Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το ν/σ για το Ελληνικό - Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή σήμερα,
ενώ μέσα θα συζητείται το σ/ν παραχώρησης
Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για το Ελληνικό.

Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του εισάγεται στην ολομέλεια για ψήφιση σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ενώ η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού καλεί σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 6.30μμ.

Η συζήτηση για τη σύμβαση παραχώρησης στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα, παρά την ευρύτερη συναίνεση που υπάρχει για την επένδυση.

Την αντιπαράθεση πυροδότησε η ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άλλαξε τις απόψεις της σε σχέση με αυτά που έλεγε στο παρελθόν και και ότι στη σύγκρουση των δύο κόσμων, της αριστερής ιδεοληψίας και των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων νίκησε η νεοφιλελεύθερη άποψη, προσθέτοντας ότι “η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς μόλις τελείωσε σήμερα”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι για το κόμμα του η επένδυση του Ελληνικού είναι εθνικός στόχος, ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν αν εξακολουθούν να θεωρούν σκάνδαλο την επένδυση ή αν εξαπάτησαν τους πολίτες.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε ότι με τα επιχειρήματα για κωλοτούμπα ο κ. Γεωργιάδης δεν πείθει κανέναν, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απεμπολεί τις ιδέες του, αλλά διεκδίκησε μια άλλης μορφής ιδιωτικοποίηση και για να συνεχίσει τον αγώνα έκανε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, βελτιώνοντας παράλληλα τους όρους της ιδιωτικοποίησης σε μια σειρά από σημεία, τα οποία δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στην Ολομέλεια. Ζήτησε, μάλιστα, από την Αντιπολίτευση να συγκρίνει τις δύο συμβάσεις για να δει τις διαφορές.

“Είναι σύμβαση εντός Καπιταλισμού και τη βελτιώνουμε σε μια διαδικασία και σε μια πολιτική όπου στο μέλλον, σε κάποια άλλη πράξη θα μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε” υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς, κάνοντας λόγο για έναν “δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, δρόμο μακρύ και με συμβιβασμούς, στοιχεία που εντάσσονται μέσα στο πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο της παράταξής του”.

Απαντώντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο που έκανε λόγο για “Αθηναϊκή Ριβιέρα” , ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά της περιοχής σε φυσικό περιβάλλον, γεωγραφική σύσταση, κλιματολογικές συνθήκες και πολιτιστικά στοιχεία είναι πολύ ανώτερη από τη Ριβιερα και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε επένδυση, για να μην καταστραφούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στις επενδύσεις” σημείωσε ο κ. Μπαλτάς,  “αλλά να υπάρχουν σε αυτές τις επενδύσεις όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά” και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού προσπάθησε να διευκολύνει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση σε σχέση με τς αρχαιολογικά ευρήματα, χωρίς, όμως, να επηρεάζονται το περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά.
 

«Δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στη κυβέρνηση. Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και πρόσθεσε: «συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική». 

Ο κ. Μπαλτάς ολοκλήρωσε με μια πολιτική συμβουλή προς τον κ. Γεωργιάδη: “Μην βιάζεστε να πείτε ότι νίκησε ο νεοφιλελευθερισμός σήμερα. Μάλλον, δεν είναι τόσο εύκολη η νίκη του φιλελευθερισμού”. 

Στις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είπε ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών και να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα». 

Όπως επεσήμανε, «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση, και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%».

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης είπε ότι στην επένδυση προβλέπονται 1,5 δισ. για υποδομές δημοσίου συμφέροντος που δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αναξιοποίητο χώρο επί 15 χρόνια και συμπλήρωσε: «Το όραμα για ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο 6,000 στρεμμάτων παρέμεινε όραμα. Πέρασαν ανεκμετάλλευτα τα χρόνια».


Τοποθετήσεις έγιναν και από τους εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, η οποία είναι βολική και για τα άλλα αστικά κόμματα και σημείωσε: «Δύο χρόνια πριν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού την ονομάζατε σκάνδαλο».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι από το «Μάρτιο 2001 ο χώρος του Ελληνικού και η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά αποτελούν μνημείο πολιτικής αδράνειας, εγκατάλειψης, έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και μη αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που η αξιοποίησή του αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση και προαπαιτούμενο για την καταβολή μιας ακόμη δόσης». Ο κ. Δανέλλης έκανε λόγο για αμφιθυμία της κυβέρνησης η οποία «φαίνεται στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη» και εξέφρασε το φόβο «πιθανές δυστοκίες να υπονομεύσουν τη συμφωνία».

Ο Δημήτρης Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ είπε ότι «είναι σημαντική ημέρα, γιατί η πατρίδα αλλάζει σελίδα» και συνέδεσε την επένδυση «με έξοδο στις αγορές και τη βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό».

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ευκαιρία της χώρας για να μπορέσει να ξεφύγει από όλα τα δεινά στα οποία έχει πέσει τα έξι μνημονιακά χρόνια» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαββίδης και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που έγινε με κανόνες, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς έκανε λόγο «για συμβιβασμούς έξω από τη φιλοσοφία της οικολογίας» και παρά το ότι αναγνώρισε τις βελτιώσεις των όρων της σύμβασης σημείωσε: «τα όποια θετικά δεν αναιρούν τα όσα είπα».


στο κόκκινο

 
Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου