:

«Ετοιμάσαμε μια μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Και όταν την κάναμε, υπολογίζαμε ότι θα είχε 2.000 κυβικά μπάζα. Από το 13 όμως, έφυγε ο ένας Περιφερειάρχης, ήρθε ο άλλος, πέρασαν περίπου 2 χρόνια, ήταν και αφύλαχτος ο χώρος και διογκώθηκε. Αλλά εντάξει, αυτά το καταλαβαίνουμε τα μπάζα τα από πάνω το καταλαβαίνουμε. Όμως όταν το φέραμε στην επιφάνεια της θάλασσας, τι έγινε; Όλη η περιοχή εκεί μπαζώθηκε τη περίοδο της χούντας. Στην προσπάθεια για να φτιάξουμε το έδαφος για να γίνουν οι φυτεύσεις, βρήκαμε πλάκες, πέτρες, τα πάντα. Φωνάξαμε την Περιφέρεια, την Επιτροπή που παρακολουθεί το έργο. Εμείς έχουμε έναν άνθρωπο που φτιάχνει τα χαρτιά. Πέρα λοιπόν από τα μπάζα που βρήκαμε είχε και σκουπίδια. Αυτά έπρεπε να φύγουν γιατί αν φυτεύαμε θα καταστρέφονταν. Ήρθε επιτροπή της Περιφέρειας, έκαναν τομές και τελικά έφυγαν 23.400 κυβικά μπάζα και σκουπίδια από εκεί. Δηλαδή, επί 40 μέρες κουβάλαγαν φορτηγά. Περίπου 750 νταλίκες. Και τώρα πρέπει να γίνει εξυγίανση. Ήρθαν 120 κυβικά χώμα. Τα είδαν όλα αυτά και έγινε μια συμπληρωματική σύμβαση. Αυτή θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο, να ελεγχθεί. Και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Εκεί που θα αγωνιστώ και ελπίζω να πετύχω είναι αυτή τη συμπληρωματική δαπάνη να μην τη χρεωθούμε εμείς γιατί ήταν μια απρόβλεπτη υπόθεση, που με τον τρόπο που θα το χειριστούμε θα εγκριθεί. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε τα νομικά προβλήματα».

Ζητώντας το λόγο ο κ. Μερκουράκης τόνισε τα εξής:

«Ξεκινώ από τα απλά. Τα οποία είναι απλά στην υλοποίηση, αλλά αν δεν υπάρχει η θέληση δεν θα γίνουν ποτέ. Και το λέω αυτό γιατί δε ξέρω αν δεν τη θέλετε ή αν δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να μας δίνεται ένα εισηγητικό το οποίο δε λέει τίποτα, δεν αναφέρει λεπτομέρειες, αλλά την ίδια στιγμή μας ζητάτε την υπογραφή μας για να δοθούν επιπλέον 220.000 ευρώ.

Επειδή όμως εμείς θέλουμε να καταθέσουμε την άποψή μας, επικοινωνήσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία μας έστειλε λεπτομέρειες, χωρίς ωστόσο να μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη αντίληψη του θέματος ακόμα και τώρα.

Σε αυτήν την έκθεση λοιπόν λέει ότι έγινε μια μελέτη για το έργο -που όπως είπατε έγινε το 2013- και στο μεσοδιάστημα μέχρι να ξεκινήσει το έργο το 2015, ανακαλύπτετε πως σε βάθος 75 εκατοστών υπάρχουν σκουπίδια. Και ρωτάω εγώ: από τον Σεπτέμβρη του 13 κάποιοι έσκαψαν κάτω από τη μύτη σας, τοποθέτησαν μπάζα και στη συνέχεια τα έθαψαν κιόλας σε βάθος 75 εκατοστών;

Χατζηδάκης: Δεν έσκαψαν και τα τοποθέτησαν. Αλλά έφυγαν τα από πάνω σκουπίδια και μετά βρέθηκαν και σκουπίδια στο έδαφος.

Συνεχίζοντας ο κ. Μερκουράκης πρόσθεσε: «Άρα εδώ προκύπτει θέμα. Γιατί αυτό που μας λέτε είναι ότι ξεκίνησε η Τεχνική Υπηρεσία μια μελέτη, είπε εδώ θα βάλω θάμνους, πιο πέρα γκαζόν, εκεί τριανταφυλλιές και παραπέρα δέντρα ύψους 6,5 μέτρων, τα οποία απαιτούν μια υπόβαση τουλάχιστον 1,5 μέτρου για να φτάσουν οι ρίζες, χωρίς καμία μελέτη.

Δεν θα έπρεπε να γίνουν τρύπες, να σκάψουν οι υπηρεσίες για να δούμε τι υπάρχει από κάτω; Δε μιλάμε για βάθος 10 μέτρων, αλλά για 75 εκατοστά. Και όπως είπατε πριν, τα σκουπίδια είναι θαμμένα εκεί δεκαετίες και όχι μήνες. Άρα εδώ υπάρχει ένα φάουλ από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας, ένα φάουλ που έχει κόστος και το οποίο οφείλετε να το επισημάνετε αν όντως έτσι είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφετε.

Δεύτερον. Και στο εισηγητικό σας και σε αυτό που μου έδωσε η Τεχνική Υπηρεσία δεν αναφέρεται πουθενά σε τι έκταση υπάρχουν τα σκουπίδια. Σε όλο το υπέδαφος και στα 22 στρέμματα; Αν είναι έτσι καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Μήπως τελικά το έργο αυτό κρίνεται ασύμφορο; Μήπως κρίνεται υπερβολικό; Μήπως θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε αυτά τα φυτά με χαμηλότερης βλάστησης φυτά για να αναπροσαρμόσουμε το κόστος; Μήπως θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το χώρο; Μήπως η φιλοδοξία μας να βάλουμε δέντρα 6.5 μέτρων ανεβάζει το κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα;

Τα ρωτάω αυτά γιατί θέλω απαντήσεις, αλλά και γιατί βλέπω ένα έργο να προσεγγίζει το 1.5 εκατομμύριο που για τα δεδομένα της Ελλάδας του σήμερα και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα είναι ακριβό. Κι αν επί της αρχής γνωρίζαμε σε τι ύψος θα φτάσει η δαπάνη και τι άλλο μπορεί ακόμα να ζητήσει, ίσως και να μην το ψηφίζαμε».

Παραδέχτηκε την αστοχία ο Χατζηδάκης

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε πως ίσως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έλεγχος του εδάφους, λέγοντας: «Μπορώ να πω ότι ίσως να ήταν και αστοχία της Τεχνικής Υπηρεσίας που έπρεπε να κάνουμε τομές κάτω να δούμε τι έχει, αλλά σίγουρα αφού είχε μπαζωθεί η περιοχή, μπάζα θα βρίσκαμε. Από τα 22 στρέμματα, στα 16 υπήρχε πολύ σκουπίδι. Αλλά ο χώρος θα γίνει πολύ ωραίος. Στους Ολυμπιακούς αγώνες είχα πάθει παράκρουση. Τα μπάζα που ήταν εκεί ήταν βουνό. Μέχρι και βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών βρήκαμε. Όταν υπήρχε ένας ελεύθερος χώρος όλοι τον καταπατούσαν. Προτείνω λοιπόν να το ψηφίσουμε για να είναι έτοιμος ο χώρος σε λίγους μήνες».

Λευκό από την Αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε λευκό για το έργο, ενώ στην αιτιολόγηση της ψήφου ο κ. Μερκουράκης τόνισε:

«Πρώτον συμφωνεί ο κ. Χατζηδάκης ότι υπάρχει αστοχία από την πλευρά των Υπηρεσιών σε επίπεδο μελέτης, το οποίο πάμε να το προσπεράσουμε όπως μόνο στην Ελλάδα ξέρουμε να τα καλύπτουμε. Εμείς όμως δεν είμαστε σε θέση να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο.

Δεύτερον σε αυτήν τη διαχρονική καταπάτηση και εσείς έχετε ευθύνη, αφού την περίοδο των μεγάλων απεργιών στον τομέα της καθαριότητας και εσείς πετάξατε σκουπίδια στην περιοχή και συνεπώς έχετε και συνευθύνη. Και μάλιστα βγαίνατε και περηφανευόσαστε ότι είστε ο μόνος Δήμαρχος που κράτησε καθαρή την περιοχή του. Και τώρα θέλετε να πάρουμε μέρος των ευθυνών στις πλάτες μας. Δεν θα το κάνουμε.

Παρόλα αυτά, επειδή τα έργα έχουν πραγματοποιηθεί και τώρα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων και επειδή δε θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές, αλλά να αναδεικνύουμε την αλήθεια και να προστατεύουμε τον πολίτη, δεν θα καταψηφίσουμε, αλλά θα ψηφίσουμε λευκό, για να μπορέσουμε να έχουμε καθαρή τη συνειδησή μας κι από την μια κι από την άλλη άποψη.

Στο σκεπτικό του κ. Μερκουράκη συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο».

rak-pfalirou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου