Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η Γερμανία νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς

Οι γερμανοί βουλευτές, αριστεροί και δεξιοί, νομιμοποίησαν σήμερα ομόφωνα τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς από ασθενείς προσβεβλημένους
από «σοβαρές» ασθένειες, όπως ορισμένοι καρκίνοι, και εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική «εναλλακτική θεραπεία».

Με τον νόμο που ψηφίσθηκε από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, οι γιατροί θα μπορούν στο εξής να συνταγογραφούν κάνναβη στους ασθενείς τους που πάσχουν από «σοβαρές παθολογίες» -καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας- και δεν μπορούν να ωφεληθούν από «εναλλακτικές θεραπείες», σύμφωνα με το κείμενο του νόμου.


Η Γερμανία εντάσσεται έτσι στη χορεία των χωρών της ΕΕ που έχουν νομιμοποιήσει προϊόντα με βάση την κάνναβη: πρόκειται για την Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ.

Οι γερμανοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και με συνταγή εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Ορισμένοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν στο εξωτερικό συνθετικά παράγωγα της κάνναβης, όπως το dronabinol.

Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Θα επιτρέψει τη «βελτίωση» της φροντίδας ασθενών που ακολουθούν αγωγές κατά του πόνου, δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος ανήκει στη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) και του οποίου ο νόμος χαιρετίσθηκε σήμερα από το σύνολο των κομμάτων, αριστερών και δεξιών.

«Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα», δήλωσε ο βουλευτής Ράινερ Χάγεκ, μέλος της συντηρητικής Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Επέμεινε στο γεγονός ότι το κείμενο αυτό δεν θα επιτρέψει "να καπνίζει κάποιος τσιγαρλίκια με συνταγή» και δεν σημαίνει επίσης νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.

Ο νόμος δεν επιτρέπει στους ασθενείς να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, επιμένει το κείμενο, που υπενθυμίζει ότι μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει στον νόμο περί ναρκωτικών που ισχύει στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η κατοχή κάνναβης. Στην πράξη γίνεται πάντως ανεκτή η κατοχή μικρών δόσεων, με τις ανεκτές ποσότητες να ποικίλουν ανάλογα με το περιφερειακό κρατίδιο.

Μια δημόσια υπηρεσία ιατρικής κάνναβης αρμόδια για την καλλιέργειά της θα δημιουργηθεί εξάλλου. Έως τότε η Γερμανία θα προμηθεύεται την κάνναβη από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, αφού ένας ασθενής έλαβε το δικαίωμα να καλλιεργεί κάνναβη αφού κατέδειξε ότι πρόκειται για τη μοναδική ουσία που μπορεί να τον ανακουφίζει από τον πόνο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου