Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς όραμα ο νέος προϋπολογισμός - Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τις διαφορετικές οπτικές τους, η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση και η Δημοτική Αρχή στη συζήτηση επί του
προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου.
 
Σε ένα Συμβούλιο που δεν έλειψαν οι εντάσεις (δυστυχώς), αλλά κυριάρχησε ο διάλογος (ευτυχώς) τοποθετήθηκαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις και αρκετοί Σύμβουλοι, κυρίως όμως από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Κώστας Μερκουράκης: Ο προϋπολογισμός δεν είναι τεχνοκρατικό εργαλείο

Την εκτίμηση του πως ο προϋπολογισμός δεν θα έπρεπε να είναι τεχνοκρατικό εργαλείο, αλλά αντίθετα «οι αριθμοί θα πρέπει απλά να επιβεβαιώνουν μια στρατηγική πολιτική κατεύθυνση της εκάστοτε δημοτικής δρχής» εξέφρασε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ. Μερκουράκης.

«Κάνοντας μια απλή σύγκριση με την εισηγητική έκθεση του περσινού προϋπολογισμού, μπορούμε -ως παράταξη- να πούμε με βεβαιότητα πως και ο φετινός αντανακλά μία απλή κατάσταση διαχείρισης του Δήμου, στερούμενος έμπνευσης, φρέσκων ιδεών και συγκεκριμένου οράματος» σχολίασε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Γνωρίζετε ότι είμαστε υπέρμαχοι της κατάρτισης ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού, όπου καθοριστική συμμετοχή θα έχουν οι φορείς της πόλης, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις, όπου η διαβούλευση θα επεκτείνεται στις γειτονιές ή στα μεγάλα διαμερίσματα της πόλης μας, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής πολιτών και ουσιαστικότερου προβληματισμού γύρω από τις προτεραιότητες της δημοτικής δρχής».

«Ιδιαίτερα, στη σημερινή περίοδο κρίσης η τοπική κοινωνία είναι εκείνη που πρέπει να επιλέξει και τα έργα αλλά κυρίως τις κοινωνικές κι άλλες πολιτικές που έχει ανάγκη» πρόσθεσε.

Ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στα υψηλά πλεονάσματα λέγοντας πως «βλέπουμε πως και φέτος σκοπεύετε να βάλετε στον κουμπαρά ένα νέο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό -οι επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων βαίνουν στάσιμες ή μειούμενες με κύρια εξασφάλιση μισθοδοσίας, μισθωμάτων και δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, ξεχνώντας όμως πως με τις συνεχιζόμενες μειώσεις του προϋπολογισμού, δημιουργείται  κίνδυνος μαρασμού ή ακόμη και για την ίδια τη λειτουργία τους» προσθέτοντας: «Αυτό φαίνεται κι από τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ή από τα ποσά για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, όπου οι μειώσεις των επιχορηγήσεων είναι αδικαιολόγητες. Φαίνεται από το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιορίζεται σε αναγκαία έργα συντήρησης και επισκευών».

Λίγα τα λεφτά για την Παιδεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μερκουράκης στα χρήματα που δίνονται για την Παιδεία. «Υπερηφανευτήκατε πριν πως πέρυσι προϋπολογίσατε πάνω από 450.000 ευρώ για την Παιδεία και με τις εκπτώσεις δώσατε μόνο 120.000. Δεν είναι για να υπερηφανεύεστε. Αντίθετα, τα κονδύλια που εξοικονομήσατε, έπρεπε να τα διαθέσετε εκ νέου σε άλλα έργα. Όπως επίσης, τα χρήματα που δίνετε στις σχολικές επιτροπές δεν επαρκούν ούτε για την αξιοπρεπή λειτουργία τους. Επιτέλους, αν δεν ακούτε εμάς, ακούστε τις εκκλήσεις του αντιδημάρχου παιδείας που σας ζήτησε υπερδιπλάσια. Τα 15.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».

Η υποχρηματοδότηση δεν αποτελεί δικαιολογία

«Αν η δικαιολογία τώρα είναι πως τα έσοδα είναι μειούμενα, να επισημάνω πως στις καλές εποχές, κατά τη γνώμη μας δεν εντάξατε, δεν προγραμματίσατε και δεν σχεδιάσατε σημαντικά έργα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες, εκτός ίσως από έργα εντυπωσιασμού. Τώρα εύλογα δικαιολογείστε για την υποχρηματοδότηση, αλλά αυτή η δικαιολογία σας υποκρύπτει κι ένα ακόμα μεγάλο σας λάθος, αφού κ. δήμαρχε, είστε σ’ αυτούς που αρνήθηκαν να κινητοποιηθούν μαζί με άλλους δημάρχους για να διεκδικήσατε περισσότερα.

Και δυστυχώς ούτε για θέματα που ακόμα κι όταν σας ευνοούσε η συγκυρία -θυμηθείτε τους 150 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους- δεν κάνατε τίποτα. Αντίθετα σταθήκατε απέναντι, με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη λειτουργικότητα του Δήμου» συνέχισε ο κ. Μερκουράκης για να κλείσει λέγοντας:

«Αντιλαμβάνεστε όλα τα ζωτικά θέματα του Δήμου, πέρα από τη διαχειριστική λογική, με μικρή επάρκεια στην ιεράρχηση έργων και αναγκών που θα ανακουφίσουν τους δημότες μας στη δυσμενή αυτή οικονομική συγκυρία, καθώς και με παντελή έλλειψη στρατηγικής και εξερεύνησης δυνατοτήτων, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος έσοδα, να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, να τους ακούσει, να συγχρονιστεί με τα δεδομένα των καιρών. Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας δυστυχώς. Με λίγα λόγια, αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει μέσα του την καθημερινότητα του πολίτη. Και γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε».

Πολυεπίπεδη κριτική και από Βασιλείου

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο» κ. Βασιλείου πραγματοποίησε μια πολυεπίπεδη κριτική στα πεπραγμένα του Δήμου τόσο σε επίπεδο τεχνικού προγράμματος, όσο και για τον προυπολογισμό.

Επιγραμματικά, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία:

Τα ίδια έργα εδώ και πολλά χρόνια. Πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις. Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο με αποσπασματικές λύσεις με μικρά έργα για τα οποία
  • Ο δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί με εταιρεία που θα τον πληροφορεί για την οικονομική κατάσταση των αναδόχων εταιρειών έργων για τα οποία προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις.
  • Η κατασκευή του γκαράζ της Αγίου Πέτρου πρόκειται να ξεκινήσει το 2017 με χρηματοδότηση από την περιφέρεια. Το έργο αυτό ήταν πρόταση του δικού μας συνδυασμού. Συμφωνούμε για το έργο και ελπίζω τώρα να γίνει η κατασκευή και να μην μείνει στα χαρτιά μια και το έργο ενώ είχε ψηφιστεί και στον πρόγραμμα το υ 2015 αλλά δεν ξεκίνησε.
  • Ενίσχυση των συνεργείων του δήμου με επιπλέον προσωπικό. Δεν μπορεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου να μην έχει ένα καλό συνεργείο ελαιοχρωματιστών που θα αναλαμβάνει τα έργα συντήρησης των κτιρίων του δήμου. Και αν μου πείτε ότι δεν επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού, σας προτείνω και πάλι να γίνουν προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις ή μετατάξεις προσωπικού από άλλους δήμους.
  • Υπερφορτωμένα τα έργα της παραλίας, συνήθως πλησίον της μαρίνας - Λιγοστά τα έργα στις γειτονιές.
  • Για το κυκλοφοριακό και για θέσεις στάθμευσης στο δήμο μας δεν βλέπω να υπάρχει καμιά πρόβλεψη.
  • Ρέμα Πικροδάφνης: Δεν βλέπω καμιά πρόοδο, παρ’ όλες τις αποφάσεις που είχαμε πάρει το 2011. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Σε συνεργασία και με τους γειτονικούς δήμους απαιτείται πίεση προς την περιφέρεια μήπως και προχωρήσει το έργο ανάπλασης.
  • Πολιτιστικά κέντρα του δήμου: Μικρό είναι το ενδιαφέρον που δείχνετε. Αναφέρομαι βέβαια στα Πολιτιστικά κέντρα των γειτονιών, Αμφιθέας, Κοψαχείλα, Αγίας Βαρβάρας. Η κτιριακή τους υποδομή είναι παλαιωμένη και μη αρμόζουσα σε ένα τέτοιο χώρο. Παλαιά δάπεδα, πλαστικά καθίσματα, βρώμικα τζάμια, μηδενική καλαισθησία. Με πολύ λίγα χρήματα και σωστή αξιοποίησή τους θα μπορούσατε να κάνετε θαύματα! Για να γίνουν οι χώροι αυτό που λέει το όνομά τους, κέντρα πολιτισμού. Έτσι νομίζω ότι δείχνουμε το σεβασμό μας προς τους δημότες που πηγαίνουν εκεί.
  • Ανακαίνιση του κτιρίου του Φλοίσβου. Μια ανακαίνιση, που θα πρέπει να γίνει μετά από αρχιτεκτονική μελέτη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του κτιρίου, Έχουμε δαπανήσει 8 περίπου εκατ. ευρώ για ένα κτίριο 150τμ Η εξωτερική αλλά και η εσωτερική εμφάνιση του κτιρίου καθώς και οι χρήσεις του δεν αντιστοιχούν στο τόσο υψηλό τίμημα που πληρώνει ο Φαληριώτης για την απόκτησή του.
  • Στο χρονικό διάστημα 2002-2009 τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 51,25% στα σπίτια και κατά 65,72% στα επαγγελματικά ακίνητα.
  • Στο χρονικό διάστημα 2009-2013 έχουμε κατά 40,45% μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου και κατά 79,99% μείωση της δαπάνης υπερωριών.
  • Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων εξηγεί πως παρά τη μείωση των εσόδων έχουμε δημιουργία πλεονάσματος περίπου 8 εκατ, ευρώ.
  • Koιμητήριο: Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα έσοδα. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη και έχουμε ζητήσει επιπλέον ελέγχους για διάφορα θέματα που έχουν δημιουργηθεί.
  • Σχολεία: Είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία του δήμου μας για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Πλέον προβλέπεται και με νόμο, η συνεισφορά του δήμου και η χρηματοδότηση των σχολείων. Για άλλη μια φορά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για «πλεονάσματα» και να μην συνεισφέρετε κάτι από αυτά στο πιο ευαίσθητο τμήμα της φαληριώτικης κοινωνίας, στα σχολεία και τη νέα γενιά. Θα μπορούσατε να είχατε προβλέψει κονδύλια για να έχουν τα σχολεία δισδραστικούς πίνακες, βιντεσπροβολείς kol σύγχρονους υπολογιστές. Είμαστε στην εποχή της πληροφορίας και πρέπει και εμείς να εκσυγχρονιστούμε.
  • Όλα τα χρόνια έχω υποστηρίξει «Δωρεάν αθλητισμό» για όλους. Αλλά δεν γίνεται να παίρνουμε αποφάσεις για πληρωμή εισόδου και μετά να μην το τηρούμε.
  • Τους κάδους δεν τους πλένουμε πλέον ποτέ. Κάνουμε μόνο αποκομιδή σκουπιδιών.
  • Και μια πρόταση του συνδυασμού μας για άλλη μια φορά: Είναι καιρός η Δημοτική Βιβλιοθήκη να αλλάξει χώρο. Να απομακρυνθεί από το παλιό κτίριο που στεγάζεται και να μεταστεγαστεί στο δημοτικό κτίριο του Sea Park.
rak-pfalirou.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου