Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Νίκος Φίλης: «Τείχος» του Ιερώνυμου ακόμα και για τη διαγραφή του θρησκεύματος από τα απολυτήρια των μαθητών

του Χρήστου Ζέρβα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Άγνωστες παρασκηνιακές πτυχές του «ιερού πολέμου» που διεξήχθη μεταξύ του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, αποδεικνύουν ότι ο επικεφαλής της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει περάσει για τα καλά στο στρατόπεδο των «ταλιμπάν» και ως νέος Χριστόδουλος, αρνείται πεισματικά ως εχθρικό, κάθε ουσιαστική αλλαγή που θα εκσυγχρόνιζε το ισχύον αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Και αυτό συμβαίνει ιδίως όσον αφορά το ευαίσθητο χώρο της παιδείας, τον οποίον η Εκκλησία επιμένει να θεωρεί περίπου ως φέουδό της, στο οποίο δεν δέχεται παρεμβάσεις!

Ο κ. Φίλης, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαικού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλής και Δημήτρη Τσάτσος, για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης και διαχωρισμού όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, είπε ότι ο κ. Ιερώνυμος, ήταν τελείως αρνητικός («τοίχος», όπως ειπώθηκε) και στο αίτημα τού τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη με φιλικό και συναινετικό τρόπο, να πάψει να αναγράφεται στα απολυτήρια των μαθητών, όπως έχει γίνει με τις αστυνομικές ταυτότητες, η ένδειξη Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος), που υποδεικνύει το θρησκευτικό φρόνημα των μαθητών, γεγονός ανακόλουθο με την όλη στάση της πολιτείας απέναντι στο θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών.

Το ερώτημα είναι βέβαια εδώ, γιατί η Εκκλησία έχει λόγο, σ΄ένα τέτοιο θέμα, που άπτεται ατομικών δικαιωμάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Για το λόγο αυτό, ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, πρότεινε να επιληφθεί του θέματος η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ώστε να επιλυθεί με τρόπο ανάλογο με εκείνον που επιλύθηκε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, το οποίο ανακινήθηκε και επιβλήθηκε με απόφαση της Αρχής.

Ο κ. Φίλης, αποκάλυψε, επίσης ότι τουλάχιστον δύο ιεράρχες, όχι κατ' ανάγκην συντηρητικών θέσεων και με ευρύτερες γνώσεις, επέμεναν φορτικά να παρεμβαίνουν στο σχολικό πρόγραμμα και να ζητούν να παρίστανται σε σχολεία την ώρα του προγράμματος!

Ο ένας μάλιστα, όπως είπε, επιτηρούσε για καιρό, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ ο άλλος του ζήτησε να μιλήσει στους μαθητές για άλλα θέματα, όπως η βιοηθική.

Όταν ο κ. Φίλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα τόσο ενδιαφέρον ζήτημα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο από τη θρησκεία, ερήμην της επιστημονικής άποψης, εκείνος εξεμάνη και τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει το έργο της Εκκλησίας!

Με αυτά τα παραδείγματα και μάλιστα δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, αντιλαμβάνονται όλοι, τις αφόρητες και προφανώς εξωθεσμικές πιέσεις που ασκήθηκαν για να μην είναι ο κ. Φίλης υπουργός Παιδείας. Με το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχθηκαν αυτόν τον αθέμιτο πολιτικό εκβιασμό, να κυριαρχεί. Αλλά και να εξηγείται, με την απειλή Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Φίλης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ζητώντας να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Θρησκεύματος από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να κοπεί, όσο είναι δυνατόν, ο ομφάλιος λώρος της Εκκλησίας με την εκπαίδευση.


presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου