Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Το δεύτερο βιτριόλι στην Κούνεβα @ Δυο κουβέντες από τον Παναγιώτη Πάντο για το θέμα Κούνεβα



Δυο κουβέντες για το θέμα Κούνεβα και συγγνώμη για την απολυτότητα, αλλά την εννοώ:

Όποιος δημοσιογράφος ή πολιτικός διαβάζοντας το πόθεν έσχες της Κ. Κουνεβα σχολίασε ευθέως ή με υπονοούμενα τις καταθέσεις της, δεν είναι σκατόψυχος. Συντάσσεται με σαφήνεια με τους καταδικασμένους επίδοξους δολοφόνους της (και ποιος ξέρει πόσων άλλων ακόμη). Το αν τα παίρνει ευθέως από αυτούς ή αν είναι απλώς κοινωνικοπαθολογική περίπτωση με αφήνει αδιάφορο.

Όποιος διαβάζει τις εφημερίδες τους, τα σάιτ τους, τους ακούει αδιαμαρτύρητα στα ραδιόφωνα ή τους ψηφίζει, στηρίζει μαφιόζους και συνεργάτες δολοφόνων. Κι αυτό κάτι λέει και για κείνον.

Όποιος παρασύρθηκε από την καφρίλα και τα κόμπλεξ της εποχής και μίλησε χωρίς να σκεφτεί ή να ψάξει, μπορεί να πει μια καθαρή συγνώμη χωρίς "ναι μεν, αλλά", και να μας διευκρινίσει πώς στο μέλλον θα στροφάρει περισσότερο.

Προσωπικά χάρηκα πάρα πολύ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην Kostadinka Kuneva - Κωνσταντίνα Κούνεβα να γίνει ευωβουλεύτρια (όπως πιθανώς να έκαναν και άλλα κόμματα της αριστεράς και να μην το ξέρω), όχι μόνο γιατί αποτελούσε αναγνώριση της προσφοράς της ως συμβόλου του αγώνα των πιο καταπιεσμένων κομματιών της εργατικής τάξης, αλλά και γιατί θα της έδινε μια κάποια εξασφάλιση για το μέλλον, όταν γερνώντας τα προβλήματα υγείας θα γίνουν ακόμη πιο δυσβάστασχτα. Γιατί υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα της ζωής - τι να κάνουμε;

Κάποιοι θέλουν να ντρεπόμαστε που το κίνημα και τα κόμματα της αριστεράς -καλά ή κακά, με ολοκληρωμένο ή άνισο τρόπο- υπερασπίζονται τα σύμβολα του πολέμου εναντίον της εργατικής τάξης και φροντίζουν τα θύματά του. Εγώ πάλι είμαι περήφανος και λέω καθαρά ότι τους αξίζουν περισσότερα!
*** * ***
Κωνσταντίνα Κούνεβα - Ούτε μια λέξη


Μίλησαν για την Κούνεβα άνθρωποι που όταν σπάσει το νύχι τους στο πληκτρολόγιο ουρλιάζουν από πόνο. Μίλησαν για την Κούνεβα κάτι "αγωνιστές και αγωνίστριες" που όταν έπεσαν χημικά στο Σύνταγμα σε μια από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις απ' το πολύ τρέξιμο τα πόδια είχαν φτάσει στ' αυτιά τους. Μίλησαν για την Κούνεβα όσοι πουλάνε αέρα κοπανιστό και τα τσεπώνουν εκμεταλλευόμενοι το σύστημα που οι ίδιοι κράζουν. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που ονόμασαν τις οροθετικές "ψυχικά νεκρές" , κατά την απολογία τους, την στιγμή που τα κορίτσια έδιναν μάθημα ζωής με το κεφάλι ψηλά. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που μιλούν για φυλακές, σαν να ξέρουν καλύτερα απ' αυτούς που βρέθηκαν μέσα σ’ αυτές. Μίλησαν για την Κούνεβα οι απόντες.

Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που ουρλιάζουν πως στοχοποιούνται στο fb και εξαπολύουν απειλές και κατάρες και κάνουν πανικό. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που απειλούν να δείρουν, σπάσουν, τσακίσουν αυτούς που παρέμειναν εκεί απ' όπου αυτοί έφυγαν , αλλά είναι υπέρμαχοι των πολιτικών επιχειρημάτων και της επιλογής κατά τα άλλα. Α, και του πολιτικού πολιτισμού. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που κατηγορούν την κυβερνητική πολιτική, αλλά έχουν πιάσει στασίδι διαλαλώντας τα προσόντα τους -υπαρκτά ή μη- προκειμένου να λάβουν μέρος σ’ αυτήν. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που απαιτούν σεβασμό, ενώ γνωρίζουν καλά πως ο σεβασμός κερδίζεται.

Μίλησαν για την Κούνεβα άνθρωποι που έκαναν την πολιτική επάγγελμα, αλλά δεν παρήγαγαν κανένα έργο στο κομματικό τους πόστο. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που χέζονται πάνω τους να έρθουν στο Εφετείο να παρακολουθήσουν μια δικάσιμο στην δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που ψάχνουν ήρωες "με το έτσι θέλω" για να μπορούν να τους αναθέτουν τις ευθύνες που οι ίδιοι αποφεύγουν και για να μπορούν να τους αποκαθηλώσουν μετά, αν διαφωνήσουν μαζί τους, αφού "αυτοί θα φταίνε". Μίλησαν για την Κούνεβα επώνυμα, ανώνυμα με θρησκευτικό φανατισμό και μίσος αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί με λόγια μισά.

Μίλησαν για την Κούνεβα πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά όχι πολιτικά, μιας και θα έπρεπε να έχουν έργο να επιδείξουν, η Κούνεβα έχει, αυτοί; Μίλησαν για την Κούνεβα οι "ναι, αλλά για την Μαρφίν δε λέτε τίποτα", αποδεχόμενοι, έτσι αόριστα, την "συλλογική ευθύνη", από την οποία εξαιρούν πάντα τον εαυτό τους. Μίλησαν για την Κούνεβα οι λογοπλάστες, τα "πλυντήρια λέξεων και νοημάτων" αρκεί να βολεύει και κάνουν κατάχρηση αδιαφορώντας για το τραγικό αποτέλεσμα. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που πρέπει να τους καταθέτεις πιστοποιητικό φρονημάτων, γιατί αλλιώς είσαι σάπιος, του συστήματος και άλλα "επαναστατικά".

Μίλησαν για την Κούνεβα
αυτοί που θεωρούν πως κατάγονται απ' ευθείας από την εθνική αντίσταση η οποία τους ανήκει ολοκληρωτικά κατά τη γνώμη τους, λες και δοκιμάστηκαν οι ίδιοι στο πεδίο, στις ίδιες συνθήκες. Μίλησαν για την Κούνεβα όσοι φθονούν εκείνους που θεωρούν πως χαίρουν βολέματος το οποίο θα επιθυμούσαν για τον εαυτό τους. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που δεν αναλαμβάνουν ευθύνη ούτε για τα λεγόμενά τους, εκμεταλλευόμενοι την "μνήμη χρυσόψαρου".

Μίλησαν για την Κούνεβα οι δημιουργοί παρεακίων και μηχανισμών που επιθυμούν κυριαρχία και εξασφάλιση θέσεων από το παρασκήνιο κι όταν αυτό δεν πετυχαίνει γίνονται πολέμιοι και αυτοκαταστροφικοί. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που χρησιμοποίησαν μέσο, αλλά κράζουν το μέσο κι όποιον το χρησιμοποιήσει είτε αυτό είναι αληθές, είτε όχι. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που δεν ξέρουν ποια είναι η Κούνεβα και που οι ίδιοι ακόμα κι αν δεν έχουν τα προσόντα της βρίσκουν τρόπο στον κόσμο του fb να καμωθούν πως τα χουν. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που την έβαλαν εκεί και ήταν επιλογή τους, αλλά τώρα θέλουν να την πάψουν γιατί δεν είναι πια αυτό που πλαισιώνει την επιλογή τους, λες κι ο κάθε άνθρωπος είναι πλαίσιο, όχι αυτόνομο ον, που επιλέγει από ποια θέση θα προσφέρει τιμώντας την ψήφο που έλαβε, την οποία στις επόμενες εκλογές μπορεί να χάσει. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για θεσιθηρία εκτός από τον εαυτό τους.

Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που υποστηρίζουν πως “τα στερνά τιμούν τα πρώτα” επιλεκτικά. Αλλιώς θα μίλαγαν και γι’ αλλους. Μίλησαν για την Κούνεβα αυτοί που πέφτουν να πεθάνουν από μια ίωση ή έναν πονοκέφαλο, αλλά το βιτριόλι στο πρόσωπο της Κούνεβα ήταν ροδόνερο, αφού δεν ανήκει στην παρέα τους είναι εναντίον τους όπως κάθε άλλος.

Η Κούνεβα δε μίλησε.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έπραξε και πράττει διαρκώς και φέρει τα σημάδια πάνω της και μέσα της με την δύναμη της εργάτριας, της μετανάστριας που δούλεψε και δουλεύει σκληρά για όσα πιστεύει. Η Κούνεβα είχε και έχει το θάρρος των επιλογών της. Η Ιστορία έχει ήδη καταχωρήσει την Κωνσταντίνα Κούνεβα στις σελίδες της και η αποτίμηση θα γίνει όπως ορίζει η Ιστορία. Εσείς που μιλάτε αφηνιασμένοι επί δικαίων και αδίκων, κρατήστε back up τις σημειώσεις σας στα σόσιαλ ή όπου. Γιατί η Ιστορία δεν θα διαθέσει ούτε μια λέξη για το υπαρκτό κατά τα άλλα πρόσωπό σας. Όσο για την χυδαιολογία που βαφτίζετε "κριτική" το μόνο που κάνει είναι να σας φέρνει πιο κοντά σε ό,τι μισείτε και να σας εξομοιώνει με αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιλογή σας.



Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου