Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ασύρματο: Εντολή του λαού, η μάχη εναντίον οργανωμένων συμφερόντων (video - φωτογραφίες)

Στη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών από δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο για δεκαετίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την παραχώρηση της περιοχής του Ασύρματου στους κατοίκους.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον αγώνα της κυβέρνησης να αφήσει αυτή την περίοδο πίσω, όπως είπε, προκειμένου να περάσει στην περίοδο της ευημερίας και της δίκαιης ανάπτυξης.


Επιπλέον, σημείωσε πως, πέρα από τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα, υπάρχει και αυτή της καθημερινότητας. Είπε πως πολλές φορές μάχη πρέπει να δίνεται ακόμα και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία.

Σημείωσε ότι αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί, καθώς “αυτή είναι η εντολή της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού”. Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη επισήμανε πως η κυβέρνηση θα δώσει με αυταπάρνηση και τη μάχη ενάντια σε οργανωμένα συμφέροντα είτε καναλαρχών είτε συμφέροντα που διεκδικούσαν δημόσιους χώρους.

Σε αυτό το όραμα, έχει κεντρική θέση η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία χώρων άθλησης και πολιτισμού, τη διαφύλαξη και την επέκταση των χώρων πρασίνου.

Ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος


Μιλώντας ειδικότερα για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη της παραχώρησης και ευχαρίστησε προσωπικά τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Επίσης, χαιρέτησε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν εκεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τη φωνή των πολιτών για την
ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος.

Επίσης, μίλησε για έναν ιστορικό κύκλο τριάντα χρόνων και πλέον, όπου οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου διεκδικούσαν την απόδοση της περιοχής του Ασύρματου στον δήμο τους. Ο πρωθυπουργός χθες ήταν εκείνος που ανακοίνωσε επισήμως την παραχώρηση και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το αυτονόητο, δηλαδή να αποφασίσει την παράδοση των υπόλοιπων 32 στρεμμάτων -από τα 78 συνολικά- της έκτασης του Ασύρματου στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου και στους πολίτες του.

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, για τους πολίτες και την πόλη. Στάθηκε συγκεκριμένα στους χώρους πρασίνου, τους κοινόχρηστους χώρους, τους χώρους αθλητισμού, τους χώρους πολιτισμού, τους χώρους για τους νέους και τους χώρους για την τρίτη ηλικία.

Δικαίωμα και ευθύνη των τοπικών κοινωνιών

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε, ακόμη, στη σημασία τής διεκδίκησης από τους κατοίκους και σημείωσε πως οι τοπικές κοινωνίες και οι αρχές τους έχουν όχι απλά το δικαίωμα, αλλά την ευθύνη να θέτουν στο τραπέζι τα ζητήματα, να κινητοποιούνται και να «τραβάνε από το μανίκι» την κεντρική εξουσία.


Από την άλλη, υπενθύμισε την ευθύνη της πολιτείας να αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών και να δίνει λύσεις. Ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ευχήθηκε η παράδοση του Ασύρματου στον Δήμο Αγίου Δημητρίου να “σημάνει την απαρχή ώστε να γίνει ο Άγιος Δημήτριος στολίδι για ολόκληρη την περιοχή”.

η Αυγή




*** * ***
Η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου

Πριν από τον χαιρετισμό του κ. Τσίπρα, απηύθυνε χαιρετισμό η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες δεκαετιών των δημοτικών αρχών. Ευχαρίστησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και των πολιτών χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όπως είπε, και με μόνη προϋπόθεση να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει, και τόνισε, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Άγιο Δημήτριο.

Η περιοχή που είναι γνωστή ως Ασύρματος και ονομάζεται επισήμως Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου του Αγίου Δημητρίου. 

Αρχικά υπαγόταν
στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Δήμος ξεκίνησε να διεκδικεί τη χρήση του για να αυξήσει τους χώρους πρασίνου και κοινής χρήσης και, τη δεκαετία του 1980 επί πρωθυπουργίας και υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Ανδρέα Παπανδρέου, παραχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πρώτα 23,5 στρέμματα.

Ακολούθησαν σταδιακά οι προσαρτήσεις στην πρώτη «ελεύθερη» έκταση ακόμη 22,5 στρεμμάτων, το διάστημα 1995-2006, ενώ στο χώρο άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες υποδομές αθλητισμού και αναψυχής για τους πολίτες.

Με την απόδοση των υπόλοιπων 32 στρεμμάτων της έκτασης του Ασυρμάτου στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου, ολοκληρώνεται η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να αποκτήσει τον έλεγχο ενός σπάνιου για την περιοχή ελεύθερου χώρου για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στον Αγιο Δημήτριο.

Δημιουργείται πλέον μία έκταση σχεδόν 80 στρεμμάτων με ποικίλες υποδομές αθλητισμού και αναψυχής, χώροι πρασίνου και πολλαπλών χρήσεων, ικανή να αποτελέσει στο εγγύς σημείο αναφοράς στον Αγιο Δημήτριο και την ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Πώς θα είναι ο Ασύρματος μετά την ανάπλαση

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου παρουσίασε πρόσφατα την πρόταση αξιοποίησης του χώρου και τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν:



Η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα εξής στοιχεία:

  • Περίφραξη
  • Είσοδοι (Ελπίδος - Ασυρμάτου - Μεσσηνίας - Φιλικής Εταιρείας)
  • Πεζόδρομοι (κεντρικός διαμήκης, περιφερειακός και τριτεύον δίκτυο)
  • Περιοχές πρασίνου
  • Υδάτινο στοιχείο
  • Ελαιώνας
  • Υπαίθριο θέατρο
  • Παιδική χαρά
  • Πλατείες (κεντρική πλατεία του πάρκου και πλατεία Μουσείου Τηλεπικοινωνιών)
  • Χώροι εκγύμνασης
  • Κτήρια (χώρος πολιτισμού και εκθέσεων – κυλικείο, κτήριο αποδυτηρίων γηπέδου, κτήριο πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, κτήριο εγκαταστάσεων προσωπικού γηπέδου)
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα αντισφαίρισης, μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5Χ5)
  • Κρήνες
  • Σήμανση





Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου