Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ν. Ηλιόπουλος: Μετά από 6 χρόνια γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση για να επανέλθουν κεκτημένα προηγούμενων ετών

«Όσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο, άλλο τόσο είναι να υπάρχει ένα ζωντανό εργατικό κίνημα που να βάζει φρένο την εργοδοτική αυθαιρεσία» τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, αλλά και για το καθεστώς της μαύρης εργασίας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε πως η διαπραγμάτευση έχει δύο σκέλη: το πρώτο αφορά το αμυντικό σκέλος να μην χειροτερεύσουν οι όροι εργασίας, αναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, δηλαδή αν θα αλλάξουν τα όρια ή αν θα υπάρξει απελευθέρωση, και το δεύτερο ζήτημα αν θα καταργηθεί το καθεστώς προέγκρισης με αποτέλεσμα οι ομαδικές απολύσεις να κρίνονται εκ των υστέρων στα δικαστήρια.

«Υπάρχει ένα όπλο όπου έχουμε το πόρισμα της επιτροπής για τα εργασιακά που λέει ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα καθεστώς προέγκρισης. Το δεύτερο κομμάτι αφορά το συνδικαλιστικό μέρος», είπε.


Το επιθετικό σκέλος της διαπραγμάτευσης αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που σχετίζεται με μια σειρά από μεταβλητές όπως ο κατώτατος μισθός να είναι διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων και όχι να ορίζεται με υπουργική απόφαση, η επαναφορά της μετενέργειας.


Αυτό δεν σημαίνει ότι πανηγυρίζουμε, υπάρχει απορρύθμιση της εργασίας που έχει διογκωθεί, όπου κομμάτι αυτής της απορρύθμισης είναι η παραβατικότητα. Ταυτόχρονα υπάρχει και το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς κανένα ταμείο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς πόρους, που χάνει από την αδήλωτη εργασία και την ελαστικοποιημένη εργασία.


στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου