Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Απέτυχε ο Πατούλης με τα σκουπίδια

Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Τύπου την οποία είχε προαναγγείλει ο κύριος Πατούλης με τον βαρύγδουπο τίτλο «Συνέντευξη Τύπου Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη και Δημάρχων
της Αττικής για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων», αποδείχθηκε τελικά φιάσκο.

Από τους 66 Δημάρχους της Αττικής παραβρέθηκαν μόνο δύο.


Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της δυσαρέσκειας των δημάρχων της Αττικής στους αδέξιους χειρισμούς του, ειδικά στο πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι δήμαρχοι της Αττικής έχουν δημόσια τοποθετηθεί και κατακρίνει τις θέσεις και την συμπεριφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Επίσης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο.

Πρόσφατο παράδειγμα και η Γενική Συνέλευση για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, με έντονες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις, αποχωρήσεις παρατάξεων και αποχές από τις ψηφοφορίες.

Αυτή είναι η έμπρακτη εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων, όπως τους αντιλαμβάνεται ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης. Με τη στάση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απαξιώνει το αντιπροσωπευτικό όργανο των Δημάρχων και προσβάλλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι δε απορίας άξιο πως τελικά ο Γ. Πατούλης δεν ανέβαλε την συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, που εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ σε βάρος του.

Η γενική εικόνα επί του σοβαρού θέματος, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, έχοντας επίγνωση της βαρύτητας του διακυβεύματος, που υπερβαίνει την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και επιχειρούν μέσω του νέου περιφερικού σχεδιασμού να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Η διεξαχθείσα, από τον Γ. Πατούλη, συνέντευξη Τύπου απέδειξε ότι η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής δεν προσφέρεται για προσωποπαγείς μικροπολιτικές προσεγγίσεις.

Απαιτείται σοβαρότητα, συστηματικότητα, ανοικτές, συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες, για την υλοποίηση του πρώτου σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής που στοχεύει στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα, στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της μείωσης, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης.

Ένα μοντέλο που συμβάλλει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο. Γιατί τα σκουπίδια είναι… χρυσός: για τον πολίτη, τις τοπικές κοινωνίες, την εθνική οικονομία.


tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου