Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα και τα διλήμματα του Βερολίνου

Στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωνε, μεταξύ άλλων, αφενός ότι “υποστηρίζει την εφαρμογή από την ελληνική πλευρά του οικονομικού προγράμματος σε συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας...”, αφετέρου ότι “υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της για επιστροφή του χρέους της Ελλάδας σε τροχιά βιωσιμότητας μέσω μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους”.

Την περασμένη Κυριακή, στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ακριβώς το ίδιο και έκανε κι ένα βήμα πιο πέρα: Συνέδεσε ουσιαστικά τις αναγκαίες, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα με την ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι “για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα”.


Ούτε παραγγελία να είχε κάνει αυτή τη δήλωση η ελληνική κυβέρνηση δύο ημέρες πριν από την άφιξη Ομπάμα στην Αθήνα και τέσσερις μέρες πριν από τη μετάβασή του στο Βερολίνο. Η στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους είναι ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους.

Το θέμα είναι εάν η “προτροπή” Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας θα εισακουστεί. Και ίσως οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο έχουν αυξηθεί μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Όχι επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να κάνει ένα αποχαιρετιστήριο δώρο στον Ομπάμα. Αλλά επειδή εξαρχής ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ στήριζαν την ελληνική υπόθεση, όχι από... αγάπη στην Αθήνα, αλλά επειδή δεν ήθελαν με τίποτε μια νέα αποσταθεροποίηση σ’ αυτή την εξαιρετικά ασταθή γειτονιά του κόσμου.

Με δεδομένο ότι η Γερμανία φοβάται τώρα μια πολύ μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση από τον απρόβλεπτο -όπως το τοποθετεί ευγενικά- νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, πιθανόν να είναι πιο... ώριμη να ακούσει τις προτροπές του απερχόμενου. Και να συμβάλει στο να κλείσει ένα από τα πιο... εύκολα προβλήματα τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην -όλο και πιο δύσκολη για τη Γερμανία- νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Βερολίνο, άλλωστε, ήδη αντιμετώπισε με ανησυχία το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βουλγαρία, καθώς θεωρεί τον νικητή εξαιρετικά φιλικά προσκείμενο στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο εκρηκτικές οι σχέσεις του με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ίσως, λοιπόν, να εκτιμήσει τώρα διαφορετικά το πολιτικό κόστος από μια -έστω κομψά διατυπωμένη- ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

η Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου