Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Εκτός Βουλής οι εργολάβοι καθαριότητας

Αποχωρούν σταδιακά και από τη Βουλή οι εργολάβοι καθαριότητας, καθώς το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη μέθοδο της υπογραφής σύμβασης εργασίας
με τις καθαρίστριες που ήδη εργάζονται στα κτήριά του.

Έως τώρα 11 καθαρίστριες που εργάζονταν σε εργολάβους έχουν συνάψει ατομική σύμβαση εργασίας και σύντομα θα υπογραφούν άλλες τρεις.

Η εμπλοκή της Βουλής ξεκίνησε όταν της κοινοποιήθηκε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) εργαζόμενης σε ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας που έχει συνάψει σύμβαση με τη Βουλή, όπου ανέφερε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας (πληρώνονταν λιγότερα από όσα υπέγραφαν, δεν έπαιρναν δώρα, είχαν καθυστερήσεις μισθών, μη καταβολή ενσήμων κ.ά.). Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου ζήτησε από το ΣΕΠΕ να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλες τις εταιρείες καθαριότητας με τις οποίες υπάρχει σύμβαση, καθώς η Βουλή είχε ξεχωριστή σύμβαση για κάθε κτήριό της.

Παράλληλα αποφασίσθηκε κάθε σύμβαση με εργολάβο καθαριότητας που λήγει να μην ανανεώνεται και να προσλαμβάνονται οι εργαζόμενες καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Βουλή και απολαμβάνοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άλλαξε ο Κανονισμός


Στο πλαίσιο αυτό τον Ιούνιο άλλαξε ο Κανονισμός της Βουλής και ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το άρθρο 51 όπου ορίζεται ότι: «Για την καθαριότητα των κτηρίων της Βουλής, καθώς και για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών καθαριότητας, μπορεί να συνάπτονται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, ατομικές συμβάσεις μίσθωσης εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής ή πλήρους απασχόλησης, ή μίσθωσης έργου ή συμβάσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών με φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και με γυναίκες που έχουν υποστηριχθεί ή υποστηρίζονται από φορείς και υπηρεσίες για γυναίκες - θύματα βίας. Είναι, επίσης, δυνατή η σύναψη συμβάσεων του προηγουμένου εδαφίου με φυσικά πρόσωπα απασχολούμενα σε εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες καθαριότητας στη Βουλή».

Επισημαίνεται ότι το κόστος των εργολάβων καθαριότητας για τη Βουλή είναι 500.000 ευρώ ετησίως (μειωμένο κατά 113.000 ευρώ μετά την αναθεώρηση των συμβάσεων που έγινε το 2014) και ότι έως το τέλος του 2016 θα έχουν λήξει όλες οι ισχύουσες συμβάσεις με εργολάβους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τους φορείς του Δημοσίου να επανεξετάσουν όλες τις συμβάσεις με εργολάβους καθαριότητας, καθώς από τα στοιχεία που έχει προκύπτει ότι παρανομεί το 40% των επιχειρήσεων (σε 924 ελέγχους την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 182 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 294 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.585.466 ευρώ).

Τούτων δοθέντων, ακολουθείται συνολικά μια πολιτική «απεγκλωβισμού» από τις συμβάσεις με τους εργολάβους. Πρόσφατα τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καβάλας προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με καθαρίστριες παρέχοντάς τους πλήρη δικαιώματα και εξοικονομώντας συγχρόνως 200.000 και 300.000 ευρώ, αντίστοιχα, τον χρόνο - υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο που άνοιξε τον δρόμο ήταν αυτό της Καλαμάτας. Επίσης, η Βουλή ψήφισε την Πέμπτη τροπολογία με την οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (δηλαδή και ο Οργανισμός Συγκοινωνιών) αποκτά τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα και τη φύλαξη.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου