Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Παύλος Πολάκης για το Νοσοκομείο Τρικάλων: Τώρα αρχίσει η πραγματική μάχη για το ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο

από τη σελίδα του Παύλου Πολάκη

Όταν μίλησα για παραδικαστικό και σοβαρά προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης σηκώθηκε η τρίχα όρθια σε πολλούς γιατί ακουμπήσαμε τα ιερά και όσια του συστήματος, που όλοι ξέρουν τι συμβαίνει και παράλληλα κάνουν τους ανήξερους .

Τα μεσάνυχτα Κυριακής η Αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε δύο διοικητικούς (το διευθυντή και τον υποδιευθυντή) του Νοσοκομείου, γιατί έπιασαν δουλειά οι καθαρίστριες που είχαν προσλάβει με ατομικές συμβάσεις, διώχνοντας τον εργολάβο, μετά από μήνυση του τελευταίου και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ένας δικαστής, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί οι δικαστές ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης από την οποία δεν θα κάνουμε πίσω, καθώς αμείβονται καλύτερα οι εργαζόμενοι και το Νοσοκομείο εξοικονομεί πόρους που καρπώνονταν και μοίραζαν οι εργολάβοι.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση:

1) Είμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των διοικητικών που συνελήφθησαν και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς υλοποίησαν συγκεκριμένη νομοθετικά κατοχυρωμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Έγιναν οι απαραίτητες επαφές με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

2) Η απόφαση για τις ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης θα προχωρήσει, ό,τι μέσα "νόμιμα" η μη χρησιμοποιήσουν οι μηχανισμοί αυτών που θίγονται σε υπόγειες διαδρομές με παρακρατικά κυκλώματα.

3) Αύριο συζητείται στο ΣτΕ η κυρία προσφυγή που έχουν κάνει οι εργολάβοι από την Καλαμάτα και τα Τρίκαλα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση και θα επανέλθουμε .

*** * ***

Η χθεσινοβραδινή σύλληψη του διευθυντή και υποδιευθυντή του Νοσοκομείου Τρικάλων από την αστυνομία, που σε επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας του τοπικού νοσοκομείου, αναδεικνύει το βαθύ πρόβλημα που υπάρχει σε τμήμα της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας και το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Δεν είναι δυνατόν, κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που εξυγιαίνουν το χώρο της Υγείας, να βρίσκονται υπό την αίρεση ή την ακύρωση από κάποιον δικαστή που μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές μη εφαρμογής των αποφάσεων της κυβέρνησης έως τη συζήτηση των κύριων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση (λόγω της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης για κάποιους μήνες ή και χρόνο) ότι το υπουργείο Υγείας και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με εργαζόμενους στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση κλπ, αλλά πρέπει να παραμείνουν οι εργολάβοι που υπήρχαν πριν, οι οποίοι αμείβονταν με εξωφρενικά ποσά από τα νοσοκομεία έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους, με πολύ χαμηλούς μισθούς και με εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Ξέρουμε ότι, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης -ενώ αυξάνει έως διπλασιασμού τους μισθούς των εργαζομένων σε σχέση με αυτά που τους έδιναν οι εργολάβοι από τη μια, κάνει μια συνολική οικονομία πάνω από 80.000.000 ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από την άλλη- έχει χαλάσει και θα χαλάσει πολλά μαγαζάκια και τοπικά συστήματα διαπλοκής, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να την υπονομεύσουν.

- Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο του ζητήματος από τη σκοπιά του εργασιακού και του δημοσίου δικαίου, να σταθεί συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια και όχι υπονομευτής.

-Θα περίμενε κανείς από την αστυνομία να είχε κινηθεί στο παρελθόν με ταχύτητα έναντι των μηνύσεων που κατέθεταν εργαζόμενοι εναντίον των εργολάβων για απλήρωτους μισθούς και όχι να συλλάβει χθες τα μεσάνυχτα μετά από μήνυση του εργολάβου (μήνυση που δεν είχε κοινοποιηθεί καν στο νοσοκομείο χθες) το διευθυντή και τον υποδιευθυντή διοικητικού του νοσοκομείου Τρικάλων, επειδή εφάρμοσαν νομοθετημένη κυβερνητική πολιτική. Η αστυνομάα είναι προστάτης του δημοσίου συμφέροντος και όχι τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας θα εφαρμοστεί και θα γίνει ό,τι νομοθετικά χρειάζεται γι' αυτό.

Καλούμε τη δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το κύρος της και την αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας

*** * ***
Ο ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο Τρικάλων: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια εξυγίανσης της δημόσιας υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια εξυγίανσης του τομέα της δημόσιας υγείας.

Ξεκαθαρίζουμε σε όσους απομυζούσαν τους πόρους του δημοσίου καταβάλλοντας ως αντίτιμο ψίχουλα για μισθούς και άθλιες εργασιακές συνθήκες στους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και σε όσους υποστηρίζουν το καθεστώς αυτό, πως η απόφασή μας για την οριστική πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς θα υλοποιηθεί, όσο κι αν αυτό τους ενοχλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου