Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Πραγματική λεηλασία

Χθες, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο γεγονότα τα οποία φανερώνουν το μέγεθος της επιχειρηματικής λεηλασίας που γιγαντώθηκε στην ελληνική οικονομία στα χρόνια των «παχιών αγελάδων».

Το ένα αφορά την υπόθεση Μαρινόπουλου και το άλλο τα δανεικά κι αγύριστα με τα οποία φτιάχτηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ.

Στην πρώτη περίπτωση, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 11.000 εργαζομένους, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, καθώς οι συνολικές οφειλές της ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και ισούνται με το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω από 1 δισ. ευρώ χρωστάει η εταιρεία σε πιστωτές (κυρίως προμηθευτές) που δεν έχουν προσημειώσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση των ΜΜΕ, η αποκάλυψη έγινε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια τα οποία έχουν δοθεί στον χώρο του Τύπου. Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή είναι συγκλονιστικά. Από τα 900 εκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν τα ΜΜΕ από τις τράπεζες, τα 430 τα έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος -δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει συμμετοχή κατά 50% στη «φούσκα» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς η Εθνική χωρίς κυβερνητική κάλυψη δεν μπορούσε να δανείζει έτσι. Το άλλο 50% της ευθύνης ανήκει στο τραπεζικό κεφάλαιο και φυσικά σε όσους από τον επιχειρηματικό κόσμο υπέγραφαν τα δάνεια ως εγγυητές.

Το ακόμη χειρότερο και στις δύο περιπτώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας και γιγάντωσης είναι ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν έλεγχο των αρμόδιων αρχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μεγάλες εταιρείες ΜΜΕ δανείζονταν χωρίς, ουσιαστικά, να παρέχουν κάλυψη των δανείων που έπαιρναν, καθώς οι ακάλυπτοι κίνδυνοι σε αυτά κυμαίνονται μεταξύ 50 και 90%, ενώ η «Μαρινόπουλος» φέσωνε, ανενόχλητη, για χρόνια την αγορά, την οποία σήμερα απειλεί να τινάξει στον αέρα.

Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν μπορεί να χάθηκαν. Σε κάποιες καταθέσεις στο εξωτερικό θα βρίσκονται.

Επομένως, η κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να δώσουν λογαριασμό στον ελληνικό λαό, διασφαλίζοντας ότι αυτοί που τα έφαγαν θα πληρώσουν κιόλας.

efsyn.gr

*** * ***

Δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις έπαιρναν από τις τράπεζες εκδοτικοί όμιλοι ακόμη και την περίοδο των περικοπών για τον ελληνικό λαό και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών όπως προκύπτει από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την δανειδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ. Οι «ακάλυπτοι κίνδυνοι» αυτών των δανείων κινούνται μεταξύ 50 και 90%. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς την Εθνική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες κατέθεσε, την Τρίτη το μεσημέρι, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που απάντησε σε ερωτήσεις για τα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τη στιγμή που η οικονομική κρίση αύξησε τις επισφάλειες.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αποκάλυψε ότι τα δάνεια που δόθηκαν σε Μέσα Ενημέρωσης από την Εθνική Τράπεζα είναι 430 εκατομμύρια με ποσοστό ληξιπροθέσμων 45%, ποσοστό που ο ίδιος χαρακτήρισε κοντά στον μέσο όρο.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τα συνολικά δάνεια των τραπεζών προς τα ΜΜΕ είναι 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μίλησε για συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης με ακάλυπτα δάνεια που φτάνουν ακόμη και το 88%.

Στις συνεχείς ερωτήσεις από την πλευρά της επιτροπής για την επιλογή της τράπεζας για αναχρηματοδότηση των δανείων προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι η τράπεζα ακολουθεί συγκεκριμένη πιστοληπτική πολιτική και έχει πολλαπλά επίπεδα αποφάσεων για μία πιστοδότηση και ότι η οπτική γωνία με την οποία η κάθε τράπεζα βλέπει όλες τις επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο. Φιλοσοφία της τράπεζας, ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, είναι να μην πνίξει αμέσως την εταιρεία. Να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει τη δανειοδότηση να τη στηρίξει όσο είναι δυνατό και να λάβει τις μεγαλύτερες δυνατές εξασφαλίσεις.

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση δανειοδότησης ΜΜΕ, μετά και την κατακόρυφη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και της μείωσης της κυκλοφορίας τους, καθώς και για το αν η Τράπεζα προχωρούσε σε συμψηφισμούς υποχρεώσεών της ως διαφημιστική δαπάνη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η Τράπεζα έκανε αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων ή αναδιαρθρώσεις, σε δάνεια που είχαν ληφθεί σε περιόδους που δεν υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, δε δίνει δάνεια για εξόφληση τόκων, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν είναι στην πολιτική της τράπεζας οι συμψηφισμοί.

Σε σχέση με τη διαφημιστική δαπάνη της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12 εκ. ευρώ κατ' έτος, ενώ στο παρελθόν ήταν 11-12 εκατομμύρια και τα ποσά αυτά ποτέ δεν συμψηφίστηκαν έναντι κεφαλαίων ή τόκων.

Στην καταπάτηση όλων των πιστοδοτικών κανονισμών από την πλευρά της τράπεζας αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Φραγκιαδάκη, σε έναν διάλογο που ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, αφού ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δάνεια στην Καθημερινή και στο Πρώτο Θέμα, θεωρώντας ότι στην πρώτη περίπτωση έγινε δανειοδότηση με υψηλές επισφάλειες και στη δεύτερη περίπτωση δάνεια σε 4 διαφορετικές εταιρείες για το ίδιο μέσο. Ρώτησε, μάλιστα, τον κ. Φραγκιαδάκη αν έχει δεχθεί ο ίδιος πολιτικές παρεμβάσεις για να λάβει αρνητική απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ.

Παίρνοντας τον λόγο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέτα Καββαδία, ρώτησε τον κ. Φραγκιαδάκη γιατί η Εθνική Τράπεζα δεν ζήταγε προσωπικές εγγυήσεις με την προσωπική περιουσία για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και για ποιον λόγο η τράπεζα επέλεγε να δίνει χρήμα για διαφήμιση σε κανάλια που ήταν ασυνεπή ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε διαφήμιση από την Εθνική τράπεζα σε μέσα ενημέρωσης, ου είναι 51,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 6,4 μόνο το 2015. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν δοθεί ποσά για διαφήμιση και σε πολύ μικρά διαδικτυακά μέσα, με ελάχιστη έως καθόλου επισκεψιμότητα.

«Δεν λαμβάνονται συνήθως προσωπικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια» ισχυρίστηκε ο κ.Φραγκιαδάκης, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου. Για τη διαφημιστική δαπάνη, υποστήριξε ότι ως επί το πλείστον οι διαφημίσεις δίνονται κατ' αναλογία με την επισκεψιμότητα, πλην εξαιρέσεων που μπορεί να αφορούν πολύ μικρά ποσά της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ περίπου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στον όμιλο Αλαφούζου και κατέθεσε και η Ανέτα Καββαδία, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αφού ζητήσει τα στοιχεία από την τράπεζα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή αποφάσισε να στείλει ένα έντυπο σε όλες τις τράπεζες για να συμπληρωθεί με στοιχεία για όλα τα δάνεια, τα υπόλοιπά τους και άλλα σχετικά στοιχεία.

Μη πειστικές ήταν οι απαντήσεις του κ. Φραγκιαδάκη στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτου, σχετικά με την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ». Όπως ανέφερε ο βουλευτής Κοζάνης, στον Πήγασο, επί ημερών του κ. Φραγκιαδάκη, δόθηκε κοινοπρακτικό δάνειο 30 εκατομμυρίων, που, όπως επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, ήταν συνολικά 80 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια έδωσε η Εθνική. Μάλιστα, αναρωτήθηκε ο κ. Θεοφύλακτος, πως θα μπορούσε μια εταιρεία που έχει συνολικά 80% πτώση τζίρου, μέσα στην κρίση, να αποπληρώσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο.

Ο κ. Φραγκιαδάκης, πάντοτε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και τη φιλοσοφία, βάσει της οποία στήριξε όλη του την κατάθεση, έκανε λόγο για αναχρηματοδότηση τόκων, κάτι που ως εξαίρεση στον κανόνα μπορεί να συμβεί. Όπως είπε, η εν λόγω εταιρεία έχει 156 εκατομμύρια συνολικές οφειλές προς όλο το τραπεζικό σύστημα. Και στην περίπτωση αυτή, συζητήθηκε το ομολογιακό δάνειο για 80 εκατομμύρια και λήφθηκαν και εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 10 εκατομμυρίων, πάντοτε στη λογική ότι η τράπεζα δεν επιθυμεί να “πνίξει” τη δανειολήπτρια εταιρεία, αλλά να τη στηρίξει να να επιβιώσει.

Για αναχρηματοδότηση τόκων ακόμη σε μία περίπτωση στις «Καθημερινές Εκδόσεις» αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, για να λάβει την ίδια απάντηση περί «εξαίρεσης», από τον κ. Φραγκιαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου