Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Βουλή ζητάει την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως Τσατάνη


Κατά πλειοψηφία με 10 υπέρ, 7 κατά, 2 "παρών" - Τ. Χριστοδουλοπούλου: Παραβιάσατε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Την πειθαρχική δίωξη κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη ζητάει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας βρέθηκε σε δυσχερή θέση όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου της επισήμανε ότι παραβίασε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών ζητώντας να επισκεφθεί τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και όταν αποδείχθηκε πως ποτέ δεν της ζήτησε να ασκήσει δίωξη κατά του επιχειρηματία Βγενόπουλου.

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής των εντυπώσεων, η εισαγγελέας επανέλαβε ότι, σε συνάντηση που είχε με την απελθούσα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, της είπε ότι την έχει στοχοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Ζήτησε ακόμη κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αίτημα που θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η κατάθεσή της.

Στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, η Επιτροπή αποδέχθηκε την πρόταση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Κόκκαλη να ζητηθεί αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης που έχει ασκηθεί κατά της εισαγγελέα Εφετών. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με 10 υπέρ, 7 κατά και 2 «παρών» με την Τ. Χριστοδουλοπούλου να απέχει.

Η Γ. Τσατάνη αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες είναι οι εις βάρος της κατηγορίες: «Δεν μπορώ να πω, υπάρχει το θέμα της μυστικότητας που ευλαβικά θέλω να τηρήσω και γι’ αυτό δεν καταθέτω το έγγραφο. Συνδέεται όμως με την υπόθεση αυτή, αλλά και με διαδικαστικά θέματα, όπως ο μη σύννομος χειρισμός της δικογραφίας Βγενόπουλου από εμένα».

Την αρνητική θέση της ασπάστηκε ασμένως η αντιπολίτευση, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να «απειλεί» ότι θα ζητήσει και άλλα έγγραφα που θα αφορούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και άλλους ανώτατους δικαστικούς. «Είναι στα όρια του σουρεαλισμού. Όλοι συμφωνούν ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι μυστική και όλοι λένε να ζητηθεί κάτι παράνομο» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι «Η δίωξη είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Μόνο αν η ίδια θεωρεί ότι πρέπει, να το φέρει». Αρνητικός ήταν ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Δεν υπάρχει αδίκημα Παπαγγελόπουλου

Εξεταζόμενη από την Τ. Χριστοδουλοπούλου, η Γ. Τσατάνη παραδέχθηκε ότι ζήτησε να συναντήσει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, γνωρίζοντας ότι διαφωνεί με την αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Αν υπάρχει παράβαση της διάκρισης εξουσιών για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, τότε την έχετε κάνει και εσείς» της επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Δεν μπορούσα να απαντήσω πλέον στις δημόσιες προσβολές που έπλητταν τον θεσμό της Δικαιοσύνης» δικαιολογήθηκε η Γ. Τσατάνη, υποστηρίζοντας ότι «γινόταν παρέμβαση όταν ο υπουργός μού υποδεικνύει να επιστρέψω τη δικογραφία στο Τμήμα Διαφθοράς». «Πήγατε να παρέμβετε στην εκτελεστική εξουσία» της είπε ο Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε αν ο Δ. Παπαγγελόπουλος «σας είπε ποτέ ότι θέλω να καταδικάσετε τον Ανδ. Βγενόπουλο, θέλω αυτόν τον άνθρωπο, να τον χώσετε μέσα». «Είπε ότι την έχω αφαιρέσει τη δικογραφία ένα στάδιο πριν από τη δίωξή του» απάντησε η Γ. Τσατάνη. «Σας είπε άσ' την, γιατί εσύ θα τον απαλλάξεις, δώσ' τη για να τελειώνουμε, σας είπε ότι θέλει τον Ανδ. Βγενόπουλο φυλακή;» επέμεινε η Τ. Χριστοδουλοπούλου επισημαίνοντας ότι «δεν ταυτοποιείται κάποιο ποινικό αδίκημα κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Κοζομπόλη, η εισαγγελέας Εφετών κατέθεσε ότι η απελθούσα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της είπε σε συνάντησή τους ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «τη στοχοποιεί και της ζήτησε να μου ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο» και ότι αυτό αποτελεί «μορφή ηθικής αυτουργίας εν απόπειρα».

η Αυγή


Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου