Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ισπανία: Στο ίδιο έργο θεατές...

του Αργύρη Παναγόπουλου

Η νέα «μετεκλογική» κρίση μόλις άρχισε στην Ισπανία, με το Σάντσεθ να αρνείται προς το παρόν να στηρίξει άμεσα ή έμμεσα τον Ραχόι, αρνούμενος παράλληλα
οποιαδήποτε συνεργασία με «αποσχιστές».

Οι δεινόσαυροι του ισπανικού σοσιαλισμού, με άξονα τον Γκονθάλεθ, πιέζουν για τη στήριξη τουλάχιστον μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της Δεξιάς, ενώ μικρά προς το παρόν τμήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά το εκλογικό σοκ, αναζητούν προοδευτικές και δημοκρατικές λύσεις μακριά από μεγάλους συνασπισμούς, οικουμενικές και κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.

To Podemos, από την πλευρά του, εκτιμά ότι ακόμη είναι νωρίς για «διαφορετικά σενάρια», γιατί η πρωτοβουλία βρίσκεται πρακτικά στον Ραχόι, όπως τόνισε η γραμματέας Αναλύσεων Καρολίνα Μπεσκάνσα, παρ' όλο που δεν είναι ακόμη σαφές «εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τον Ραχόι πρωθυπουργό και τον Σάντσεθ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή με τον Ριβέρα υπουργό».

O Ραχόι περίμενε ώς τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος το Σάββατο, χαλαρώνοντας τις πιέσεις του προς τον Σάντσεθ, αλλά αφήνοντας σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για να μην υπάρξουν προβλήματα με την... Ευρώπη, που απειλεί με κυρώσεις για την εκτός ελέγχου διαμόρφωση του ελλείμματος.

Στο κόμμα Πολίτες εκτιμούν ότι ή θα υπάρξει μια τρικομματική κυβέρνηση, που θα μπορούσε να προσφέρει άλλοθι στον Σάντσεθ, ή μια μειοψηφική δεξιά κυβέρνηση, που θα αποτελούσε όμηρο για την επόμενη διετία.

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων θα συναντηθούν πάντως τη Δευτέρα στο... βασιλικό ανάκτορο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν επιμέρους συναντήσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, η Ενωμένη Αριστερά, με επικεφαλής τον Αλμέρτο Γκαρθόν, κατάγγειλε την παρουσία τού Αμερικανού προέδρου και ζητάει κινητοποιήσεις εναντίον της παρουσίας του στην Ισπανία, δεχόμενη τη στήριξη των δύο ευρωβουλευτών του Podemos που ανήκουν στην τροτσκιστική αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Ο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Ριβέρα και τον Ιγκλέσιας την Τρίτη στη Βουλή, στις 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδος με τον ηγέτη των Πολιτών και στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος με τον Ιγκλέσιας, ενώ το Unidos Podemos, με ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει ως πολύ πιθανό τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού. Η συνεδρίαση όλων των βουλευτών του Podemos στο εθνικό και στα τοπικά Κοινοβούλια έδειξε τη διάθεση του κόμματος να παραμείνει στην αντιπολίτευση, ενώ αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία αξιολόγησης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τους θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος.

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της χώρας ότι ο πρώην συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και πρώην βουλευτής Κάγιο Λάρια γράφτηκε στις λίστες ανεργίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του γραμματέα του Κ.Κ. της Ισπανίας και πρώην βουλευτή Λουίς Θεντέγια, καθιστώντας σαφές ότι τα στελέχη της Αριστεράς αποτελούν κοινούς θνητούς και όχι προνομιούχα στελέχη της πολιτικής κάστας.

Unidos Podemos στους αγώνες σε δρόμους και γειτονιές

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Ινίχο Ερεχόν, ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, η Ιρένε Μοντέρο και άλλα στελέχη του Podemos από όλη την Ισπανία συναντήθηκαν στο Ελ Εσκοριάλ, στα θερινά μαθήματα του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, για να μιλήσουν για το μέλλον του Podemos και της Ισπανίας.

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα τόση στήριξη μέσα στο Podemos όπως τώρα» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι «οι άλλες δυνάμεις πρέπει να κάνουν μια κριτική. Εμείς έχουμε τους 71 βουλευτές και κανείς ειδικός στην πολιτική δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα γινόταν σε τόσο μικρό διάστημα».

Για τον Ιγκλέσιας, η νέα φάση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, αλλά το Podemos μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έπειτα από τέσσερα χρόνια, όπως μπορεί και να δεχθεί ένα πλήγμα «βιβλικών διαστάσεων», αλλά το κλειδί θα βρίσκεται στη σχέση «κατανόησης» που θα έχει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί τα δύο αυτά κόμματα καλούνται να κυβερνήσουν. O Ιγκλέσιας, όμως, δεν αποκλείει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να κάνει «πολιτικό χαρακίρι» επιτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, γεγονός που θα επέτρεπε στο Podemos να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές.

«Από αντάρτες, μετατρεπόμαστε σε τακτικό στρατό. Δεν θα είναι εύκολο και κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα καταφέρουμε. Έπειτα από τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ή τριών ή δύο, μπορεί να παγιοποιηθούμε ως εναλλακτική λύση για τη κυβέρνηση, ή ότι το Unidos Podemos δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τακτικός στρατός» τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το Podemos «επιβίωσε χάρις στο γεγονός ότι έχει sex appeal. Η κοινοβουλευτική δουλειά μπορεί να είναι εκπληκτική ή να μας οδηγήσει στον πολιτικό κρετινισμό».

Ο Ινίχο Ερεχόν δεν αποκλείει ότι το Podemos θα κυβερνήσει, αλλά «θα είναι ένα άλλο Podemos», «λιγότερο σέξι», αλλά που «θα γεννά λιγότερη αβεβαιότητα και φόβο» στους αντιπάλους της αλλαγής. Για τον δεύτερο στην ιεραρχία του κόμματος, το Podemos δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κόμμα που να είναι «θυμωμένο» με την Ισπανία, δεδομένου ότι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος ζήτησε «να πάμε λίγο με το ρελαντί», «να χαμηλώσουμε ρυθμούς», «να επιβραδύνουμε».

Ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, που ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, επέμεινε ότι το κόμμα θα πρέπει να αγωνιστεί για να κατακτήσει τον χώρο της Αριστεράς, δεδομένου ότι στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραδοσιακά θεωρείται αριστερό κόμμα. Αναφερόμενος στους Πολίτες, τόνισε ότι «το μεγάλο λάθος τους ήταν ότι ήθελαν να παραμείνουν με το ιδεολογικό φάσμα του Λαϊκού Κόμματος". «Όταν γεννήθηκε το Podemos, έγινε για να απαιτήσουμε έναν παλιότερο χώρο που ονομαζόταν Αριστερά, όχι την Αριστερά, αλλά τον χώρο διαμέσου του οποίου περνούν νέες μορφές χειραφέτησης» συμπλήρωσε ο Μονεδέρο, εκτιμώντας ότι «δεν θεωρώ τις ήττες με τους όρους της αποτυχίας, αλλά με την έννοια ότι επιτρέπουν μια ηθική ανοικοδόμηση που δεν βρίσκεται στις νίκες», διασκεδάζοντας το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα «βγήκε με κραυγές χαράς καταγράφοντας τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του».

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου ζήτησε από το Unidos Podemos και κυρίως από το Podemos «να μην αναπαράγουν παλιά κόμματα πρωτοπορίες που έρχονται γα να καθοδηγήσουν το τίποτα», αλλά να κάνουν αντιπολίτευση «στους δρόμους και στις γειτονιές». «Η αλλαγή θέλει κόσμο τίμιο, γενναιόδωρο και παραδειγματικό, που εργάζεται χέρι με χέρι, με ταπεινότητα και αφοσίωση στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος».

Γκονθάλεθ και Μπορέγ: Οικουμενική με... δόλωμα

O «γκουρού» του ισπανικού σοσιαλισμού Φελίπε Γκονθάλεθ ζήτησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να διαπραγματευτεί με τον Ραχόι να «μην εμποδίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος» και «να οικοδομήσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση», επικεντρώνοντας «τις προσπάθειές του στο δικό του σχέδιο». Ο Γκονθάλεθ δεν υποστηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών σε μια ευρύτερη κυβέρνηση, πιθανώς και με τους Πολίτες, γιατί ξέρει ότι θα επιτάχυνε την «πασοκοποίησή του».

Σε παράλληλο μήκος κύματος, ο σοσιαλιστής, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοσέπ Μπορέγ ζητάει από τον Σάντσεθ να... διαπραγματευτεί και να πάρει... ανταλλάγματα. Ποιους εκπροσωπούν όμως οι Γκονθάλεθ και Μπορέγ; Τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος; Ανησυχούν για τους άνεργους, τη φτωχοποίηση και την έξοδο της χώρας και των ανθρώπων της από την κρίση; Μάλλον όχι...

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της ισπανικής Abergoa εισέπραττε κατά μέσο όρο 300.000 ευρώ τον χρόνο, για να συμπληρώσει ασφαλώς τη συνταξούλα του ως πρώην υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής και ποιος ξέρει τι άλλο!

Για να πούμε την αλήθεια, ο «σύντροφος» Γκονθάλεθ μοιάζει ως απλός... «πεόνες» μπροστά στον πρώην υπουργό του, γιατί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gas Natural Fenosa ο Φελίπε εισέπραττε «μόλις» 126.500 ευρώ τον χρόνο, για να συμπληρώσει και αυτός με τη σειρά του την πολυ-πρωθυπουργική συνταξούλα του!

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου