Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ένταση, αποχωρήσεις & απειλές στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου

Ένταση και αποχωρήσεις σημάδεψαν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου, με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση στεφάνων από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χ. Παππά, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την 28η Οκτωβρίου.
 
Ο επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης (ΡΑΚ) Π. Φαλήρου,κ. Κώστας Μερκουράκης ζήτησε και πήρε το λόγο στην προ ημερησίας συζήτηση για να στηλιτεύσει την παρουσία του βουλευτή της Χ.Α., ο οποίος για όσους δε θυμούνται, έγινε γνωστός στον πανελλήνιο από τις κατά καιρούς φωτογραφίσεις του «με σβάστιγκες, ναζιστικά κουρέματα και φωτογραφίες του Χίτλερ».

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Μερκουράκης τόνισε πως οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτυπώσει την «απροθυμία των πολιτών του Π. Φαλήρου να δεχτούν ξανά σε ανάλογες εκδηλώσεις την παρουσία των υμνητών του ναζισμού - πόσο μάλλον σε εκδηλώσεις τιμής για τους εκατομμύρια που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατοχής από τη ναζιστική θηριωδία». 

«Στο Φάληρο της Ήβης Αθανασιάδου, λίγα μέτρα από το μνημείο της να έρχεται ένας άνθρωπος που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από φωτογραφίες με ναζιστικούς χαιρετισμούς, σβάστιγκες και κούρεμα αλά χίτλερ, ένας υμνητής της ναζιστικής Γερμανίας και θαυμαστής του Γ’ Ράιχ, δεν είναι απλά θλιβερό είναι εξοργιστικό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδας που να μην έχει καταγραφεί η δυσφορία και ο θυμός των κατοίκων για την παρουσία ναζιστικών στοιχείων. Δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδας που να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά βίας, επιθέσεων και δολοφονιών από μέλη της Χρυσής Αυγής» συνέχισε ο επικεφαλής της ΡΑΚ για να προσθέσει: «Είναι γνωστό ότι πίσω από το κοστούμι του "νόμιμου πολιτικού κόμματος" κρύβεται η προβιά της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των αποκαλύψεων που ακολούθησαν και κατέστησαν όλη την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής υπόδικη για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, οι φασιστικές-ρατσιστικές επιθέσεις όχι μόνο δεν εκλείπουν αλλά συνεχίζονται αδιάκοπα ενώ τον τελευταίο καιρό, στο έδαφος της έντασης του προσφυγικού ζητήματος πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, πάντα με πρωταγωνιστικό ρόλο στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής (π.χ. γεγονότα στο Ανατολικό Αιγαίο-Κρήτη κλπ)».

Τέλος, ο κ. Μερκουράκης κατέθεσε ψήφισμα στοχεύοντας να αποτυπωθούν και με επίσημο τρόπο όλα τα παραπάνω λέγοντας: «Η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της και τα αντανακλαστικά της απέναντι σε φασιστικά - ρατσιστικά φαινόμενα. Έχουμε κάθε δικαίωμα και μεις ως Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσουμε τη δυσφορία μας για την παρουσία στελεχών της Χ.Α. και να τονίσουμε πως είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας».

Το ψήφισμα της ΡΑΚ

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΡΑΚ προς υιοθέτηση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το εξής:
 
«Μόνο ντροπή και θυμό προκαλεί η παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παππά στο Παλαιό Φάληρο, πόσο μάλλον σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει πως στέκεται απέναντι στον φασισμό και αλληλέγγυά σε συμπολίτες μας και μετανάστες που το έχουν ανάγκη.

Τέσσερα χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας μαθητή έξω από σχολείο στην πόλη μας, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των αποκαλύψεων που ακολούθησαν και κατέστησαν όλη την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής υπόδικη για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, οι φασιστικές - ρατσιστικές επιθέσεις όχι μόνο δεν εκλείπουν, αλλά συνεχίζονται αδιάκοπα.

Δεν θα επιτρέψουμε το φασιστικό δηλητήριο να μολύνει το μυαλό και τις καρδιές του λαού και των παιδιών μας με οποιοδήποτε πρόσχημα. Το Παλαιό Φάληρο της Ήβης Αθανασιάδου και των χιλιάδων αγωνιστών έχει μνήμη και κρίση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου δηλώνει απερίφραστα στους υμνητές των Ναζί πως είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας».

Άρνηση Χατζηδάκη να αποδεχτεί το ψήφισμα

Από τη μεριά του Δημάρχου κ. Χατζηδάκη, η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΡΑΚ δεν ήταν η αναμενόμενη.

Παρότι ο ίδιος διευκρίνισε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, σημείωσε πως διαφωνεί με την κατάθεση του «καθώς ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ακροδεξιών είναι το να τους αγνοούμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε και την παράμετρο του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», καθώς όπως σημείωσε «δεν έχει νόημα να βγει τέτοιο ψήφισμα από τη στιγμή που και στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή έχει λόγο και μπορεί να μιλάει όποτε θέλει».

Μερκουράκης: Η κοινωνία είναι πιο μπροστά

Τον λόγο ζήτησε και πήρε ξανά ο επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μερκουράκης και απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη, παρατήρησε πως είναι καιρός «να αλλάξουμε τακτική απέναντι στους ναζί».

«Όσο τους αγνοούμε θα βλέπουμε αυτούς να επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να διαγράφουν την εγκληματική τους δράση. Η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει επανειλλημένα πως είναι πιο μπροστά από μας. Οφείλουμε να αποτυπώσουμε και θεσμικά την αποδοκιμασία μας απέναντι στην παρουσία στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο Φάληρο».

Αντιδράσεις και από την ελάσσονα Αντιπολίτευση

Στο ίδιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση της ΡΑΚ κινήθηκε τόσο η παράταξη του κ. Βασιλείου, «Μαζί για το Φάληρο», όσο και η παράταξη του ΚΚΕ με τον κ. Παπαγεωργίου να είναι παρών.

Και οι δύο παρατάξεις καυτηρίασαν την παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ενοχλημένος και αιφνιδιασμένος από το γεγονός της αναγγελίας του ονόματος του βουλευτή Παππά κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως είναι ανεπιθύμητοι στο Φάληρο εκτός από τους βουλευτές, όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Μπαρούτι στη συνεδρίαση - Ειδοποιηθήκαν… εκτάκτως

Οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι Μεταξάς και Μπουγάς που έχουν εκλεγεί με την Ελληνική Αυγή -παράταξη της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Π. Φαλήρου- απουσίαζαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο φαίνεται πως κάποιος τους… ειδοποίησε και εμφανίστηκαν μετά από 1 ώρα αγκαζέ.

Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από 5 λεπτά για να διαλυθεί η συνεδρίαση, καθώς οι προκλήσεις από τους Συμβούλους της Χρυσής Αυγής ήταν αλλεπάλληλες.

Από τον «εθνάρχη Μεταξά» χάρη στον οποίο… «απελευθερώθηκε η Ελλάδα», μέχρι την «τρομερή δυναμική της Χρυσής Αυγής που «εξαπλώνεται συνεχώς», πολλά ακούστηκαν, ωστόσο η τοποθέτηση Μπουγά έκλεισε με απειλές, καθώς όπως τόνισε «αν το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίσει το ψήφισμα τότε κάθε γωνιά του Παλαιού Φαλήρου θα γεμίσει μαυροκόκκινες σημαίες με τον μαίανδρο».

Ανοχή Χατζηδάκη - αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης πλην ΧΑ

Με το τέλος του παραληρήματος Μπουγά ο κ. Μερκουράκης ζήτησε το λόγο, ωστόσο ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης επέλεξε να εμποδίσει τη συνέχιση οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης.

Ο κ. Μερκουράκης επιχείρησε -εν μέσω κραυγών από τη ΧΑ- να σχολιάσει όσα ακούστηκαν λέγοντας πως «οι ακροδεξιοί επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία και μεις τους ανεχόμαστε», ενώ επέμεινε στην κατάθεση του ψηφίσματος: «Δεν έχετε δικαίωμα να μην μου επιτρέψετε
να καταθέσω το ψήφισμα. Οφείλουν όλοι οι σύμβουλοι να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα».

Ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε επανειλημμένα και παρά τις πιέσεις να τεθεί το ψήφισμα στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης - πλην της ΧΑ που αποδέχτηκε με ικανοποίηση τη στάση Χατζηδάκη.

Η άρνηση του Δημάρχου προκάλεσε την αποχώρηση όλων των παρατάξεων (εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής) και συγκεκριμένα την παράταξη της ΡΑΚ, της παράταξης του ΚΚΕ, της παράταξης του κ. Βασιλείου και τέλος της παράταξης Πιτούλη.

Στη συνεδρίαση έμεινε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δυστυχώς δέχτηκε να συνεχίσει τη συνεδρίαση με τους 2 προκλητικούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί σύσσωμη η Αντιπολίτευση (πλην ΧΑ) από την έναρξη της συγκεκριμένης θητείας.

Ο υμνητής των ναζί Χ. Παππάς - βουλευτής της ΧΑ
(Τις φωτογραφίες κατέθεσε στα πρακτικά ο επικεφαλής της ΡΑΚ Κ. Μερκουράκης)




rak-pfalirou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου