Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα της 4ης Αυγούστου

Για το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στη στάση της Οδού Πριάμου που στοίχισε τη ζωή σε μια νέα γυναίκα και τον τραυματισμό άλλων δύο, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016, ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο νεαρή συμπολίτισσά μας έχασε τη ζωή της και άλλες δύο νέες γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις αδυναμίες και τα κενά που υπάρχουν στα θέματα οδικής ασφάλειας πεζών και οδηγών.

Αδυναμίες που οφείλονται τόσο στο ρυμοτομικό σχεδιασμό της πόλης που έγινε δεκαετίες πριν, άναρχα και χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον της, με συνέπεια στενοί δρόμοι, όπως η οδός Πριάμου να χρησιμοποιούνται αναγκαστικά ως κεντρικές οδικές αρτηρίες και λεωφορειόδρομοι, όσο και στην έλλειψη παιδείας και υπευθυνότητας που δυστυχώς εξακολουθεί να διακρίνει πολλές και πολλούς οδηγούς.

Στην καθημερινή μας προσπάθεια να μειώνουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτές τις αδυναμίες, εκτός από την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουμε σε θέματα σήμανσης του οδικού δικτύου, κάθε παρέμβαση διαμόρφωσης οδικών αρτηριών που σχεδιάζουμε, γίνεται με κεντρική αντίληψη και φιλοσοφία την προτεραιότητα στον πεζό.

Με αυτή τη φιλοσοφία καταλήξαμε στη μελέτη διαμόρφωσης της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, από την περιοχή του Νέου Τέρματος μέχρι το γήπεδο, εμμένοντας στην ύπαρξη κεντρικής νησίδας, παρά την ύπαρξη αντίθετων προτάσεων.

Με τον ίδιο στόχο εκπονήσαμε τη μελέτη διαμόρφωσης της οδού Πριάμου, δίνοντας προτεραιότητα στα πεζοδρόμια και μειώνοντας το οδόστρωμα, ενώ παράλληλα εκπονούμε αντίστοιχες μελέτες για τις οδούς Κολοκοτρώνη και Λιδορικίου.

Με την ίδια αντίληψη έγινε η διαμόρφωση του κόμβου της Ασημακοπούλου, καθώς και η ανάπλαση της οδού Άρτης, για την οποία μάλιστα δεχθήκαμε και κριτική για τη μείωση του πλάτους του οδοστρώματος από συμπολίτες μας.

Με την ίδια λογική δημοπρατούμε στο τέλος Αυγούστου το έργο κατασκευής ασφαλών δακτυλίων γύρω από σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου μας, ώστε η κυκλοφορία να γίνεται με τον πλέον ήπιο τρόπο, αλλά και οι μετακινήσεις των παιδιών με μικρότερη έκθεση σε κινδύνους.


Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες και όλους ότι όσες παρεμβάσεις και αν γίνουν, σε μια πόλη που, όπως προανέφερα, έχει δομηθεί χωρίς πρόβλεψη και έμπνευση, ποτέ δεν θα φτάσουμε σε συνθήκες απόλυτης οδικής ασφάλειας, αν οδηγούμε ασυνείδητα, χωρίς υπευθυνότητα και μη τηρώντας αυστηρά και χωρίς παρεκκλίσεις τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της θανούσας για το τραγικό συμβάν που την έπληξε και να κάνω έκκληση σε όλες και όλους τους οδηγούς να δίνουν με κάθε τρόπο προτεραιότητα στον πεζό συμπολίτη μας ώστε να πάψουμε να τροφοδοτούμε το βωμό της ασφάλτου με αθώα θύματα.

η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου