Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ισπανία: Η δυναμική των Unidos Podemos και οι ρωγμές στους σοσιαλιστές

του Αργύρη Παναγόπουλου

«Το χαμόγελο του απλού λαού εναντίον αυτών που λεηλάτησαν τη χώρα». «Αγώνας για να αλλάξουμε κυβέρνηση και να ανανεώσουμε την Αριστερά».

Με αυτά τα μηνύματα το Unidos Podemos ξεκίνησε από τη Μαδρίτη την προεκλογική του εκστρατεία με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Ο ηγέτης του Podemos στοιχηματίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου, δεδομένου ότι η δημοσκόπηση του CIS έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει σταθερή πλειοψηφία της Αριστεράς και των σοσιαλιστών στη νέα Βουλή, χωρίς καν την άμεση ή έμμεση στήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων. Δύο κομμάτων που αντιπαλεύουν τον ισπανικό εθνικισμό του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι.

Στροφή σοσιαλιστών;

Η αισιοδοξία του Ιγκλέσιας στηρίζεται και στις πρώτες μεγάλες ρωγμές στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυρίως στο γεγονός ότι η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στην Καταλωνία Μπατέτ πρότεινε «μια συμφωνία α λα Βαρκελώνη».

Άνοιξε δηλαδή την πόρτα πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με το Unidos Podemos στη βάση της στήριξης και της συμμετοχής των σοσιαλιστών στη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης με δήμαρχο την Κολάου, υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλιστές στηρίζουν επίσης συνεργασίες με το Podemos στη Βαρκελώνη, τη Θαραγκόθα, τη Βαλένθια κ.α.

Η Μπατέτ υπενθύμισε ότι η Γραμματεία Ερευνών και Προγραμμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «συμφωνίας α λα Βαρκελώνη» ανάμεσα στους σοσιαλιστές και το Unidos Podemos.

Unidos Podemos για τη νίκη

«¡A ganar, a ganar, al Partido Popular!» - «Θα νικήσουμε, θα νικήσουμε το Λαϊκό Κόμμα». Αυτό το σύνθημα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της προοδευτικής και αριστερής Ισπανίας. Ο ενθουσιασμός του κόσμου της Αριστεράς στη Μαδρίτη έφθασε στο σημείο να υποδεχθεί με την
προσφώνηση «πρόεδρε!», «πρόεδρε!» τον Ιγκλέσιας, που απέφυγε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση του CIS, που δίνει στο Unidos Podemos 12 έδρες περισσότερες από τους σοσιαλιστές.

To Unidos Podemos μετέφερε στην ισπανική πολιτική ορολογία μια ιταλική λέξη από την εποχή του Ιταλικού ΚΚ του Μπερλινγκουέρ: "sorpasso", το «προσπέρασμα», ή καλύτερα την προσπάθεια του Ιταλικού ΚΚ να ξεπεράσει σε ψήφους την τότε Χριστιανική Δημοκρατία. Ένα «σύνθημα» που μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα από το Unidos Podemos εξαιτίας του συνεχιζόμενου μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων και της διαρκούς μείωσης των αποστάσεων του Λαϊκού Κόμματος από τον συνασπισμό της Αριστεράς, που ξεπερνά ήδη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τους σοσιαλιστές στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

«Μας περιμένουν μεγάλες ευθύνες μετά τις εκλογές» προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας, ενώ ο Γκαρθόν υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου και όχι η αντιπαλότητα για την... ετικέτα τους, διασκεδάζοντας τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας ότι το Unidos Podemos έχει ένα... σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

«Δεν αξίζει τον κόπο να μπούμε σε συζητήσεις για την ετικέτα που έχει ο καθένας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Να παραλύσουμε τις εξώσεις και τις κατασχέσεις σπιτιών, να καταργήσουμε τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, να δημιουργήσουμε μια δημόσια τράπεζα, να κάνουμε ένα σχέδιο για την απασχόληση, να τελειώνουμε με την πρόσκαιρη εργασία» συμπλήρωσε ο Γκαρθόν από τη Χώρα των Βάσκων, χαρακτηρίζοντας «ξεκάθαρη και διαφανή» τη δημιουργία του Unidos Podemos. «Δεν στηριζόμαστε στις δημοσκοπήσεις. Προσφέρουμε το πρόγραμμά μας στην κοινωνική πλειοψηφία... και κάνουμε παιδαγωγία, γιατί, αν η επιλογή που έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία είναι αυτή του πιο διεφθαρμένου κόμματος στην Ε.Ε., έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», συμπλήρωσε ο Γκαρθόν.


Δικαστική «λαιμητόμος» στη διαφθορά


Οι εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης ζήτησαν 76 έτη φυλάκισης στον διαπλεκόμενο δεξιό Κορέα του «σκανδάλου Γκουρτέλ», 64 έτη φυλάκισης στον πιο στενό συνεργάτη του και 40 έτη φυλάκισης σε δεξιό πρώην δήμαρχο της Περιφέρειας της Μαδρίτης, για κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων.

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να προσαχθούν σε δίκη 27 άτομα και 13 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων το... Λαϊκό Κόμμα, που κατηγορείται ότι κέρδισε περισσότερα από 200.000 από κινήσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ τρία στελέχη του χρηματίστηκαν με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Τα σκάνδαλα βουλιάζουν τη Δεξιά

Η διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος ενδέχεται να αποτελέσει και την εκατόμβη του στις επερχόμενες εκλογές. Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Γκρανάδος, δεξί χέρι της πρώην δημάρχου και πρώην προέδρου της Περιφέρειας της Μαδρίτης Αγκίρε, γιατί χρησιμοποίησε την εταιρεία Arpegio για να κατοχυρώσει συμβόλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και να διασφαλίσει δημόσια γη για κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ άλλο δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα του Λαϊκού Κόμματος για να ακυρωθεί η εγγύηση των 1,2 δισ. εκατ. ευρώ που έκρινε το δικαστήριο για το παράλληλο κρυφό «δεύτερο ταμείο» του κόμματος, που οδήγησε στη φυλάκιση του πρώην ταμία του Μπάρθενας.

Την ίδια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια τα στοιχεία για τις off shore εταιρείες από τον Παναμά και τις λίστες των φοροφυγάδων, στις οποίες συμμετέχουν πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και της... βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο καταδικασμένος για την πτώχευση της Caja Madrid - Bankia, που κόστισε στους φορολογούμενους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Αθνάρ και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ράτο, ο διωκόμενος για το κρυφό ταμείο του Λαϊκού Κόμματος Μπάρθενας, πέντε άτομα της βασιλικής οικογένειας και σχεδόν 300.000 άλλοι φοροφυγάδες της «λίστας Μοντόρο» από το όνομα του υπουργού Οικονομικών, αλλά οι αρχές ερεύνησαν το «πόθεν έσχες» μόλις 705 ατόμων!

Οι φοροφυγάδες εκμεταλλεύτηκαν τη φορολογική αμνηστία του Ραχόι για περίπου 40 δισ. ευρώ, που επέτρεψε επίσης και το ξέπλυμα βρώμικου ρευστού χρήματος για να οδηγήσει στα δημόσια ταμεία 1,2 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά από τις προβλέψεις, γιατί αντί της καταβολής του 10% των κεφαλαίων διευκόλυνε τους φοροφυγάδες με τη καταβολή μόνο του 10% των τόκων, με αποτέλεσμα οι φοροφυγάδες να πληρώσουν μόλις το 3%. Ο Μοντόρο κατηγορείται επίσης ότι έθαψε στην κυριολεξία τη λίστα των Ισπανών φοροφυγάδων που είχαν μεταφέρει διαμέσου του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βορείου Βεστφαλίας 7 με 9 δισ. ευρώ στην Ελβετία.

Πανταχού παρών ο... Φαλτσιανί!

Από την πλευρά της, η Γκουάρντια Θίβιλ εισέβαλε σε γραφεία της Banco Nacional de Paris (BNP) για να κατασχέσει έγγραφα που αφορούν τη «λίστα Φαλτσιανί» και πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από την HSBC, διαμέσου 3.000 λογαριασμών που ανήκουν σε 659 φυσικά πρόσωπα, ενώ ανάλογη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε γραφεία της Banco Santander, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα συνδικάτα απαιτούν θέσεις εργασίας

Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η σοσιαλιστική UGT, στοχεύουν να διοργανώσουν ενόψει των εκλογών κινητοποιήσεις εναντίον της ανεργίας και το πρεκαριάτο, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στο 60% του μέσου καθαρού μισθού και μια δικαιότερη φορολογία, προτείνοντας συνολικά 20 άμεσα μέτρα «για την πρόοδο και το κοινωνικό κράτος», τα οποία προσυπέγραψαν 600 εκπρόσωποι σωματείων.

η Αυγή

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου