Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Για τον λαό και την Αριστερά

Με την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά κοινή, μάλλον, εκτίμηση διέφερε απ' όλα τα προηγούμενα, το 1ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα συνέδρια του ΣΥΝ, ο οποίος αποτελεί τον κορμό του σημερινού κόμματος.

Το στοιχείο που διαφοροποιούσε το τελευταίο από τα προηγούμενα συνέδρια ήταν η αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που διαπερνούσε τις τοποθετήσεις των συνέδρων, αλλά και εκείνη της ιστορικότητας των στιγμών για την ίδια την Αριστερά, που δοκιμάζεται στη διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Υπό την παραπάνω συνθήκη να βαρύνει στο Σώμα των συνέδρων, το τελευταίο συνέδριο αποδείχθηκε από τα πιο ενωτικά συνέδρια που έχει γνωρίσει η Αριστερά στην πολυετή διαδρομή της: Παρά τις όποιες αποχρώσεις στις αναλύσεις, την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης και τον απολογισμό τής μέχρι σήμερα διακυβέρνησης, αποτυπώθηκαν όσο ποτέ στο παρελθόν το κοινό βίωμα και η ταύτιση στόχων και μέσων.

Ο πρόεδρος, «κορυφαία» και μη στελέχη και απλοί σύνεδροι κινήθηκαν στο εξής -σε αδρές γραμμές- σχήμα: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και -με το προηγούμενο του ΑΚΕΛ στην Κύπρο- ουσιαστικά στην Ευρώπη η Αριστερά αναλαμβάνει την ευθύνη διακυβέρνησης μιας χώρας και διεκδικεί να αποδείξει ότι είναι ικανή όχι απλώς να διαχειριστεί τα πράγματα, αλλά και να τα αλλάξει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το «θράσος» της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς προκαλεί τα αντανακλαστικά όχι μόνο της ελληνικής Δεξιάς, που κατά βάση εκφράζεται από τη Ν.Δ., αλλά και ολόκληρου του κοινωνικοοικονομικού συστήματος εξουσίας που απολάμβανε ισχύ και πλούτο επί δεκαετίες. Για το σύστημα αυτό η μάχη κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς ισοδυναμεί με μάχη επιβίωσης και, κατ' ουσίαν, με πόλεμο.

Αν το «παλιό», κατά βάση παρασιτικό και διεφθαρμένο, πολιτικοοικονομικό σύστημα κάνει πόλεμο, πόλεμο οφείλει να κάνει και η Αριστερά, με τη διαφορά ότι πάντα θα πολεμά προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θέσεις, πολιτικές αποφάσεις κ.ά.
εγκρίθηκαν από τους συνέδρους σχεδόν ομόφωνα. Έχει και αυτό το σημασία του.


Μεγαλύτερη αξία όμως φαίνεται να έχει το γεγονός ότι από το συνέδριο βγήκε και από σήμερα θα εμφανιστεί ένας ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη συνείδηση του πού βρίσκεται, πού πάει και αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, για τον λαό και την Αριστερά.

η Αυγή



Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου