Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ανδρέας Ξανθός: Θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Στη σημασία της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης), που λειτουργεί στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ,
σε μια προσπάθεια να συμβάλλει περισσότερο στη θεραπεία ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ημερίδα με θέμα «Βελτιώνοντας την ποιότητα μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος».

«Είναι η μόνη στην περιφέρεια δημόσια τράπεζα που είναι σε λειτουργία και αυξάνει τη θεραπευτική δυνατότατα που μπορεί να υπάρξει για ανθρώπους με αιματολογικές κακοήθειες που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή την έξαρση της γρίπης και τους δυο θανάτους που έχουν καταγραφεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από κρούσματα του ιού της γρίπης Η3Ν2, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης. Ήταν περίπου αναμενόμενο αυτό. Φέτος έχομε διαφορετικό στέλεχος που επικρατεί και ευπάθεια παρουσιάζουν τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών. Αυτός είναι ένας πληθυσμός που με βάση τις οδηγίες θα έπρεπε να έχει εμβολιασθεί».

Δυστυχώς, προσέθεσε ο υπουργός, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα εξακολουθούν να είναι χαμηλά, ωστόσο, επισήμανε, ότι «φέτος έχουμε πάει πολύ καλύτερα έχοντας μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης εμβολιαστικού πληθυσμού του πληθυσμού στόχου και του υγειονομικού πληθυσμού», σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό.

Υπήρξε, συνέχισε ο κ. Ξανθός, μια μέριμνα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ να αγορασθούν 18.000 εμβόλια και να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να μην χρειάζονται οι υγειονομικοί να ενδιαφέρονται για την προμήθεια του εμβολίου. Αυτό, επανέλαβε, είναι σημαντικό και θα βοηθήσει τη χαμηλότερη διασπορά του ιού φέτος και συμπλήρωσε πως προφανώς αυτή η έξαρση βοηθά τη θνησιμότητα σε ευαίσθητες ομάδες και αυξάνει την προσέλευση των πολιτών αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ και προσέθεσε: «Έχουμε περισσότερες διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν περίπου 200 κλειστά κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία. Φέτος το έχομε κατεβάσει στα 125», είπε ο υπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίες θα ολοκληρωθούν, όπως είπε, με την επαναπροκήρυξη των υπόλοιπων θέσεων.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου