Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Αλλαγή Δημοτικού Φωτισμού στα 3Β: Από “σκάνδαλο” …ευκαιρία

του Γιώργου Λαουτάρη *


Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα τροπή πήρε η υπόθεση αλλαγής του δικτύου Δημοτικού Φωτισμού στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας που δρομολογήθηκε προ μηνών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έργο συγκέντρωσε όσο κανένα άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου τα πυρά της αντιπολίτευσης, διότι ο συνολικός του προϋπολογισμός, 4,2 εκατομμύρια ευρώ, κρίθηκε υπερβολικός για να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο, ενώ επιλογή της διοίκησης Κωνσταντέλλου ήταν η σύναψη ενός ισόποσου δανείου.


Μάλιστα, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω αυστηρής κριτικής από την αντιπολίτευση για αδιαφάνεια, καθώς η μελέτη φωτισμού φαίνεται να επικυρώθηκε εκ των υστέρων, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε ανακρίβειες ή ασάφειες.

Τελικώς, η διαδικασία προχώρησε, ο διαγωνισμός έγινε και το αποτέλεσμα άφησε τους πάντες άφωνους.

Κι αυτό διότι όταν αποσφραγίστηκαν οι προσφορές των προμηθευτών που συμμετείχαν στον ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, αποδείχτηκε ότι ο μειοδότης κοστολόγησε την προσφορά του στις 930 χιλιάδες ευρώ (750 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ), δηλαδή 3,3 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα από τον προϋπολογισμό του έργου ή διαφορετικά με έκπτωση 78%.

Από τις 6 προσφορές, η πιο ακριβή ανερχόταν σε 3,326 εκατομμύρια και η δεύτερη μικρότερη ήταν 1,847 εκατομμύρια.

Οι έξι προσφορές αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως προς την ποιότητα των υλικών που προσφέρουν.

Ενώ όλες οι προσφορές πέρασαν την ποιοτική “βάση” που είχε οριστεί, ο μειοδότης έχει τη μικρότερη βαθμολογία (101,4) χωρίς όμως η διαφορά ποιότητας να αντανακλάται στο ποσό προσφοράς των υπολοίπων. Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη προσφορά (3,326 εκατ.) βαθμολογήθηκε με 103, ενώ η εταιρεία με την καλύτερη αξιολόγηση (109) έδωσε προσφορά για 1,847 εκατ.

Σε ερώτησή μας προς τον Δήμαρχο, αν μετά από αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται ακόμη απαραίτητη η σύναψη δανείου, η απάντησή του ήταν “ο Δήμος μπορεί να κάνει το έργο και χωρίς δάνειο”.

Σε πρακτικό επίπεδο, η κατακύρωση του διαγωνισμού σε αυτό το κόστος, φέρνει την απόσβεση του έργου μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, πολύ κοντά. Κατά τον δήμαρχο, ενώ η αρχική συζήτηση ήταν για απόσβεση σε 9 χρόνια, πλέον μιλάμε για …20 μόλις μήνες.

“Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να το γιορτάσουμε. Ανοίξαμε το δρόμο για όλη την αυτοδιοίκηση και τη χώρα”, σημείωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του δημόσιου χρήματος.

Δεν έλειψαν πάντως οι αιχμές της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κιούκης, “είχαμε δικαιολογημένα όπως αποδεικνύεται εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελέτη φωτισμού. Ήταν αναμφισβήτητα μια υπερκοστολογημένη μελέτη που έπασχε”, τόνισε το στέλεχος της Ανεξάρτητης Κίνησης.

Η ιστορία αυτή έληξε φαίνεται αίσια για το δημοτικό ταμείο των 3Β, από την άλλη όμως μεριά καταδεικνύει και το “πάρτυ” υπερκοστολογήσεων σε βάρους του Δημοσίου που κρατά όλα αυτά τα χρόνια, αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.


* δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 24 Δεκεμβρίου 2016

3vita.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου