Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο απολογισμός ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία

Περισσότεροι από 2.800 στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, τουλάχιστον 265 οι νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες ενώ πάνω από 2.700 δικαστές αποπέμπονται.

Αυτός είναι ο απολογισμός της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος του στρατού απέτυχε ενώ οι επιχειρήσεις κατά των πραξικοπηματιών που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής συνεχίστηκαν και το Σάββατο σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.


Κάθαρση προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος. Χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην τουρκική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε συγκεντρωμένους πολίτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ επισημανε πως τίποτα δεν έχει προς το παρόν λήξει και τους προέτρεψε να παραμείνουν στους δρόμους.

Να «αγωνιστούν για τη δημοκρατία» είχε ζητήσει νωρίτερα με μαζικά μηνύματα στα κινητά πολιτών ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Σε αυτό το κλίμα λίγο μετά τις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο χώρο του αεροδρομίου για να τον υποδεχτούν. Εικόνες βίας και φρίκης είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας με ξυλοδαρμούς πραξικοπηματιών από πολίτες- υποστηρικτές του Ερντογάν.

Νωρίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει πως αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία της χώρας για να προστατέψουν την δημοκρατική τάξη που βρισκόταν υπό την απειλή του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 104 πραξικοπηματίες έχασαν τη ζωή κατά τη χθεσινή νύχτα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως περίπου 20 από εκείνους που σχεδίασαν το νυχτερινό πραξικόπημα στην Τουρκία σκοτώθηκαν και ακόμη 30 τραυματίστηκαν ενώ 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε «κηλίδα» στη τουρκική δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά πρόσθεσε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε από την Άγκυρα ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η απειλή του πραξικοπήματος έχει πλήρως εξαλειφθεί.

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο κατά 90%, δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου σε απευθείας μετάδοση από το ιδιωτικό κανάλι NTV ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ. Νωρίτερα περίπου 200 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων βρίσκεται σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ διασώθηκε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιχείρηση “εκκαθάρισης” από τον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθη ο διοικητής της Β' Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης ο διοικητής επιχειρήσεων της Α' στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ, ο διοικητής της Γ' Στρατιάς Ερντάλ Οζτούρκ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

Σαράντα εισαγγελείς θα διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet». Παράλληλα αποπέμπονται 2.745 δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα συνελήφθησαν 10 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις τουρκικές αρχές ενώ διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σύμφωνα με το δίκτυο NTV. Επιπλέον σύμφωνα με το CNN Turk οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν.

Την άμεση έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν το μεσημέρι με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συνελήφθησαν και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο ζητά με μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα», ανέφερε.

Διεθνής στήριξη στην τουρκική κυβέρνηση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με μήνυμα του ζήτησε να υποστηριχθεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση, "να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία ή ένα αιματοκύλισμα". Παράλληλα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκάλεσε συνάντηση με τους συμβούλους του στους τομείς της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο όσα συμβαίνουν στη Τουρκία.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» τόνισε νωρίς το βράδυ με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων με την κυβέρνηση της Τουρκίας,δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη ενώ πρόσθεσε ότι από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας και της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνιζήτησε επίσης "αυτοσυγκράτηση" και "σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί "κάθε φονική συγκρουση".

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε οτι "έχει κρίσιμη σημασία να αποκατασταθούν η πολιτική εξουσία και η συνταγματική τάξη γρήγορα και ειρηνικά".

Τέλος με δήλωσή της το Σάββατο η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελκαταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας τους» και ζήτησε την εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες:

Διαβάστε:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου