Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η ταινία «Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος» προβάλλεται στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ

Η Γιουγκοσλάβικη κωμωδία (1998) του Εμίρ Κουστουρίτσα «Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος - Crna Macka, Beli Macor» θα προβληθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρώην Κάμπινγκ Βούλας.

Η προβολή γίνεται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της παραλίας και η είσοδος είναι δωρεάν.


Σκηνοθεσία: Emir Kusturica

Πρωταγωνιστούν: Branka Katic, Srdjan Todorovic, Bajram Severdzan, Florijan Ajdini

Λίγα λόγια για την ταινία:

Κωμωδία με ρομαντικά στοιχεία που εκτυλίσσεται στις όχθες του Δούναβη.

Ο Μάτκο μπορεί να παριστάνει τον έξυπνο κομπιναδόρο αλλά όπως λένε «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται»! Έτσι αγοράζει νερό νομίζοντας πως είναι πετρέλαιο, γεγονός που τον οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.


Η μία συμφορά έρχεται μετά την άλλη και αναγκάζεται να πάει στο μεγαλύτερο γκάνγκστερ της περιοχής, τον Νταντάν, προκειμένου να ζητήσει χρηματοδότηση για την επόμενη κομπίνα του.

Το σχέδιο του Μάτκο πάει στραβά και τώρα μόνο μία λύση του απομένει για να ξεπληρώσει τα χρέη: να παντρέψει το γιο του με την αδερφή του Νταντάν.

Περισσότερα από το cine.gr:

Ο ανίερος πόλεμος που γέννησε το μεθυστικά ενδοσκοπικό Underground καθιερώνοντας τον Emir Kusturica ως έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές της Γηραιάς Ηπείρου, αναλαμβάνει ξανά χρέη κινητήριας δύναμης τρία χρόνια αργότερα στη σύνθεση της πιο ξεκαρδιστικής δημιουργίας του.

Το Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος επιστρώνεται επιφανειακά με μια ιστορία που αδράχνει το μίτο της γύρω από έναν τσιγγάνικο γάμο, για να προεκτείνει τα παρακλάδια της παρατηρώντας το τοπίο της μεταπολεμικής πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

Οι δραματικές νότες θάβονται κάπου βαθιά πίσω από την κωμική, έντονα ειρωνική διάθεση του δημιουργού τους, αραιά όμως τολμούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μπροστά από τα δρώμενα, συρρικνώνοντας το διάπλατο χαμόγελο.

Κομπίνες που βαλτώνουν μέσα σε προδοσία, μαφιόζοι που πουλούν νερό αντί πετρελαίου, ο «νονός» της περιοχής που σνιφάρει κόκα από τον γιγάντιο σταυρό στο λαιμό του και παράγει το δικό του ουίσκι… Μια σύνθεση χάους και ανομίας σε μια μεταπολεμική επαρχία που αναζητά τρόπους να επανέλθει στη φυσιολογική ροή των πραγμάτων.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στην επιτακτική επιθυμία για γρήγορο πλουτισμό αλλά και κάθε μορφή ευτυχίας ικανή να σκεπάσει τα μαρτύρια του παρελθόντος, ο Kusturica βρίσκει τη χαραμάδα να τρυπώσει το αναγνωρίσιμο χιούμορ του.

Συχνά φιλοσοφημένο, άλλοτε πάλι ανάλαφρο και ανέμελο μα πάντοτε περιβαλλόμενο από ανάγλυφα χαραγμένα τσιγγάνικα στοιχεία, μετατρέπει τα 125 λεπτά της διάρκειας σε ένα ξέφρενο πανηγύρι παρακολούθησης.

- ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ… μα περισσότερο η ευτραφής κυρία που μπορεί και βγάζει πρόκες με τον… πισινό της, η μεθυστική τσιγγάνικη μουσική, οι -τουλάχιστον- γραφικές μουτσούνες που διανθίζουν τον μικρόκοσμο του Kusturica καθώς και το καλά κρυμμένο δάκρυ πίσω από το γέλιο.

- ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ… επειδή απουσιάζει η επίπονη ειρωνική ματιά ενός Underground και η επιβλητική, λυρική ομορφιά ενός Καιρού των Τσιγγάνων.

- ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ… απ’ όποια πλευρά και να το κοιτάξεις, είναι μια ανανεωτική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου