Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Κόσμος και συνιστώσες αποχωρούν από τη ΛΑΕ, ενώ η ΛΑΕ αποχωρεί από τις ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια κι αυτό για τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη σημαίνει συρρίκνωση και καθοδική πορεία δίχως πάτο, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ιδρυτική της συνδιάσκεψη (24 - 26 Ιουνίου).

Κι απ' ό,τι φαίνεται η φτώχεια δεν αφορά μόνο την αποτυχία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά έχει να κάνει με ελλείμματα σε ιδέες, με αυταρχικές συμπεριφορές, ομαδοποιήσεις και αντιδημοκρατικές πρακτικές στο εσωτερικό της και κυρίως με τη ραγδαία συρρίκνωση της απήχησής της ακόμα και στον κόσμο που την ψήφισε.

Έτσι, μετά την αποχώρηση της "κομμουνιστικής τάσης" αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη, συλλογικοτήτων και μεγάλου αριθμού στελεχών στη διάρκεια του τετραμήνου, την περασμένη εβδομάδα αποχώρησε η ΑΡΚ (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση), μια ομάδα στελεχών που κινείται γύρω από τον πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη, ενώ παραμένουν "άγνωσται αι βουλαί" της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία -προφανώς- δεν δημιούργησε την "πλεύση ελευθερίας" για να μείνει υπό τον Λαφαζάνη.

Μεταξύ άλλων η ΑΡΚ αναφέρει ότι "πολιτικές συλλογικότητες αλλά και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ριες που συμμετείχαν αρχικά στην προσπάθεια δημιουργίας αυτού του μετώπου, στην πορεία αποχώρησαν".


Κι αν στην "έξοδο κινδύνου" της ΛΑΕ συνωστίζονται στελέχη και συνιστώσες, το εναπομείναν μόρφωμα -που δεν είναι άλλο από την πρώην γραφειοκρατία της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ- καλείται να υλοποιήσει δυο ακατανόητες πολιτικά τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στο ιδρυτικό της σώμα:

Με την απόφαση για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις καλούνται τα στελέχη της ΛΑΕ να εκδιώξουν από αυτές τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλούνται να αποχωρήσουν από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που "καθορίζονται από στελέχη" του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα δεδομένα στους δήμους της Νότιας Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής


Στην Περιφέρεια Αττικής ήδη πολύ καιρό πριν από την ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ αποχώρησαν από την παράταξη "Δύναμη Ζωής" της Ρένας Δούρου στελέχη της ΛΑΕ, ενώ παρέμειναν στις θέσεις τους τοπικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΑΡΚ που επικρίνει την ηγεσία της ΛΑΕ για «επίμονη ανοχή» "σε πρακτικές στελεχών της στην Περιφέρεια Αττικής (αλλά και σε σημαντικές Συνδικαλιστικές οργανώσεις) που επιλέγουν: να συνεργάζονται με κυβερνητικά στελέχη, να στηρίζουν μνημονιακού χαρακτήρα πολιτικές, να διατηρούν θέσεις και οφίτσια".


Στους δήμους της Νότιας Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι αποχωρήσεις από τις ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις, όπου επικεφαλής είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση λίγων στελεχών από τη δημοτική κίνηση Αλίμου "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι".

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γλυφάδας, όπου δυο δημοτικοί σύμβουλοι παραιτήθηκαν από την "Ανατροπή στη Γλυφάδα" την ώρα που στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσαν για το πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού και λίγες ώρες πριν ο επικεφαλής συριζαίος Τάσος Ταστάνης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για το Ελληνικό, που οργάνωσε η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση της Νέας Σμύρνης, όπου καμιά 15αριά αποχωρήσαντες επεχείρησαν να μπουκάρουν σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Πλατεία όπου μιλούσαν ο Παύλος Πολάκης και ο Πάνος Ρήγας, αλλά αποτράπηκαν από τους συριζαίους.


Άγνωστες είναι οι προθέσεις των στελεχών της ΛΑΕ που συμμετέχουν στη "Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης", όπου επικεφαλής είναι ο Χρήστος Κορτζίδης ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ... Άγνωστο όμως είναι και το αν -σε περίπτωση παραμονής τους- η ηγεσία της ΛΑΕ θα παραμείνει αμέτοχη ή θα τους "τραβήξει το αυτί", καθώς από την άλλη πλευρά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στην υποστήριξη της παράταξης από το κυβερνών κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στα ριζοσπαστικά δημοτικά σχήματα της Νότιας Αθήνας, καθώς -πέραν των λίγων αποχωρήσεων- κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιοι και πόσοι θα παραμείνουν σ' αυτά και δεν θα τους οδηγήσει στο σπίτι το διχαστικό κλίμα, όπως συνέβη πέρισι με την αποχώρηση της "αριστερής πλατφόρμας" από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που διαφαίνεται ως σχεδόν βέβαιο είναι ότι τα μέλη των παρατάξεων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσουν τη ΛΑΕ καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν προνομιακό ακροατήριο του κόμματος Λαφαζάνη σε ένα άλλο δημοτικό σχήμα.



Τέλος αναμένονται ανακατατάξεις στο γενικότερο τοπίο της Αυτοδιοίκησης, καθώς στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πρόβλημα το γεγονός ότι πχ στη Νότια Αθήνα δεν έχουν τη διοίκηση κανενός δήμου με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ή ακόμα και να σαμποτάρονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, όπως πχ τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.


υπερασπίζονται, ανέχονται και δικαιολογούν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές
υπερασπίζονται, ανέχονται και δικαιολογούν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές
υπερασπίζονται, ανέχονται και δικαιολογούν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου