Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τα φαινόμενα αυταρχισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου καταγγέλλει η ΡΑΚ και προαναγγέλλει προσφυγές

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η επιλογή του δημάρχου Π. Φαλήρου κ. Χατζηδάκη να αφαιρέσει τον λόγο από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και δημοτικό σύμβουλο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ. Γ. Μπίτσικα, ο οποίος θέλησε να τοποθετηθεί για το θέμα της ανάπλασης των 22 στρεμμάτων γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο.

"Η φίμωση της μείζονος αντιπολίτευσης από το δήμαρχο δεν ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίας οργής ή παρεξήγησης εκ μέρους του" τονίζει η ΡΑΚ και προαναγγέλλει ότι θα θέσει το θέμα σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αρχίζοντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.


Ολόκληρη η καταγγελία της ΡΑΚ Π. Φαλήρου:

«Κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ο Ν. 3852/2010, ο γνωστός και ως "Καλλικράτης" ορίζει ότι ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Δήμαρχο (άρθρο 7, παρ 1).

Ο δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου και έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητητα (άρθρο 67, παρ 6). Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση και λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ευταξία της συνεδρίασης (άρθρο 69, παρ 1).

Ο Δήμος Π. Φαλήρου κατάρτισε κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ επιταγήν του νόμου (άρθρο 65, παρ 4), που αναφέρει ρητά ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν για 2 λεπτά και να δευτερολογήσουν για άλλο τόσο χρόνο (ενότητα Β, εδάφιο Β1 ). Ο ίδιος κανονισμός  επιτρέπει τη διακοπή του ομιλητή, μόνον εφ’ όσον το επιτρέψει ο ίδιος ο ομιλητής και συγχρόνως συμφωνεί και ο πρόεδρος (ενότητα Β, εδάφιο Β2).

Στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης -παραβαίνοντας κάθε νόμο και κανονισμό, αλλά και προσβάλλοντας βάναυσα τη δημοκρατική τάξ- παρέκαμψε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αφαίρεσε το λόγο από τον δημοτικό σύμβουλο & αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννη Μπίτσικα, ενώ εκείνος ετοποθετείτο για το θέμα που συζητιόταν. Επέμεινε αυταρχικά στη διακοπή, ακόμη κι όταν ο κ. Γ. Μπίτσικας του επεσήμανε  ότι πλήττει με την ενέργειά του το θεσμό.

Δυστυχώς, ο δήμαρχος κράτησε την ίδια στάση και αργότερα, όταν ο κ. Γ. Μπίτσικας ζήτησε να τοποθετηθεί και να δικαιολογήσει τη ψήφο της δημοτικής παράταξης στην οποία ανήκει. Επέμεινε στον αποκλεισμό του δημοτικού συμβούλου, ακόμη και όταν εκείνος επεσήμανε ότι ο δήμαρχος δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά είναι θέμα του προέδρου.

Η φίμωση της μείζονος αντιπολίτευσης από το δήμαρχο δεν ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίας οργής ή παρεξήγησης εκ μέρους του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο (31/10/16) αρνήθηκε την κατάθεση ψηφίσματος από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης - άρνηση που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής).

Συνεπώς, οι επαναλαμβανόμενες αντιθεσμικές & αντιδημοκρατικές συμπεριφορές του κ. Δημάρχου, μπορούν να ερμηνευθούν μόνον ως προϊόν  της περιορισμένης ανοχής του στη διαφωνία και  του αυταρχικού τρόπου σκέψης που τον διακρίνει.

Καταγγέλουμε τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκη για :
  • Περιφρόνηση και καταστρατήγηση του νόμου 3852 και του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου
  • Περιφρόνηση και απαξίωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και κατ΄επέκταση ολόκληρου του σώματος
  • Προσβολή της μείζονος αντιπολίτευσης
  • Αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά
Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί είναι πρώτιστα θέμα δημοκρατίας και θα  το θέσουμε σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αρχίζοντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Ευχαριστούμε τους παριστάμενους συμβούλους της αντιπολίτευσης,  που συντάχθηκαν μαζί μας,  με θλιβερή εξαίρεση την κ. Ελένη Αλεξοπούλου. Τους καλούμε σε κοινή δράση για προάσπιση της ελευθερίας τού λόγου, της Δημοκρατίας και της λειτουργίας τών θεσμών στο Δήμο μας.

Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία δεν θα κυριαρχήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Π. Φαλήρου, έστω και αν χρειασθεί να ξεκινήσουμε σκληρό και ανένδοτο αγώνα!»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου